Световни ендуро серии 2016, 6 кръг

Ендуро състезанието в Уислър винаги е било едно от най-тежките в Световните ендуро серии. Макар че изкачванията са подпомогнати от лифтове, надпреварата в най-големия и известен байкпарк в света включва пет специални етапа, всичките в рамките на един ден, в който състезателите натрупват общо 70 км каране. Спусканията са стръмни, технични и изстискващи, тъй като някои от специалните етапи са и много дълги. Всичко това е предпоставка за непредвидими развои – година след година, включително и сега.

Ричи Рууд (Yeti Fox Shox) и Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro Team) спечелиха и този кръг от EWS, но съвсем не по обичайния начин. Състезанието започна с много проблеми, включително и за тях. Сесил имаше технически неизправности и в двата първи етапа, което я запрати назад в класирането. Рууд спука гума във втория етап и позициите му също бяха сериозно разклатени. Буквално след всеки етап класирането се променяше, а да назовем един състезател, който не претърпя падане или повреда  през този ден е наистина трудно.

В средата на състезанието обаче двамата лидери във временното класиране – Рууд и Раванел – започнаха своето завръщане към челото. Сесил напредваше с огромни разлики спрямо съперничките си дори в късите трети и четвърти етапи, докато при Рууд стъпките бяха по-малки, но загатваха какво да очакваме в последния етап.

Надали има друг такъв етап в целите серии – 12 км дължина, 1500 м денивелация, без почивка и с максимално темпо! Възвърнали увереността си, Рууд и Раванел съкрушиха съперниците си в това сякаш безкрайно спускане. За американеца то продължи 21 минути и половина, което бе с 15 секунди по-малко от всеки друг по трасето. Така той се придвижи от шеста до първа позиция в крайното класиране за деня, спечелвайки поредна победа за сезона. При Раванел преднината бе още по-внушителна – цели 50 секунди!

Втори при мъжете остана местният карач Джес Меламед (Rocky Mountain Urge bp), а Джош Карлсън (Giant Factory Off Road Team) зае третото място. При жените Изабеу Кордурие (Sunn), макар че водеше от първи до четвърти етап, за пореден път би принудена да се задоволи с второто място. Кейси Браун (Trek Factory Racing) със стабилно е на трета позиция.

Интересно е да споменем и първото място на легендата Браян Лоупс при ветераните – неостаряващият майстор вече не се състезава активно, но не пропуска удобните случаи да покаже, че не е изгубил нивото си.

Не пропускайте наситения с екшън и интересни моменти видеорепортаж: