Байкпарк Боровец откри сезон 2016

Може и да е малко късно, но пък е с отлично подготвени и много добри трасета

На 2 юли Байкпарк Боровец заработи на пълни обороти за планинските колоездачи, откривайки летния сезон. Трябва да призная, че не очаквах да видя толкова много хора в курорта – ХС, АМ/ендуро и DH карачи изпълниха склоновете и направиха малка опашка пред лифт „Ситняково“, която се задържа през целия следобед. Всички бяха жадни за каране и нямаха насита – аз лично направих 12 спускания, което не си спомням да ми се е случвало друг път по трасетата на този байкпарк, но има хора, които вероятно записаха и повече от 20 в актива си.

Тази година байкпаркът заработи сравнително късно, но за това има основателни причини. След като в последните години трасетата не бяха претърпели никакви значителни промени и обработка (с изключение на DH трасето, което пък заради разни изкопни работи по пистата в един момент бе полуразрушено и след това обновено за състезанието през 2015 г.), тази пролет започна усилена работа, а резултатът от нея видяхме днес – десетки нови виражи и линии, 1-2 изцяло нови трасета и толкова промени по някои от старите, че на практика те сякаш са направени отново. Положен е колосален труд – браво на хората, които са оформили и копали всичко това, страхотна работа сте свършили!

Трасето Need For Speed не само отговаря напълно на името си, но и редува вираж след вираж, от които свят да ти се завие! Изключително забавно за каране, то вероятно ще се превърне в най-обичаната пътека в рамките на байкпарка.

DH Трасето (Scary Movie) също се е сдобило с много нови виражи в долната част, с много променена горна секция и с още някои новости по цялото си протежение. В сегашния си вид то е значително по-малко натоварващо, в някакъв смисъл може би и по-лесно, макар че ако човек иска да го кара на скорост, има много елементи, които да отсеят по-добрите карачи (например по време на състезание).

Има и една съвсем нова пътека, трасе №7, наречено All Mountain. По принцип замисълът при него е карачите да се изкачват на самоход, тръгвайки от долната станция на кабинковия лифт, но е възможно да се направи връзка и от трасето Green Mile или от пътя покрай Мусаленска река. И в двата случая въртенето до началото на АМ пътеката е само десетина минути, като половината от него е по-скоро по равно.

Harry Potter не изглежда сериозно променено, а Rocky все още е затворено – явно за неговото реновиране екипът не е имал достатъчно време. Ще го очакваме по-нататък.

И тъй като в деня на откриването наблегнах основно на карането, а не на снимането, мога да предложа на вниманието ви само ограничен брой кадри, и то извадени от GoPro камерата. Качени са в тази галерия: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/borovets-bikepark-opening-2016.

Най-добре е обаче да видите и пробвате всичко това на живо! Байкпаркът ще работи поне до средата на септември, като седалковият лифт „Ситняково Експрес“ е с почивни дни сряда и четвъртък, а кабинковата въжена линия спира в понеделник и вторник. От петък до неделя и двете съоръжения работят, а дневната карта е 25 лв.

Всякаква допълнителна и актуална информация за байкпарка можете да търсите на адрес http://bikepark.borovets-bg.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>