Пътеките над Варвара – 8-9 април 2017

Първото каране на Biking Tours за 2017 г. ще бъде в Роподипе, над с. Варвара, където пътеките са много и хубави, а в допълнение може да се възползвате и от минералните басейни в селото.

ПРОГРАМА

Ден 1 (8.04.2017 г.) Варвара – връх Милеви скали- Варвара

Тръгваме в 10:00 ч от площада пред читалището в с. Варвара (Пазарджишко)
GPS 42.16121, 24.12675

Когато групата се събере, тръгваме по асфалтов път в западна посока от селото, преминавайки през съседните села Симеоновец и Семчиново. От Семчиново ще поемем на юг към високите ридове на Алабак – интересен дял от западните Родопи, ще се изкачим по спокоен и много красив асфалтов път, за да достигнем едно от билата на този дял. Достигайки хижа Милеви скали, се откриват невероятни гледки към Велинград и Ракитово, както и към красивото дефиле на Чепинска река. Наслаждаваме се на прекрасните родопски гледки и тръгваме по черен път на север, за да погледнем към билата на Средна гора. Следва приятна ливада, известна още като местност Смъденица, а след още 2 км достигаме друга местност – Мандрата и началото на една от пътеките, която ще ни спусне между селата Варвара и Симеоновец, където ще пием бира и се трансферираме 🙂 за второ спускане!

Общ маршрут – 34 км/44 км.
Общата денивелация за деня е: 1300 м положителна/2200 м отрицателна.
Вода има на 6 места за този ден, разпределена равномерно по маршрута.

Ден 2 (09.04.17) Варвара – хижа „Равно Боре“ – Варвара

Отново ще се постараем да тръгнем около 10 ч от читалището и ще поемем по асфалта за Велинград срещу течението на Чепинска река, за да достигнем Варварските Бани. Ще караме около 4 км по асфалт, след което се отбиваме надясно по голям и стръмен черен път, за да достигнем хижа „Равно Боре“. Черният път е с дължина 5 км, и доста голям наклон нагоре! Ще отседнем в района на хижата за обяд и по-дълга почивка, за да съберем сили за предизвикателното спускане, което сме подготвили за групата. След първото спускане ще направим трансфер до Милеви скали, където ще направим второ спускане!

Общата денивелация за деня е: 1300 м положителна/2200 м отрицателна.

Вода за допълване има на 2-3 места.

Реклама

Внимание! Този маршрут не е подходящ за начинаещи планински велосипедисти! Пътеките са технични и изкачванията са продължителни и стръмни. Което не означава да не опитате от най-добрите пътеки! Предвиждаме за вторите спускания да се трансферираме с бусове и платформа.

Нощувки: 
Ще спим на палатки в района на манастир „Света Марина“ и/или в семеен хотел Радовата къща! При всички положения ще се насладим и на минералните басейни в селото.

Храна: Подсигуряваме сами храната си. За първия ден всеки ще трябва да си носи за дневното каране, а пред втория ще обядваме в хижа „Равно Боре“. За закуска можем да ползваме заведение за бързо хранене, а за вечеря ще си направим барбекю в бивака. 

Транспорт: 
Вариант 1: Организирано от нас София – Варвара – София за хора и велосипеди – допълнително заплащане 20 лв.
Вариант 2: Всеки стига до Варвара със собствен такъв, а може и с влак до Септември. Може да помогнем и за споделено пътуване между участници. 

Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши условия и дъжд).

Организационната такса за събитието е 60 лв. и включва: водач/и, застраховка “Злополука“ и съпътстващ транспорт за извънредни ситуации, както и два трансфера от Варвара до Милеви скали.

Таксата не включва: нощувки и храна.

Групата ще бъде ограничена!!!

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF

Записването става на e-mail: 
[email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 05.04.2017 г.

https://www.facebook.com/events/386306628416206/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>