Next Exit // Еп. 3: Копър Харбър

Копър Харбър (в превод „медното пристанище“) е най-северният град в горния полуостров на щата Мичиган и отговаря напълно на определението „девета глуха“. За населението му, което е по тези места повече от 100 години, това е едно от много неща, които харесват. Другите са задружната общност, приключенията, които започват от задната врата и наистина впечатляващите гледки към езерото Сюпириър.

Минната и дърводобивната промишлености привличат доста хора в този район през 19 век, но щом ресурсите намаляват, същото се случва и с населението. Това, което остава в големи количества обаче, са пътищата и миньорските пътеки, белези от тогавашните дейности, които в крайна сметка се превръщат в основа на първите МТБ пътеки и маршрути по тези места. Така искрата на планинското колоездене е запалена в Копър Харбър, а по-късно с помощта на Keewenaw Adventure Company и на осигурено финансиране за изграждане на пътеки, това се превръща в една от движещите сили за местната общност. Сега има повече от 35 мили пътеки, които използват максимално възвишенията наоколо, а мрежата е класирана като един от центровете на IMBA със сребърно ниво. Всичко това е доказателство, че  една задружна и ентусиазирана общност може да създаде чудесни условия за каране, независимо колко встрани от главните пътища се намира.

Next Exit (Следващата отбивка) е серия на сп. Freehub Magazine, която представя различни населени места и общности в Северна Америка, които са приели планинското колоездене като свой стил на живот, препитание и забавление. На фокус са предимно малки градчета и курорти, но с големи мечти и цели, които ги е грижа за всички аспекти и проблеми, свързани с колоезденето в планините – от туризъм и поддържане на пътеките до защита на правата и интересите на колоездачите.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>