Деца на колела 2016 – репортаж

Младите надежди на родното колоездене премериха сили в Ловеч

Над 80 деца и младежи от цяла България се включиха в „Деца на колела 2016“

Този уикенд в Ловеч се проведе третото поредно издание на зрелищната надпревара за деца и младежи –  „Деца на колела“.  По традиция събитието се провежда малко преди старта на новата учебна година и има за цел да събере всички запалени млади колоездачи да покарат по техничното трасе за спускане в парк Стратеш и да покажат на какво са способни.

„Деца на колела“ бе част от спортния календар на града и се финансира от община Ловеч. Освен  в календара на общината, състезанието тази година е включено и в държавния календар, като трети кръг от Българските детски байк серии. Участието в надпреварата бе напълно безплатно, а специално за всички деца бяха подготвени подаръци от Рам Байкс и организаторите от Консепт Криейтив.

В състезанието се включиха над 80 деца и младежи от цяла България, които бяха разделени в няколко отделни възрастови групи – 4-5, 6-7, 10-12, 13-14, 15-16 и 17-18 годишни. Всички участници показаха завидни умения и много голям потенциал за развитие, като се справиха отлично с техничното трасе.

За най-малките участници на възраст от 4 до 7 години бе подготвено отделно, по-лесно  трасе с дължина около 300 метра с лек наклон и без трудни, технични участъци. По него най-добре се представиха Никола Петров при най-малките и Станислав Тодоров при по-големите.

При 10-12 годишните надпреварата бе много оспорвана, но краен победител стана Димитър Мазнейков от град Петрич. В следващата възрастова група 13-14 годишни – най-бърз беше Йордан Анчев от град Бяла, който е и една от най-големите надежди на родното планинско колоездене.

При 15-16 годишните най-бърз бе Метин Качан от Казанлък, който успя да премине по трасето от около километър за време 1:28.09 мин. Най-добър резултат за деня – 1:23.58 минути успя да постигне 17 годишния представител на Велико Търново Денислав Ангелов, който заслужено се качи на първото стъпало на почетната стълбичка и за пореден път показа на какво е способен.

И така с много усмивки, адреналин и хубави емоции завърши третото издание на „Деца на колела“. На победителите честито, а на останалите повече късмет догодина!