Интервю с Брендан Феърклоф

Поводът да се срещнем с една от звездите на британската DH сцена е Световното първенство във Вал ди Соле, което отразяваме с подкрепата на Monster Energy. Брендан също е спонсориран от тях, така че контактът с него е лесен и безпроблемен – хващам го в събота, точно след тренировката с времеизмерване. Предварителният разговор потръгва особено приятно, когато обяснявам, че съм журналист от България и го питам дали знае къде е това? Разбира се, знае! Може би сте учудени от това, но преди няколко години един от най-добрите му приятели, Бен Бейкър, заедно с още няколко британци участваха в Сопот и тогава Бен даже беше с велосипеда на Брендан. Спрягаше се тогава дори вероятността Брендог също да дойде за българското състезание, но така и не се случи… нищо, не пропуснах да го поканя при първа възможност да пробва някои от нашите трасета. 🙂 Та след няколко такива встъпителни минути, пристъпихме към същинския разговор, който, разбира се, се въртеше около Световното първенство:

photo: Monster Energy

МТБ-БГ: Брендан, как се чувстваш след днешната тренировка с времеизмерване?

Брендан Феърклоф: Не много добре. Така и не успях да постигна плавност в карането, трасето е много грубо и насечено, не успявам да навържа всичко по него добре. Но се надявам, че утре нещата ще са по-добре.

Значи можем да кажем, че това трасе не е от любимия ти тип?

Не, не е такова, но пък е имало доста случаи, когато съм карал добре на трасета, които не ми пасват идеално, така че нищо не се знае. Може да се получи много добро каране, ако успея да хвана „течението“ и мина всичко бързо и плавно в неделя.


photo: Monster Energy

Пожелаваме ти го!Тъкмо дочухме, че днес си пробвал педали с автомати?

Да, направих едно спускане с тях. И ще бъде последно!

Значи не ти е харесало…

Не, не са моите педали. Да живеят платформите!

На голямо събитие като Световното усещаш ли по-голямо напрежение или го играеш непукист?

Хмм, не бих казал напрежение… Нещата са сериозни, разбира се, но като че ли напрежението е по-голямо в Световната купа, където всеки се опитва не само да направи добро състезание в конкретния кръг, но и да постигне някакво постоянство в резултатите. Така че за мен целта е по-скоро да се върна в топ 10 и да започна следващия сезон силен, здрав и подготвен.


photo: Monster Energy

Ти си познат като един от най-талантливите и разностранни карачи, често те виждаме да се забавляваш с готини видеоклипове и какво ли още не. Кое е по-важно за теб – резултатите или просто да направиш добро каране и да си прекараш хубаво?

О, аз съм състезател в сърцето си, така че съм тук именно за да се състезавам. Така че в крайна сметка резултатът е най-важното за мен – участвам в състезанията точно за да постигна възможно най-добър такъв, да се кача на подиума, да бъда в топ 10 на сериите и т.н.  А и тренировките за това са сериозни.

Ти обаче участваш и във фрийрайд състезания, често те виждаме и в dirt jump сесии. Как комбинираш всичко това, не е ли твърде различна скоростта тук от големите скокове и суровия терен във фрийрайда например?

На първо място е спускането и състезанията. Фокусът ми е върху тях, подготовката ми е за тях. Едва след това идва ред на фрийрайд, който е забавен и също не е лесен, особено с всичките тези големи неща. Аз обичам скоковете, така че големите не ме плашат. Вярно е, че нямам толкова опит в големите и сложни трикове, но пък хубавото е, че човек може да подходи творчески към линиите, не е задължително да скачаш и да правиш всичко, може просто да направиш едно добро спускане, да навържеш интересни линии, да покажеш стил и денят е добър.

Реклама

Един въпрос от DH аудиторията в България – какво налягане караш в гумите, безкамерни или с вътрешни?

Карам ги безкамерни, задната на 28 psi, предната на 23 psi.

Благодарим ти и успех! Надяваме се да дойдеш и в България някой път!

Благодаря, би било хубаво!


photo: Monster Energy

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>