Няколко думи за Благо Ендуро 2016

Ендуро Уориърс, които са основните виновници за отприщването на ендуро състезанията в България през последните 2-3 години, откриха и закриха Българските ендуро серии през 2016 г.

Откриването бе в местността Ксилифор над Велико Търново и тогава дъждовете преди и по време на събитието превърнаха някои от етапите в предизвикателство за участниците. Enduro Warriors Challenge е продължение на първото изобщо ендуро състезание в България, затова всички в тази дисциплина много си го обичаме, дори когато се наложи да се пързаляме като с шейни по пътеките и да чистим лепкава глина от най-недостъпните места по велосипедите си. Впрочем тази година като цяло имахме късмет с времето в Ксилифор! Сезонът продължи с още три състезания – Витоша, Банско, Пампрово – кое от кое по-хубаво, по-различно, предизвикателно в едно или друго отношение.

И така се дотъркаляхме до последния старт за сезона, който за трета поредна година е в Благоевград. БлагоЕндуро е съвместна разработка на клуб Ендуро Уориърс и местните карачи от LFF и ако за повечето други състезания се молим на всички божества да няма дъжд преди и по време на карането, тук валежите, които спряха точно преди старта на тренировките в събота, бяха добре дошли, защото осигуриха отлично сцепление по иначе доста сухите почви в района. До обяд в събота времето все още се мръщеше в сиви облаци и ниски температури, но в следобедните часове слънцето проби и ни сгря с оптимизъм за състезателния ден.

Специалните етапи в Благоевград са добре познати на много хора, обичащи техничните и забавни пътеки. Тези трасета са толкова добри, че ми е трудно да си представя да бъдат сменени, но организаторите всяка година правят по някоя дребна корекция, за да е по-интересно, а също така ги възстановяват и ремонтират, за да са по приятни и безопасни за каране. Основните промени за 2016 г. бяха:

– По-високо разположен старт на етап 1. Пътеката започваше над язовира на с. Дъбрава и това добави към дължината няколкостотин метра, предимно равни, т.е. направи етапа доста труден физически.

– По-ниско разположен старт на етап 2, но скъсяването бе само със 100-200 м, така че не промени по никакъв съществен начин пътеката.

– Нова секция в долната част на етап 3, тъй като там бяха вилняли дървари и бяха прекъснали оригиналната пътека, оставяйки зад себе си изровен черен път. Организаторите се постараха да направят изцяло нова пътека в тази част – с доста остри завои и странични наклони, която бе и леко кална, т.е. още по-трудна.

– Малки промени в етап 4, които не променяха облика му.

В рамките на БлагоЕндуро 2016 бе пробвана и нова система за времеизмерване, което малко забави резултатите, но вероятно тя още не е оптимизирана за особеностите на формата ендуро, т.е. обработката на данните отне известно време. Все пак наградите бяха връчени преди мръкване, а класирането можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/events-2016/4515-events-bg-2016-blago-enduro-results.

В него даже имаше някои грешки (по време на награждаването), но по-късно те бяха поправени (към момента на публикуване). Така че едни си заслужиха овациите, други ще си получат точките. Докато четеше имената на призьорите, Добромир Добрев от организаторите бе видимо изненадан на моменти. Причина за това бяха някои нови лица, които се качиха на почетната стълбичка, но това не се дължеше на споменатите грешки – БлагоЕндуро привлече нови и силни участници, а и някои от не толкова новите успяха да приложат необходимата комбинация от качества, за да се класират по-напред. Така че изненади не липсваха, определено!

Класирането обаче не е най-важното, макар че като последен кръг в сериите, за някои хора то ще е решаващо за позиция по-напред или по-назад в крайните резултати за сезон 2016. По-важно е участието, както гласи и олимпийският принцип, а в БлагоЕндуро броят на състезателите традиционно е голям. Това се дължи на комбинация от фактори, сред които и това, че пътеките са трудни за каране с висока скорост, но иначе са съвсем достъпни и за не толкова смели и опитни карачи; както стана ясно, метеорологичната обстановка също не е решаваща за доброто каране, почвите носят на дъжд и дори стават по-добри; калифорнийският климат на Благоевград също подтиква към по-масово записване дори за късните есенни дати. Но основната причина всъщност е съвкупност от всичко това + добра организация и може да бъде обобщена чрез самото име на проявата – това си е едно много благо ендуро състезание!

И за да подкрепя горното твърдение, вижте с какво ни подкрепиха организаторите след финала на това иначе тежичко каране:

Пица партито бе един брилянтен завършек, но и през целия ден под шатрата в старт-финалната зона в парк „Бачиново“ всеки участник можеше да се подкрепи с енергийни десерти, изотонични напитки и други подходящи лакомства. Изобщо, блага работа!

Така всички завършихме сезона с добро настроение, а някои и с неподражаем стил – моля, овации за Емо Кръстев!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>