Промени в Индекса на маршрутите – март 2017 г.

Откакто бе създаден преди три години, Индексът за маршрути и GPS следи се превърна с лекота в най-следения материал, публикуван някога в MTB-BG.com. До момента той е бил отварян над 50 000 пъти, което не оставя в нас съмнение относно това дали е интересен и полезен за читателите ни.

През 2017 г. започнахме и новата рубрика „Видео от пътеките“, която засега също се радва на засилен интерес и активност – благодарим на всички приятели и читатели, които ни изпращат материали за нея! Припомням, че основната ѝ функция е да онагледява чрез видеоматериали публикувани или непубликувани в МТБ-БГ пътеки и маршрути, като най-често към видеото има и линк към GPS следа, независимо къде се намира последната. Точно заради това тази рубрика е част от раздел „Пътеки“, а не от раздел „Галерия“.

Две и две прави четири, а понякога и повече, нали? Новата рубрика ни доведе до идеята, че освен техническа трудност и физическо натоварване, към Индекса на маршрутите и GPS следите можем да добавим и връзки към видеоклипове от тях, публикувани в МТБ-БГ, защото хем е модерно, хем е полезно, че даже е и надъхващо. Тъй като рубриката „Видео от пътеките“ съществува съвсем отскоро, преровихме изцяло базата с публикувани видеоклипове в рубриката „Видео“ и добавихме в Индекса всички материали, които могат да имат подобна онагледяваща функция за някой маршрут.

В Индекса добавихме и някои пътеки, за които към настоящия момент има само видеоклип(ове), но не и описание/GPS следа. Най-често това са трасета в рамките на байкпарковете или на други места и като такива са лесни за намиране, т.е. не е необходима карта, навигация и описание. В крайна сметка важното за нас е хората да намират по-лесно и повече информация и идеи за каране, а това, че в някои случаи информацията ще е по-детайлна или по-опростена, остава на втори план.

Наличието на видеоклип(ове) за даден маршрут или пътека в Индекса е отбелязано чрез една от двете икони: или 

По-голямата използваме, когато има само един видеоклип. Ако филмчетата за дадена пътека/маршрут са повече, тогава използваме съответния брой малки икони, като всяка от тях е линк към отделен видеоклип и са подредени от по-нов (ляво горе) към по-стар (дясно долу) в рамките на съответното поле от таблицата.

Надяваме се, че с това и с ваша помощ ще направим картата на пътеките и маршрутите на МТБ-БГ по-пълна и най-вече по-интересна, защото активният сезон започва и е време да караме здраво! Ако случайно ви липсват идеи къде, индексът е добра отправна точка.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>