Snow Bike Festival 2017

Snow Bike Festival е единственото състезание на сняг, включено в календара на Международния колоездачен съюз (UCI). То е многоетапна надпревара, която през 2017 г. се проведе за трети път в швейцарския курорт Гщаад, но сега за първи път бе със статут Stage Race Class 2 на UCI.

Четиридневният формат включва пролог, който представлява кратко бягане по часовник в центъра на селището и три етапа, които са предимно по снежни пътища из околните планини. Фетбайкове, Plus байкове и велосипеди със стандартни гуми заставаха редом на старта от 19 до 22 януари, а най-добра представа за събитието можете да добиете от двата видеоклипа, подготвени от организаторите:

В първото видео наблюдаваме репортаж от пролога и от етап 1. Неговият маршрут отвежда състезателите надолу по долината към Заанен, където температурите падат драстично, достигайки -18°C в сенчестите места. Следва дълго изкачване, което да възстанови нормалната температура в телата и да оправдае поглъщането на солидно количество калории по време и след състезанието.

Най-бърза при жените и в пролога, и в първия етап бе Катрин Люман, следвана от Корнелия Хуг и Естер Зюс. При мъжете Никола Рорбах, карайки нормален велосипед, успя да надделее при финалното изкачване и оглави временното класиране, следван от Маркус Бауер и Флориан Чено.

Реклама

Във втория етап участниците трябваше да изкачат това, което предишния ден бяха спуснали към финала. Оттам нататък ги очакваше поредица от спускания и изкачвания, включително и по туристически пътеки. Тук най-бърз беше Флориан Чено. Вечерта мина под знака на състезание в дисциплината ХС Елиминатор.

В последния трети етап терените също бяха разнообразни, като от изкачванията най-предизвикателното бе към езерото Лаунен, а оттам участниците трябваше да се върнат до Гщаад по туристически пътеки и малки пътчета. И този път Никола Рорбах бе най-бърз, което му осигури и крайната победа, следван от Флориан Чено и Маркус Бауер. При жените изненадваща победителка в последния етап стана Хийлке Елферинк, но това по никакъв начин не промени крайното класиране, в което Катрин Люман запази първото място, Естер Зюс се придвижи до втора позиция, а Корнелия Хуг остана трета.

http://www.snowbikefestival.com/