Обиколка в сърцето на Страджа – 3-6 септември

Четиридневен велопреход Синеморец, Кости, Малко Търново, Бръшлян и Бродилово 
03.09.16 – 06.09.16 

ПРОГРАМА

Ден 0, 02.09.16 г. Пътуване до Синеморец
Желаещи, ако има, могат да пристигнат вечерта на 2-ри между 18-23 ч. в къща за гости „Яна“, с. Синеморец, на адрес ул.“Каланджа“ №10. Настаняваме се в уютната къща и правим разбор за следващите дни. Има опция за бивак на брега на морето, плаж „Велека“, кръчма и бира има. 🙂
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 1, 03.09.16 г. Синеморец-Кости
Планираме да направим сутрешен плаж до 11 ч. за тези, които са пристигнали от вечерта! Изчакваме пътуващите сутринта и тръгваме да караме около 12 ч. Ще поемем на югозапад от Синеморец по добре утъпкан (черно-чакълест) път. Дълго време ще караме по него, наслаждавайки се на уханията на различни диви цветя в съчетание с гъсти и красиви средновековни гори и песните на стотици горски птици. Пътят се характеризира с много леки изкачвания и спускания, движейки се много близо до граничния кльон. Движейки се напред по този път, след 25 км достигаме голям широк разклон с беседка, вода и местността Узунбуджак. От това място, ако има изморили се, предстои 5 км спускане по асфалт, който ще ни отведе в с. Кости, където ще останем за нощувка. Групата продължава да се любува на мистичната Странджа, като пътят ни ще достигне известно и много интересно място Аязмен дол или (Голямата Аязма). Мястото е известно още като Влахов дол.

Карането за днешният ден е 30 км, вода по този маршрут има на 25-и км (къс маршрут). 
Има 48 км дълъг и още по-красив вариант.
Очаквано време за изминаване 3-5 часа.
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 2, 04.09.16 г. Кости-Сърмашик (Бръшлян)

След като закусим и се съберем, потегляме от Кости по южния бряг на р. Велека в западна посока. Ще се движим по широк черен път срещу течението на едноименната красива река и след 15 км ще достигнем разклона за най-древното тракийско оброчище Индипасха. Тръгваме по много стръмен, но каращ се горски път, който не след дълго (2 км) ще ни изведе на голяма поляна, от която по стълби се стига до светилището. Продължаваме още няколко трудни за каране 2-3 км и достигаме до едно от южните била на планината, по което продължаваме по сравнително равен черен път. Движим се по него около 1 ч или 7 км и достигаме до асфалтов път (Царево-Малко Търново), по който продължаваме до граничния град. На площада в Малко Търново ще може да изпием по бира, след което продължаваме 12 км по асфалт до с. Бръшлян, в което ще се установим за нощувка.
За този ден карането е 46 км, от които 16 км асфалт. Вода има на 10-и и 24-ти км. Очаквано време за изминаване 4-6 часа.
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 3, 05.09.16 г. Бръшлян-Кости

Когато всички са готови, ще тръгнем отново на преход. Преходът за днешният ден започва с 8 км сравнително равен асфалтов път, от който малко преди Звездец се отбиваме надясно за местността Петрова нива. На това място отново се намираме на билото над северната страна на р. Велека. Пътят е с невероятни и интересни гледки и разнообразна растителност. Ще наблюдаваме интересен вид дъб Благун, както и няколко уникални гледки към с. Стоилово и дълбоките дерета на р. Велека и р. Младежка. Достигайки м. Петрова нива, ще направим кратка почивка, след което по много стръмна, технична, но и кратка пътека ще се спуснем към долината на реките Велека и Младежка, където ще прегазим по-малката от тях, за да покараме по северния бряг на интересната и на места трудно достъпна река Велека. Ще караме по почвен път с буйна растителност и сравнително равен наклон. В този район има изключително много диви животни и не е изключено да се натъкнем на подскачащи сърни или широко размахващи крилата си орли. Движейки се по течението на реката, ще достигнем м. Качул, където асфалтов път пресича реката. Използваме го за кратко, за да преминем на по-проходимия южен (десен) бряг и продължаваме точно 20 км до с. Кости, където отново ще се установим за нощувка и заслужена почивка в любимата ни вече къща за гости.
За днешният ден карането е около 50 км, от които половината са асфалт. Вода има на две места (15-и и 43-ти км). Очаквано време за изминаване от 5-7 часа.
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 4, 06.09.16 г. Кости – Синеморец 

За днешният ден сме предвидили най-лежерното и приятно каране, за да остане време и за морето. Тръгваме около 9 ч от селото, движим се по течението на р. Велека до село Бродилово – точно 12 км по почвен път, изпълнен отново с приятните песни на горските птички и буйната растителност около едноименната река. Наблюдават се вече и по дълбоки и интересни заливи на реката. Стигайки до Бродилово, ще направим почивка на площада, където ще предложим два варианта за достигане до Синеморец: северения бряг на р. Велека, който нарекохме “Джунглата“ (труден и тежък за преминаване), и далеч по-проходимия, красив и приятен за каране южен бряг на реката, изпълнен с интересни гледки, лиани и царско кладенче. И в двата случая достигаме до устието на река Велека в Синеморец, където пием бира, правим плаж и отпътуваме. 
Днешното каране е около 30 км или 3-4 часа. Вода ще може да допълним в с. Бродилово на 12-и км.
––––––––––––––––––––––––––––-
Определяме този маршрут като изключително приятен и достъпен дори и за начинаещи велосипедисти, независимо от големите разстояния.

Организационната такса за събитието е 120 лв. и включва: водач/и, застраховка “Злополука“, съпътстващ транспорт по маршрута за багаж, екипировка и извънредни ситуации.
Таксата не включва храна и нощувки!

Нощувки: 
Синеморец: къща за гости „Яна“, цена 15 лв. Стаи 2 и 3 легла със собствен санитарен възел.
Кости: къща за гости „Силкосия“, цена 15 лв. Стаи 2 и 3 легла със собствен санитарен възел.
Бръшлян: къщи за гости. Стаи 2 и 3, 5 легла със санитарен възел. На цена от 20 лв. В Бръшлян ще има и бивак, така че който иска на палатка, мястото е супер!

Храна: В района няма разнообразие от магазини и ресторанти, но въпреки това ще може да си набавим най-необходимото по съпътстващия транспорт.
В Синеморец има магазин и ресторант.
В Кости магазин и ресторантче (дискотека) до 22 ч.
В Бръшлян има хоремаг и голям ресторант в комплекс Сърмашик в центъра на селото.
На всички места ще имаме възможност за ползване на барбекю и лагерен огън. 
Във всички къщи домакините могат да предложат закуска!

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
Банка ДСК

Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеорологични условия и дъжд).
В този преход е препоръчително да ползвате слънчеви очила и препарати против ухапвания от насекоми.

Транспорт до Синеморец и обратно може да организираме при предварителна заявка и допълнително заплащане, както и да помогнем за споделено пътуване между участници.

Записването става задължително с изпратен мейл с три имена, ЕГН и тел. на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.

Краен срок за записване 31.08.16 г.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>