Гоце Делчев | Попови ливади – с. Делчево

Трасето за спускане и ендуро, както се разбра и от маршрута „Делчево“, не е единствената хубава пътека за каране над Гоце Делчев. Тъкмо обратното – има още много и в началото на ноември 2016 г. с помощта на местния клуб МТБ Гоце Ендуро едва открехнахме вратата, за да разгледаме маршрутите по тези склонове на Пирин.


В настоящата статия ви представяме един ендуро/АМ маршрут, започващ от местността Попови ливади (Папаз чаир) и завършващ в живописното село Делчево, което само по себе си е много приятна туристическа дестинация, защото много от къщите са обявени за архитектурни паметници. С други думи, Делчево успешно „съперничи“ на отсрещните Лещен и Ковачевица по своя китен облик, старинност и уют. А както тепърва ще разберете, около него има и много добри пътеки за каране!

А защо наричаме този маршрут ендуро? Повярвайте, не е заради модата! До местността Попови ливади, където има доста вили и приятни хотелчета, се стига по главния път, свързващ Гоце Делчев с Петрич и Сандански. Това означава, че при добро стечение на обстоятелствата, ако се направи схема с две коли или пък с едно МПС и шофьор, който да го върне, лесно можете да си спестите бъхтенето нагоре и тогава карането по маршрута е преобладаващо надолу, с отделни изкачвания тук-там (някои от тях обаче са стръмнички!). За евентуалния шофьор, ако е неколоездач, услугата дори няма да е скучна, тъй като Попови ливади е чудесно място за разходка и отдих, включително и с деца.

Затова следите в GPS файла са две, но не във вид на кръгов маршрут. Едната е изкачването по пътя от Гоце Делчев до Попови ливади, а другата е същинският маршрут към с. Делчево. Това е така, защото от селото имате още няколко възможности за довършване на карането. Едната е да се придвижите директно към старта на гоцеделчевското трасе и да се спуснете по него. Другата е първо да се спуснете по Делчевсаката екопътека и след това да продължите по долната част на трасето или дори да се изкачите до старта и да го спуснете цялото. Изобщо, каквото ви душа иска!

Ако все пак се изкачите до Попови ливади на самоход, карането през Делчево и надолу до Гоце Делчев си става сериозен излет с дължина около 30 км и солидна денивелация. Ако имате силни крака и достатъчно време, защо не?

Реклама

Същинското каране, описано в тази статия, започва от една широка поляна, използвана и като паркинг, в местността Попови ливади. Първо се спускаме по асфалтовия път през курортната местност. В края му продължаваме по черни пътища, като няколко спускания и изкачвания ни отвеждат до подножието на връх Костадин, върху който е построен параклисът „Св. Костадин“. Струва си да избутате по пътеката до върха, защото от това място се ширва невероятна гледка към цялата околност – Гоце Делчев и долината на Места в ниското, Западните Родопи отсреща и склоновете на Пирин непосредствено зад и около нас. По-хубаво място за почивка преди спускането едва ли може да си представим!

А пък спускането е вълнуващо, меко казано! Пътеката започва от самия връх, в основата му продължава към с. Делчево, като в горната си част е лесна, сравнително тясна и малко пообрасла, което също си има своя чар. Подсичаме още един връх с издигнат на него кръст – дотам също има пътека, ако не ви мързи и имате време, може да избутате и нея. С приближаване към Делчево пътеката става по-изровена и ерозирала, по-технична, но без да е прекалено трудна. Има обаче някои по-специални участъци. На места се кара в улей, вкопан между големи камъни, както на заглавната снимка. Дори в самия край, при влизане по калдъръмените улички на селото, които са си по-скоро пътеки, карането е доста интересно и забавно. Завършваме на площада, където има и кръчми.

По маршрута може да се кара почти целогодишно, но все пак имайте предвид, че Попови ливади са достатъчно високо (1400-1500 м н.в.), за да има снежна покривка през същинските зимни месеци. До края на есента обаче условията са добри, както и сравнително рано напролет.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: м. Попови ливади.
Дължина: 8 км (качването до Попови ливади и спускането след с. Делчево не са включени!)
Изкачване: 200 м
Спускане: 560 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т4)
Продължителност: 1-2 часа в зависимост от почивките и спиранията
Вода: 0.5-1.5 л в зависимост от сезона; по маршрута няма вода
Храна: Не е необходима, освен ако не се изкачвате на самоход
Терен:
– асфалт – 1.7 км
– черни пътища – 4.0 км
– пътеки – 2.3 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2016_popovi-livadi-delchevo.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2016_popovi-livadi-delchevo.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

Конкретната поляна (т.01), където поставихме началото на маршрута, ще трябва да намерите с помощта на GPS-а. Тя е удобна за паркиране на автомобили. От нея продължаваме по същия асфалтов път, по който навлязохме в курортното селище. Пътят се спуска, минавайки покрай вили, хотелчета и почивни станции, но те са все по-нарядко. В т.02 (1.7 км) го напускаме по черен път наляво и веднага след това (по-малко от стотина метра) в т.03 пропускаме левия черен път и държим дясно, следвайки основния. Спускаме се по долината на р. Неврокопска и в т.04 (2.7 км) пътят се разделя и продължаваме надясно със стръмно изкачване. Следващият разклон е в т.05 (3.7 км), където поемаме наляво по затревен и по-рядко използван черен път. В т.06 (4.5 км) пропускаме черен път вляво и продължаваме направо. Така стигаме т.07 (5.2 км), т.е. подножието на вр. Костадин. Изкачването до него (т.08) не е задължително, но си струва – и заради гледката, и заради спускането обратно по пътеката. Когато сме отново в т.07, се оглеждаме внимателно в източна посока, за да намерим началото на пътеката (ако застанете с гръб към върха, пътеката продължава рязко вляво). Щом започнем карането по нея, вече няма къде да се объркаме. В т.09 (6.5 км) вляво се отклонява пътеката към кръста, ние продължаваме по основната надясно. Над Делчево пътеката се разделя на много ръкави – избираме пътя си според уменията и желанията. В т.10 (7.4 км) достигаме първите постройки – оттук или следвайте GPS следата по пътеките и уличките в селото, или питайте как да стигнете до площада (т.11), където е краят на маршрута.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>