Пътеките на Ла Палма 2017

Ако сте чели разказа за първото пътуване, организирано от Байкария и Балканче до остров Ла Палма, няма да ви трябва допълнителна мотивация за следващото такова приключение. Стига да намерите време и финансов ресурс, датите вече са обявени – 24 март – 2 април 2017 г. Ето ги и подробностите:

И тази пролет пътеките на Ла Палма са готови да ни посрещнат. Ла Палма е един от Канарските острови и е наричан от местните „La isla bonita” (красивия остров). Успяхме да се убедим в това от миналогодишното ни посещение. Спокойствието, топлият климат, дивата и разнообразна природа, гостоприемните, усмихнати хора, вкусната и свежа кухня го правят истински рай, където искаш да се върнеш пак и пак.

На площ от около 700 km2 са насложени различни по възраст вулканични пластове, а множество върхове стръмно се издигат над 2000 м. Островът се намира близо до Тропика на рака и това прави климата му умерен и топъл през цялата година. Богата, разнообразна растителност и достатъчно питейна вода се дължат предимно на пасатите, които обдухват високите североизточни склонове на най-големия вулканичен кратер и образуват по тях облаци и валежи. По насечения и стръмен релеф на Ла Палма населението е изградило една уникална мрежа от пътища и пътеки, която обхваща цялостно острова. Така става много любима дестинация на много планински колоездачи от Европа, без да загубва тихото, селското и некомерсиално излъчване. Има още какво да се каже за острова, но можем да оставим това за времето ни там.

През седемте дни ще посетим с колелата си най-забележителните места по пътеки във всички краища на острова – вековните борови гори на северозапада, от най-високия връх Roque de los Muchachos (2426 м) и източният ръб на кратера му, предизвикателните западни и източни склонове на Cumbre Vieja (вулканична планинска верига), най-южната му точка – фарът Fuencaliente. Ще влезем и в каньона на кратера Caldera de Taburiente, ще посетим плажове, пещери, малки палмерски ферми, крайокеански ресторантчета и още нови и интересни места.

Реклама

Програма *

Ден 1 (петък, 24 март) – „Buenos dias“, Ла Палма
Полет до Santa Cruz de la Palma и трансфер към западната част на острова до Los Llanos. Настаняваме се в къща, където ще останем за цялата седмица.

Ден 2 (събота, 25 март) – Караме в Ла палма
През първия ден свикваме с пътеките, климата и природата на острова. Караме на изток от билото по пътеки, правим леки качвания, за да видим дали все още го можем това след зимния сезон. Спускаме се обратно до къщата ни.

Ден 3 (неделя, 26 март) – Северозапада и Пунтагорда.
По път за обсерваториите на върха посещаваме селския фермерски пазар в Puntagorda, където опитваме екзотични и интересни вкусотии. От 2200 м, където се намира една от най-значимите за Северното полукълбо обсерватории, правим хубаво спускане по пътеки и пътчета чак до плажа на Tazacorte, който е непосредствено под Los Llanos.

Ден 4 (понеделник, 27 март) – – Пътеки в източната част
Трансфер с кола до Източното подножие на Cubre Vieha (Старото било). Комбинация от различни пътеки и спускане по източните склонове на планината, като отделяме време за кафе и хапване в столицата на острова Santa Cruz. Следобеда се трансферираме отново до основното било и се спускаме по пътечки до къщата ни в Los Llanos. 

Ден 5 (вторник, 28 март) – Почивка или активна почивка
Почивен ден със свободно време и много опции – плаж, разходка из Los Llonos и/или Santa Cruz и др., посещение на забележителности като площада Plaza La Glorieta, винарната в Las Mancas, пиратския залив Tijarafe. Можем и да направим почивката активна с трекинг в Caldera de Taburiente, с възможност за къпане във вирове по реката, гмуркане, крайбрежно плаване с корабче и дори отново каране на колело.

Ден 6 (сряда, 29 март) – „На покрива“ на острова
Трансфер до най-високия връх на острова Roque de los Muchachos (2426 m). Там се намира и едноименната обсерватория, която е една от най-значимите за Северното полукълбо. Спускаме се по предизвикателните и панорамни пътеки на източния ръб на кратера. Завършваме карането пред вратите на къщата ни в Los Llanos.

Ден 7 (четвъртък, 30 март) – „Пътят на вулканите“
След малък трансфер се изкачваме на основното било, където се намира и “Пътят на вулканите“ – 23 км пътека през най-младата част на острова, завършваща покрай най-младия вулкан Teneguia изригнал през 1971 година. Спускането ни свършва чак на морското равнище, в най-южната част на острова – солниците на Fuencaliente. Изпращаме деня с прясна риба и бира в барче на самотен плаж. Трансфер до Los Llanos.

Ден 8 (петък, 31 март) – От вулканите до плажа
По черни пътища, през села и махали, се изкачваме до Llanos del Jable – красиво заравнение в планината, покрито с черен, вулканичен пясък. Оттам се спускаме по различни пътеки, карайки покрай вулканични кратери и по вкаменени магмени реки. Завършваме деня с по бира и филе от риба тон на плажа Charco Verde или в съседното рибарско селце El Remo.

Ден 9 (събота, 1 април) – „Hasta luego“ Ла Палма
Трансфер до летището и отпътуване.

* Програмата може да претърпи малки промени в зависимост от състоянието и желанията на групата и времето.

Акценти
– уникално разнообразие от ландшафти и пътеки;
– най-големият вулканичен кратер в света – Калдера де Табуриенте;
– изкачване до най-високата точка на планината – Roque de los Muchachos (2426 м);
– обсерваторията Roque de los Muchachos – може би най-значимата за Северното полукълбо;
– „Пътят на вулканите” – 23 км пътека по най-новите вулканични кратери на острова;
– залезите над Атлантика.

Настаняване
Всички нощувки се планират в къща в района на Los Llanos, на пешеходно отстояние от центъра на града. Ще бъдем в къща(и), настанени в стаи по двама или трима. Няма да има нужда да носите спални чували или спално бельо. В къщата ще разполагаме с басейн, няколко бани и кухня и трапезария, където ще можем да си готвим сами.

Храна и напитки
Трябва сами да помислим как да организираме храненето си. Близо до къщата ни ще има пазарчета, магазини, барчета и ресторанти. В къщата ще можем да си готвим сами. В гастрономическо отношение има какво да опитаме. На острова се предлагат всякакви видове храни, като повечето се внасят от Испания. Вносните стоки са по-скъпи, но по малките пазарчета има на добри цени местни, палмерски продукти. Ла Палма има изобилие от плодове и зеленчуци. Прясната риба, морските дарове и агнешкото са също част от местната кухня. Островът е известен и с производството си на козе сирене, мармалади и различни сосове, много качествено червено вино и домашен ром и ликьори. 

Велосипеди
За карането на острова са най-подходящи велосипеди с двойно окачване (150-160 мм). Карането с hard tail не е препоръчително. Имаме две опции – да ползваме собствени велосипеди или да наемем от острова. Собствените колела трябва да подготвим и приведем в подходящ за транспортиране вид. Препоръчително е да ползвате специализирана чанта, куфар или кашон за пренос на велосипед. Можем да помогнем със съвети за пакетирането. Качествени велосипеди с двойно окачване можем да наемем от острова, на цена малко по-висока от тази за превоз на велосипед по самолетите.

Пътуване до Ла Палма
Самолетни билети можете да закупите сами или чрез агенцията за продажба на билети на нашия приятел и партньор Любо Дончев – Lubo Donchev: [email protected] . Директни полети няма и обикновено използваме комбинация от няколко компании, за да постигнем минимална цена. Според направеното проучване в момента (ноември 2016) за конкретните дати и пътуване с велосипед от България най-удачната комбинация (цена и връзки) е София – Мадрид (Bulgaria air) , Мадрид – Санта Круз (Iberia), и обратно по същия начин. Пътуващите без велосипед може да използват и кобинация от low-cost полети. Повече подробности при Любо.

Цена
10-11 участника – 810 лв., 6 до 9 участника – 920 лв., 5 участника – 1050 лв. Записванията за участие приключват на 15.01.2017 г. Всички заявили желание за участие в програмата трябва да заплатят половината от стойността на таксата до тази дата.

Какво се включва: всички нощувки на острова, всички трансфери, български водач, застраховка.

Какво не е включено: самолетен билет, нощувка при изчакване на връзки между полета, храна и напитки, наем на колело, бакшиши.

Водач: Христо Николов – Ичо. За записване и повече информация на [email protected] или на тел: +359 897 247 241

https://www.facebook.com/events/1150139668374495/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>