Байк на фокус: Емил Стойнев | Scott Scale

Започваме тази нова рубрика с ХС велосипеда на един от най-бързите български състезатели – и в момента, и като цяло през годините. Емил Стойнев (Емски, както е познат в нашите среди) всъщност е широко скроен спортист, един от най-успешните български състезатели по триатлон, а конкретно в планинското колоездене той кара и печели не само в ХС дисциплините, но и в ендуро състезанията, така че скоростта е в кръвта му, а силата му е плод на усилени тренировки и воля за успех. Затова с удоволствие публикуваме впечатленията, които той споделя за своя Scott Scale:

През 2016 г. участвах в доста и най-различни състезания, сред които кръг от световните серии по XTERA в Полша, ултра крос триатлон в Приморско, Държавно първенство по крос-кънтри маратон, велорали Черни Връх, както и на няколко кръга от Българските колоездачни серии. На всяко едно от тези състезания колелото се представи повече от отлично. През есента се подготвях и за Световно първенство по крос-триатлон и тридневно МТБ състезание през ноември в Австралия и затова прекарвах най-много време на крос-кънтри велосипеда. Тренирах всеки ден трите дисциплини, като шест дни от седмицата карах колело и един почивах. Най-често тренирам на Витоша и в района на Локорско, а от скоро супер много ми харесва и XCO трасето на Драгалевци, тъй като е близо до вкъщи и е отлично място за симулиране на състезателно каране.


(120 мм ход на вилката, -10 градуса позиция на лапата)

Целият велосипед е сглобен на базата на рамка Scott Scale 910. Невероятна рамка, която съчетава две много важни качества. Това са голямата коравина и същевременно отзивчивост на карбона… или с прости думи – твърдак, ама не точно. ;). Без съмнение още с първото излизане в планината това се превърна в любимото ми колело, но типично в мой стил трябваше да променя някои неща, за да постигна желаното управление и геометрия.

Първоначално вилката имаше 120 мм ход, но след известно каране разбрах, че тази сглобка е добра за спусканията, но не и за изкачванията, тъй като предницата седи доста високо. Смених лапата с -25 градусова, като запазих същата дължина. Замених и въздушното бутало на RS1-цата и от 120 мм, ходът бе свален на 90 мм.

Други две неща, които промених от началната сглобка, са големината на гумите и размера на кормилото. В момента е с предна гума Maxxis Pace 2.1 и задна Maxxis Ikon 2.2, като от тази комбинация предницата седи още по-ниско. Кормилото е по-широко от стандартното (725 мм) и има 10 мм издигане, сравнено с масово използваните прави кормила.

С тези промени колелото стана в пъти по-стабилно при висока скорост и с отлична позиция при стръмни изкачвания.

Винаги има какво още да се промени, но в този момент съм абсолютно доволен и предпочитам да се фокусирам изцяло върху карането и следващите състезания.

Реклама

Описание

Рамка – Scott Scale 910 / размер М

Вилка – Rock Shox RS1 90 мм

Капли – DT Swiss XR 1501 / PS предна, 12 х 142 задна

Спирачки – Avid X0 Carbon / 160 мм

Курбели – Sram XX1 175 мм / 156 Qfactor

Преден венец – Osymetric / 30 зъба овал

Касета – Sram XX1 / 10 – 42 зъба

Команда – Sram X01 / 11 скорости

Обтегач – Sram X01 / 11 скорости

Седалка – Selle Italia SLR Titanium

Кормило – Race Face Next Carbon – 725 мм дължина / 10 мм издигане

Лапа – Ritchey WCS – 25 градуса / 80 мм дължина

Колче за седалкя – Syncros / 400 мм дължина

Грипове – Ritchey WCS

Гуми – Maxxis Pace 29 x 2.1 ЕXO / TR – Maxxis Ikon 29 x 2.2 3C / EXO / TR

Pedals – Shimano XT

Тегло – 9.58 кг


Снимки: Spacecadet (Александър Савов), Емил Стойнев, Димитър Щуров, Любомир Ботушаров, Иво Лалчев

Ако желаете да представите ваш интересен велосипед в рубриката „Байк на фокус“, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани в тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>