Biking Tours – Из родопските язовири – 29-31 юли 2016

В рамките на три дни ще караме колела по бреговете на едни от най-високите и красиви родопски язовири – Малък и Голям Беглик, яз. Тошков Чарк, Широка Поляна и един от най-известните яз. Доспат.

ПРОГРАМА

Ден 1, 29.07.2016 г. 

10:00 ч., среща на язовир Малък Беглик, който се намира на пътя Е37, между Батак и Доспат, на 180 км от гр. София, 80 км от гр. Пловдив и на 18 км от гр. Батак.

GPS координати: 41.831130, 24.131592

През днешния ден ни очаква каране по приказните ливади в резерват Беглика. Преминавайки през Банчев, а след това и през Джирков чарк, достигаме местност Казармите. Следва спускане по горски път до друга красива местност – Мандрата, откъдето ще поемем на юг и на нагоре. След стръмно изкачване ще достигнем било, от което се откриват страхотни гледки. За кратко време караме по билото, след което ще се спуснем по много стръмен горски път, за да достигнем бреговете на яз. Доспат, където на удобно за целта място ще останем за нощувка на бивак. 

Ден 2, 30.07.2016 г.

Вторият ден ще довършим обиколката на яз. Доспат, достигайки и едноименния град. Оттам следват черни пътища, по които ще достигнем яз. Широка Поляна в близост до Кавал тепе. Ще караме още няколко километра по черен път, за да достигнем местност Лонгурлии, откъдето ще се отправим към бреговете на яз. Голям Беглик. След като обиколим язовира и стигнем до неговата стена, по асфалт отиваме до района на горско стопанство Беглика, където ще се установим за нощувка, изграждайки палатков лагер край реката.

Ден 3, 31.07.2016 г.

Когато сме готови, ще направим проверка на велосипедите и към 10:00 ч. ще тръгнем към яз. Тошков Чарк, където се размножава и отглежда голяма част от планинската пъстърва в страната. Оттам ще продължим по черен път към живописния яз. Широка поляна. След като достигнем бреговете му ще продължим карането си по обикалящия го път и не след дълго достигаме м. Кавал тепе, където е разположено вилно селище “ Романтика“ http://www.vsromantica.com/bg/. Там може да отседнем в ресторанта за обяд. Това място е точно на 19-ия километър от началната ни точка и планираме да го достигнем около 12:30-13:00 ч. Когато всички се нахранят добре, продължаваме прехода си покрай бреговете на язовира по черен път и малко асфалт, които ще ни изведат на главния път Е37. Там ще решим дали да се върнем до изходната точка по асфалта, или ще изберем черни и горски пътища. Днешната обиколка завършва отново на яз. Малък Беглик, откъдето ще си вземем “другите превозни средства“ и ще си пожелаем до следващият път! 
Карането за днешния ден е точно 38 км по черни пътища и асфалт с 460 м положителна и 462 отрицателна деневилация. На достатъчно места има чешми за допълване на вода. Очакваното време за каране е 5-7 ч. с почивките. 🙂

Нощувки: Спим на палатки, ако някой иска, може да направим резервация за нощувки в близост до палатковия лагер.

Храна: Всеки сам си осигурява, такава ще може да поръчаме и на съпътстващия транспорт. 
Първата вечер спим близо до Сърница, така че може да се пазарува свободно!

Организационната такса за събитието е 60 лв. Тя включва водач/и, застраховка злополука, както и съпътстващ транспорт по маршрута за багаж, екипировка и храна. 

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
Банка ДСК

Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеорологични условия и дъжд).

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 27.07.2016 г.
Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален тел. номер за обратна връзка.
Очакваме Ви !

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>