Олимпийски игри Рио де Жанейро 2016

Стартовете в дисциплината крос-кънтри олимпик (ХСО) са едни от последните в летните Олимпийски игри 2016 в Бразилия. Както знаете (а се подразбира и от името ѝ), това единствената дисциплина в планинското колоездене, която има статут на олимпийска, а през 2016 г. фаворитите за медали бяха повече от всякога и при жените, и при мъжете.


За състезанията по ХСО бе изградено трасе с дължина 4.85 км, включващо едно основно, дълго изкачване плюс множество кратки, силови нанагорнища. Няколко каменни секции и падове при спусканията имаха за цел да отсеят по-смелите и умелите. Освен основните обиколки (шест за жените, седем за мъжете), състезателите правеха и една отваряща, стартова обикола с по-малка дължина.

Надпреварата при жените се състоя в събота, 20 август, и бе едно от най-оспорваните състезания в тази дисциплина и в тази категория. Олимпийски шампион през 2016 г. стана Джени Рисведс (Швеция), следвана от Мая Влозчовска (Полша) и Катерин Пендрел (Канада). Претендентките за медал или дори за първо място бяха поне шест, ако гледаме класиранията и общото представяне в този и предишния сезони. Линда Индерганд (Швейцария) атакува първа по време на отварящата обиколка и излезе начело, преследвана от тройката Рисведс, Влозчовска и Йоланда Неф (Швейцария). Зад тях догонваха още няколко силни съпернички – Гун-Рита Даале Флеся (Норвегия), Емили Бати (Канада), Аника Лангвад (Дания) и Катерина Наш (Чехия). Пендрел падна в края на отварящата обиколка и от 25-а временна позиция се придвижи нагоре до подиума.

В третата обиколка тройката преследвачки застигнаха и задминаха Индерганд, а Бати, Наш и Даале-Флеся продължаваха преследването 14 секунди назад. В следващата обиколка към тях се присъедини и Пендрел, а атаките на Рисведс „отлюспиха“ Неф от водещата тройка. Пендрел и Бати на свой ред атакуваха и се откъснаха спрямо останалите в преследващата група, заемайки респективно трета и четвърта позиции в предпоследната обиколка. 

Отпред Рисведс атакува в последната обиколка и Влозчовска не успя да даде отпор, като в края на състезанието дори изглеждаше застрашена от настигане, но все пак успя да опази сребърния медал, докато Пендрел спечели бронза само с две дължини на велосипеда спрямо сънародничката си Емили Бати.

Галерия със снимки от дамската надпревара можете да разгледате тук:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1194036477285026.1073741912.115751465113538&type=3

В неделя Нино Шуртер (Швейцария) най-накрая спечели единствената непритежавана от него титла при мъжете – олимпийски шампион. След многобройни световни купи и бидейки настоящ световен шампион, швейцарецът успя да финишира с добра преднина пред носителя на златен медал от предишните Олимпийски игри Ярослав Кулхави (Чехия) и по този начин Шуртер веч има пълен комплет медали от Олимпиадите – златен в Рио, сребърен в Лондон (2012) и бронзов в Пекин (2008). Голямата изненада дойде от Испания – Карлос Колома се пребори за третото място и бронзовия медал.

Порой през нощта „накваси“ добре трасето и направи изкачванията по-трудни, а спусканията доста по-опасни и непредсказуеми. След отварящата обиколка лидерската група се състоеше от тримата медалисти плюс Марко Фонтана (Италия), Виктор Корецки (Франция), Шломи Хайми (Израел) и Петер Саган (Словакия).

От всички тях най-интересен за коментаторите и спряган като евентуален медалист и дори претендент за златото бе световният шампион на шосе Саган. Той обаче се сблъска със суровата действителност на планинското колоездене под формата на множество технически проблеми още по време на тренировките – те продължиха и в състезанието с две спукани гуми. Корецки и Фонтана имаха същия проблем, а Хайми не издържа на темпото и пръв отпадна от борбата в челото. В четвъртата обиколка Колома също изостана от Шуртер и Кулхави, като до края на състезанието се бореше с Максим Марот (Франция) за бронзовия медал.

Лидерите караха заедно до шестата, предпоследна обиколка, където Шуртер атакува при изкачването и Кулхави не успя да го последва. Така швейцарецът влезе във финалната обиколка с 30 секунди преднина и я увеличи до 50 секунди при пресичането на финалната линия.

Галерия със снимки от надпреварата при мъжете можете да разгледате тук:
https://web.facebook.com/media/set/?set=a.1194921997196474.1073741913.115751465113538&type=3