Световни ендуро серии 2017 | 2 кръг | Тасмания, Австралия

Изабеу Кордурие и Адриен Дели триумфираха за първи път в наквасеното от дъжд състезание Shimano Enduro Tasmania

Изглежда източната част на южното полукълбо се вихри влажен сезон, защото след калната баня в Роторуа (първи кръг от Световните ендуро серии), нещата се повториха и във втория кръг на остров Тасмания. В това райско кътче по време на тренировките участниците се радваха на перфектни условия, сухи и прашни пътеки, но обилният дъжд в началото на състезателния ден сложи край на това и състезателите отново с потопиха в кал до вентилите.

За протокола, в тези условия те трябваше да се справят с общо 7 специални етапа, а заедно с трансферите дистанцията се равняваш на 57 км, а изкачването около 1500 метра. Нелоши числа за един ХС моратон, а сега си го представете с ендуро велосипеди! 🙂

Както и да е, лошите метеорологични условия всъщност за втори път доведоха до интересни обрати и развръзки – не че това е нещо ново при ендурото, но в почти всеки етап победителят и временните водачи се сменяха, а в крайна сметка на подиума за първи път се качиха като победители Изабеу Кордурие (SUNN) и Адриен Дели (Lapierre Gravity Republic).

Всъщност за Дели това не е първа победа в сериите, но е първа в категория мъже елит, защото преди това той имаше успехи в категория до 21 г. Освен доброто каране и липсата на грешки, Адриен имаше и малко късмет, тъй като Грег Калахан (Cube Action Team), който водеше с няколко секунди във временното класиране след шестия етап, падна в последната състезателна отсечка и това го остави на втора позиция. Трети пък (изненадващо или не) се нареди Сам Хил (Chain Reaction Cycles Mavic), който взе пет и седми етапи и с първите две състезания за сезона прави много силна заявка за 2017 г.

Същото е и временното класиране в сериите – Дели, Калахах и Хил, разделени от малък брой точки, и плеяда от предишни ендуро шампиони по петите и, което обещава сезон 2017 да бъде крайно интересен и непредвидим!

Реклама

А какво да кажем за радостта на Изабеу Кордурие, която след поне две години отлично каране, но винаги в сянката на доминиращите Трейси Моузли и Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro Team), сега най-сетне спечели първото си състезание в Световните ендуро серии. И го спечели не по щастливо стечение на обстоятелствата, ами како си трябва – с победи в първите три етапа и стабилно каране в нестабилните условия до края на деня.Тази победа е още по-мотивираща (а и обещаваща!) заради това, че в първия кръг Кордурие не успя да завърши – затова я няма и в челото на временното класиране, но ако продължи сезона в същия дух, това със сигурност ще се промени. Раванел също взе два етапа, но този път темпото ѝ бе достатъчно само за второто място. Трета, след трудна борба с Нога Корем и Кати Уинтън, остана Инес Тома (Canyon Factory Enduro Team), а във временното класиране подредбата е Раванел, Тома, Уинтън.

Пълното класиране можете да разгледате тук, а за финал ви предлагаме видеорепортажа на организаторите и още няколко снимки.


Карим Амур за втори път бе най-бърз в категория Master (ветерани).


Джаред Грейвс спечели първия етап и завърши втори в четвъртия, но това не бе достатъчно за повече от шесто място.


Грег Калахан имаше всички шансове да бъде победителят за деня, но не би!


Заради обилния дъжд имаше известно забавяне във времеизмерването, което допълнително увеличи напрежението за състезателите.


Макар и без етапна победа, Ричи Рууд завърши на четвърто място. Не е това, на което е свикнал, но има още шест кръга, в които да навакса, а той го умее…


Победителят в първия кръг Уин Мастърс този път не успя да се качи на подиума, въпреки че публиката беше с него.


За първи път от много, много време Сесил Раванел не застана на върха на подиума.

Следващият кръг ще е на друго приказно място, но по-близо до Европа – остров Мадейра. Датата е 13 май.


Снимки: Enduro World Series


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>