Добре дошли в MTB-BG.com 2.0 beta

Драги приятели и читатели на МТБ-БГ,

Точно преди осем години, на 1 юни 2001 г. МТБ-БГ започна своето съществуване. Вече дори не помня всички подробности около тази първа стъпка… началото май бе дадено с изпращането на няколко писма с покана към адресатите им да посетят един нов сайт за планинско колоездене. Мисля, че никой от тях не ми се разсърди за този класически спам.

Казват, че първите 7 години са най-важни и сигурно е вярно. В случая с МТБ-БГ това време послужи сайтът да се развие и да набъбне като информация и теми, аз лично се сдобих с чудесна „работа“ и много приятели, което е достатъчно да заличи всякакви трудности или неприятни моменти, които съм срещал по пътя дотук. Ето, че вече започнах и да се отплесвам…

Та както казах, първите 7 години са важни, но се оказа, че точно осмата ще донесе най-големите промени, които някога сме правили по сайта.  Те започнаха преди няколко месеца, през зимата (пролетното преминаване на форума от phpBB2 към phpBB3 бе продиктувано именно от тях) и ще завършат, надявам се, след още няколко месеца. Сега сме някъде в средата и, повярвайте ми, съвпадението с рождения ден на сайта е много повече случайно, отколкото целено.

За повече яснота (или точно обратното) реших да прибягна до означенията, които се използват за версиите на софтуерните продукти, така че в момента се намирате в MTB-BG.com 2.0 beta. Сега ще ви обясня…

Защо 2.0? Защото новият сайт е съвсем ново поколение в сравнение с досегашния. Казано най-просто, преминаваме от допотопната технология с лаишки направени html страници, свързани помежду си само с хипервръзки, към нормален софтуер с отворен код от типа CMS (content management system), при който съдържанието се намира в база-данни, за различните функции си има различни модули и всичко е толкова по-лесно… Иначе казано, сайтът вече е и ще става все по-функционален както за читателите, така и за мен. По-надолу можете да видите какви са промените, но най-хубавото е, че тепърва има възможности за още много подобрения.

Все пак искам още тук да отбележа, че използваният за основа софтуер и приложенията към него (за различни допълнителни функции) са приложени във вида, в който са, без да бъдат модифицирани (с изключение на външния им вид в някои случаи) и в бъдеще ще се следва същият принцип. Този подход има както предимства (в общи линии ми позволява да поддържам сайта сам), така и недостатъци (ако в софтуера има някакъв проблем или нещо, което не ми харесва, трябва да чакам търпеливо да го оправят в следващата версия). Затова ще помоля и вас за разбиране в тази насока – за момента нямам възможност да поверя сайта за поддръжка и разработка на софтуерна компания, която срещу съответната (немалка) сума да поправя и модифицира всичко, което ми хрумне, а аз да се занимавам само с писане на статии и снимане. Положението си е същото, както е било години наред – сайтът върви напред най-вече заради доброволната и безвъзмездна помощ от страна на добри приятели, без чието съдействие можеше отдавна да го няма. Поради това промени към по-добро ще бъдат правени във всеки възможен момент и много по-често, отколкото се случваше досега, но следвайки развитието на софтуера, върху който е базиран сайтът.

А защо beta? (За неразбиращите, като мен, beta ще рече нещо като тестова версия, която има неща за дооправяне.) Поради няколко причини:

Първо, съществените промени в технологията и структурата на сайта налагат всички статии и материали, публикувани до момента, да бъдат прехвърлени от стария към новия сайт. Всички. Една по една. За сведение, става дума за повече от 1000 статии и за над 3500 снимки. Най-важната част от тази работа вече е свършена. Но има още около 600 статии в рубриката „Новини“ на стария сайт, които ще бъдат преместени в следващите месеци, т.е. миграцията още не е приключила, поради което новият продукт не е в напълно „завършен“ вид.

Второ, никоя от новите функции на сайта не е изпробвана в режим на натоварване при ползване от десетки потребители едновременно, така че е напълно възможно да възникнат проблеми, дори и сериозни такива.

Трето, има още доста работа, свързана с доизпипване на външния вид, на отделни функции и приложения, добавяне на нови подобрения и т.н.

Логичният въпрос е: защо пускам beta версия, вместо търпеливо да изчакам всичко да стане готово, да бъде тествано, дооправено и т.н.? Предполагам, че за повечето хора отговорът е ясен – забавянето с още няколко месеца лишава както мен, така и потребителите от функционалността на новия сайт. До това дередже се стигна точно заради дългото отлагане (с години) във времето. Все нещо трябваше да се прави по форума или другаде, все не оставаха време и сили за започване на това, което всъщност е най-важното за сайта от моя гледна точка. Радвам се, че тази зима не я пропуснах! Затова сега, когато всички най-важни статии са прехвърлени, всички снимки преместени, основните неща са направени, искам най-сетне да се порадвам на удобствата от тези промени, а не да чакам още няколко месеца, поддържайки на практика два сайта, само и само за да кажа, че всичко е напълно готово и завършено.

Пък и то няма как да е! Винаги ще има нещо за подобряване, оптимизиране, винаги на някой нещо няма да му харесва и ще се търси по-добро решение. Така че броенето на версиите тепърва започва…

В следващите редове ще намерите два списък с нещата, които са променени спрямо досегашния сай, и тези, по които има да се работи още в бъдеще.

Между другото, старият сайт остава наличен на адрес http://www.mtb-bg.com/old/ .Ако някоя статия, която още не е прехвърлена, ви е необходима, можете да я откриете там. Има и статии, които изобщо няма да бъдат прехвърлени, най-вече заради загуба на актуалност, така че любителите на архивите могат да ги издирват на горния адрес.


Промени спрямо стария сайт

На първо място, променя се „технологията“, по която е изграден сайтът. Няма да ви занимавам с подробности, но ако трябва да парафразирам, преминаваме от ръчно производство към автоматизирано. Не става дума за самото писане на статии, а за някои съпътстващи дейности около публикуването им, но най-вече за промените, когато трябва да се направят такива. Досега, ако исках да направя нещо, която да засегне всички страници на сайта, трябваше да променя всяка една от тях. Сега вече мога да правя промени, размествания на модулите и какво ли още не, което да се отразява навсякъде или само където аз кажа, да избирам между различни възможности и функционалности…Хубаво е. Даже много!

Наличието на база-данни върви ръка за ръка с търсачка. Намирането на информация в статиите вече не би трябвало да е проблем за никого.

В тази връзка някои от най-важните статии бяха преработени из основи, други малко по-повърхностно, но като цяло се постарах да актуализирам нещата.

Потребителите вече могат да се регистрират, за да ползват някои допълнителни функции на сайта. Най-логично бе да използваме за целта базата-данни на Форума, тъй като там вече има регистрирани стотици или дори хиляди хора. Всеки, който има активен профил във форума, мое да влезе в сайта със своите потребителско име и парола. Заявката минава през базата-данни на форума, поради което влизайки в сайта, ще влезете и в профила си във форума. Обратното обаче не е вярно – ако влезете първо във форума, няма да сте влезли в сайта и ще трябва да го направите отделно. Регистрацията на нови потребители също минава през форума, затова като подадете такава заявка, се отваря регистрационната страница на Форума.

Свързаността на двете бази-данни може да предизвика някои дребни проблеми и неудобства – например нежелано излизане от профила във форума, но засега не съм установил никакви сериозни проблеми (всъщност имаше такива, но бяха отстранени).  Все пак съм длъжен да се застраховам, защото едно е, когато влизат няколко души, и съвсем друго, когато са няколко десетки. Ако срещнете проблеми, сигнализирайте за тях.

За момента входът/изходът е разположен на две места – горе в менюто и най-долу вляво на страницата. Това не е най-доброто решение, но без сериозна преработка на шаблона мога да постигна само толкова. Имайте предвид, че когато влизате през входа в менюто, нищо не ви подсказва, че сте влезли успешно, освен ако не стигнете до долния край на страницата или не отидете на страница с функции, които са видими само за влезли в профила си потребители. Съжалявам за това неудобство, но вече обясних причините. В бъдеще ще се търси вариант формата за вход/изход да бъде внедрена директно в шаблона.

Както виждате, изцяло променен е и външният вид на сайта. Знам, че няма да се хареса на всеки, но по тази част тепърва ще се работи. За момента най-важно бе да подбера шаблон с подходящи позиции за модулите, който да ми върши работа с оглед на съдържанието. Йордан Хлебаров (jd) добави някои подобрения към външния вид на шаблона, но както казах, тепърва ще се работи по него, а синият цвят, макар и да е приятен, е само временно явление. По много от модулите и приложенията (например галериите) също има по-дребни или по-едри довършителни работи – оправяне на някои картинки, по-добър превод на някои неща и т.н.

Сайтът си има и ново лого, изработено от дизайн студио Ralev.com. И за него съм сигурен, че ще има най-различни мнения, но в крайна сметка едва ли има графичен елемент, който може да се хареса на всички потребители.

Регистрираните потребители вече могат да оценяват статиите, а също и да добавят коментари под тях. Това ще сложи край на практиката за всяка статия да публикувам тема във форума. За писането на коментари важат Правилата на форума с тази особеност, че ще бъдат прилагани още по-строго, защото имаме възможността да започнем съвсем начисто.

Освен всичко друго, бе променена и структурата (подредбата) на статиите в сайта. Новото групиране е по съвсем различни признаци от предишното и вярвам, че при наличието на стотици статии ще е по-удачно, но със сигурност ще има и хора, на които имената на категориите или нещо друго няма да им хареса. Всякакви мнения в тази насока са добре дошли, но ако наистина искате нещо да се промени, добре е да направите и предложение за името на съответната категория, тъй като аз очевидно за момента съм стигнал до тези имена.

Началната страница е организирана в две колони. В лявата (по-голямата) се намират най-новите статии. Първите 6 са представени с голяма снимка и въвеждащ текст, следващите 7 са с малки снимки. След тях е панелът, в който се появяват най-новите снимки, публикувани в галериите. В дясната колона има реклами, Снимка на седмицата, последните 10 търговски съобщения, най-новите теми във Форума, секцията „Партньори“. Възможно е в бъдеще във всяка от колоните да бъдат добавени и други неща.

Най-отдолу се намира хоризонтален панел с вертикални менюта – едното е за бърз достъп до секциите (когато сте достигнали края на страницата), другото е за някои специфични видове информация. Тук са и втория вход + регистрация, както и Условията за ползване, които е добре да прочетете, защото имат силата на договор. Знам, че подобни текстове са от най-скучните, но е хубаво да се запознаете с него, за да няма после хъм-мън.

Навигацията е организирана чрез падащи менюта в горната част на страницата. Първото ниво на менюто съдържа връзки с имената на секциите, които отварят страница, на която се зареждат 10-те най-нови статии в съответната секция с картинка и въвеждащ текст. В падащата част на менюто са връзките към отделните категории. Те водят до страници, които са оформени като списък на статиите, съдържащи се в категорията. Можете да видите заглавието, автора, датата на публикуване и посещенията на страницата. Можете и да сортирате статиите по тези признаци, както и да търсите в заглавията чрез функцията „title Filter“ (още не излиза на български, тъй като явно има някакъв проблем – иначе в езиковите файлове е преведена). Във всяка категория над списъка с публикуваните материали има 1-2 реда, които поясняват какъв тип статии съдържа.

В новия сайт поставям началото и на речник, който тепърва ще бъде допълван и разширяван. Изведен е като отделна категория в секция Специализирано.

Когато отворите конкретна статия, в дясната колона под банерите се появява панел със свързани статии (такива, които имат общи ключови думи с отворената в момента).


Една от най-важните и интересни промени е в галериите. Регистрираните и влезли в профила си потребители вече ще могат да публикуват снимки директно, а не да ми ги изпращат по e-mail. Още по-важното е, че за снимките ще може да се гласува (отново само след влизане в профила), така че всяка снимка ще си има оценка и тази оценка ще е много важна за мен, защото смятам сегашната Снимка на седмицата (публикувана малко по-рано заради промените) да е последната, която избирам „еднолично“. В бъдеще изборът отново ще е мой, но ще е съобразен и с оценките на потребителите, т.е. ще избирам измежду фотографиите с по-добър резултат.

Все пак не бързайте да се радвате твърде много! Нямам никакво желание и намерение да превръщам галериите в подобие на Pinkbike и други сайтове, където всеки може да качи каквото си поиска, дори и най-размазаната „снимка“ или пък 100 снимки на счупеното си колело или 1000 снимки от някое голямо каране, на които е заснел по един и същи начин 50 души. За тези неща си има други сайтове.

Затова след качването на снимки от страна на потребителите, те ще трябва да бъдат одобрени от администраторите и едва тогава ще се появяват в галерията. Обещавам да пропускам дори и снимки, които не намирам за достатъчно добри по моите критерии, но със сигурност ще има и много изображения, които няма да бъдат допуснати. Целта на промените в галерията е да стават снимките все по-хубави, а не по-лоши. Затова и настройките на галерията са зададени така, че да ви поощряват да качвате по-малко, но по-добри снимки.

Тъй като това е нещо наистина ново за сайта, ще посоча набързо каква е процедурата по качване на снимки, как е подредена галерията и т.н. До няколко дни очаквайте да се появят и специални правила за тази секция, които ще бъдат добавени към Условията за ползване.

Когато влезете в секцията „Снимки“, ще видите в табличен вид основните категории в галерията.

В някои от тях има само отделни снимки (например в категорията „Снимка на седмицата“), а в други има и подкатегории със собствени снимки (в голямата си част това са досегашните тематични галерии, т.е. подгатегория се открива за група от снимки, обединени от общ признак – например от едно и също каране, от конкретно състезание и т.н.).

Когато отворите основна категория, най-отгоре се показват първите три подкатегории. Останалите са достъпни чрез избирането на следваща страница от списъка над тях. Отдолу се показват отделните снимки в главната категория. На една страница се показват 12 снимки. Останалите са достъпни чрез следващите страници. Можете да подреждате снимките в категорията по различни признаци.Освен това галерията си има и собствена търсачка, с която можете да търсите в заглавията и описанието на снимките.

Когато отворите конкретна снимка, тя се показва със заглавие, описание, текуща оценка и друга съпътстваща информация. Имате възможност да я видите в пълен размер или направо да я свалите на твърдия си диск. Ако сте влезли в профила си, можете и да я добавите към „Любими“, както и да дадете своята оценка за нея.

Ако искате да качите снимки, трябва първо да влезете в профила си. В такъв случай потребителският панел в секцията „Снимки“ ще е достъпен и ще можете да качвате снимки през него. Един потребител може да качи наведнъж най-много 10 снимки, като им зададе общо заглави и описание. След това можете да редактирате информацията за всяка снимка чрез потребителския панел. Там виждате и статута на снимката – дали е одобрена или не. Второто може да означава, че още не е видяна от администратор. Ако е изтрита обаче (т.е. не си я намирате), значи е видяна и не е одобрена. Одобряването може да стане до няколко дни след публикуването, така че проявете търпение.

Всеки потребител може да качи в галерията най-много 500 снимки. Всяка снимка трябва да е с размер до 1 МВ. Това е т.нар. оригинален файл, докато в галерията се показва автоматично намалено копие с широчина/височина до 600 пиксела.

Потребителите могат да качват снимки само в достъпните за тях категории. По правило това са основните категории + някои подкатегории (например тези за състезанията Shambhala Open Cup 2009). Както сами виждате, категориите се определят най-вече от вида каране. Това обаче не важи за категорията „Галерии на потребителите“. Само в нея последните могат да създават собствени подкатегории по избрани от тях критерии, стига снимките да имат общо с карането на планински велосипед. Един потребител може да създаде най-много 20 собствени подкатегории.

Във всички случаи при прегледа на снимките и потребителските галерии администраторите могат да ги изтриват, променят, преместват в други категории и изобщо да правят с тях каквото сметнат за необходимо. Като цяло няма да бъдат одобрявани снимки на счупени рамки, счупени хора и други такива, освен ако не преценим, че имат наистина висока художествена или друга стойност. Изобщо, най-добре е снимките да са с каране. Достъпът до категорията „Снимки без каране на планински велосипед“ ще е доста труден и съвсем, съвсем субективен.

Когато публикувате малко на брой снимки (до 10 броя), най-добре  е да го правите в съответната главна директория, а не в потребителска поддиректория. Така например моята потребителска поддиректория с 6 снимки е създадена единствено, за да има нещо за пример в „Галерии на потребителите“. Иначе бих ги публикувал в категория „Спускане“.

Призовавам всички потребители, които са ми изпращали снимки  през последните няколко месеца и те не са били публикувани, да опитат отново чрез новата галерия. Много от снимките ще бъдатодобрени за публикуване, пък да видимкак ще ги оцени широката публика.

В тази връзка се сещам да добавя, че периодично снимките, които не са получили висока оценка и/или са разглеждани съвсем рядко, ще бъдат изтривани. Подборът ще е субективен – по преценка на администраторите.

В момента в галерията има един „бъг“ – когато сте качили снимки, в потребителския панел се появява списък със страници, отговарящ на общия брой снимки в галерията на сайта, т.е. стотици. Реално на тях няма снимки. Да се надяваме, че в следващата версия това ще е оправено.

Имайте предвид, че в потребителския панел и в „любими“ не излизат умалени копия на снимките, т.е. можете да се ориентирате само по заглавията. Това е така, защото ако бъдат добавени умалени копия, това може да доведе то твърде голямо натоварване на сървъра в някои моменти и забавяния. В бъдеще, когато добием по-подробни наблюдения за това какви ресурси използва новия сайт, може да бъде добавена и такава екстра.


И така, нещата, които предстои да бъдат направени в следващите месеци, са:
– Прехвърляне на останалите статии от стария сайт. Те са най-вече в рубриката „Новини“, а също така и GPS следите.
– Прехвърляне и актуализиране на връзките – за момента са готови само тези към българските сайтове.
– Различни промени по външния вид на сайта (и форума респективно). 
– Добавяне на възможност определени потребители, при наличие на желание от тяхна страна, да публикуват статии директно. Това и сега го има като вариант (просто трябва да получат съответните права през админ-панел), но не е решен въпросът с качването на файлове, за което ще търсим решение в бъдеще.
– Интегриране на сайта и форума под обща шапка (евентуално).
– Добавяне на карта на сайта и разни други дребни, но полезни неща.
– Други.

Както казах, всякакви мнения, коментари и съвети са добре дошли, но съм длъжен да предупредя, че няма как да се съобразя с всички и да бъде сайтът еднакво красив, функционален и удобен за всекиго. Също така ще съм благодарен, ако преди да отправите критиките си, прочетете горния текст, за да не повтаряте неща, за които така или иначе е ясно, че ще се търси решение.

Изключително съм благодарен на хората, които ми помогнаха в осъществяването на тези  промени! И в сайта, и във форума. Задължен съм ви!Мога да ви пожелая само здраве и да ви се връща добрината!

Остава ви да изпробвате формата за коментари по-долу! А на мен ми остана да се наспя! 🙂

Етикети:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>