2016 UCI Mountain Bike World Cup presented by Shimano: Форт Уилям, Великобритания – DHI#3

Много неща се случиха в паузата между втория и третия кръг за СК в спускането. За жалост повечето от тях не бяха хубави. 🙁 Стив Смит прекъсна земния си път в инцидент с мотоциклет, което за втори път тази година накара хиляди хора да скърбят за загубата на млад и талантлив карач, след като и Кели МакГари си отиде нелепо през зимата. Много от участниците си бяха пуснали мустаци, каквито носеше Стиви приживе, за да засвидетелстват почитта си към него. Бе направена и едноминутна пауза в негова памет. Лоик Бруни, след като тъкмо спечели първата си Световна купа след толкова втори места, счупи ключицата си по време на тренировки седмица преди състезанието и ще пропусне няколко старта. Тане Сийгрейв при жените също пропусна състезанието заради контузия.

Въпреки тези лоши новини, конкуренцията за първите места не отслабна. Даже може да се каже, че крайното класиране през 2016 г. за момента изглежда по-непредсказуемо от всякога!

Трасето във Форт Уилям (2.82 км дължина, 555 м денивелация) е известно с няколко неща, сред които и физическото натоварване, на което подлага състезателите – педалирането е сред решаващите фактори в този старт. Нов техничен участък в гората затрудняваше много дори някои от претендентите за челни места и също се оказа критичен момент в надпреварата.

При жените разликите във времената бяха впечатляващи. Трейси Хана например даде 17 секунди по-добро време от Кати Кърд, която се бе настанила в горещия стол малко преди нея. Веднага след това Рейчъл Атертън свали още 12 секунди, което едва ли някой очакваше. Манон Карпентър, която бе най-бърза в квалификациите, повтори грешката си от миналата година, опитвайки се да мине през едни корени по линия, която по принцип използваха само мъжете, и този опит завърши с падане, което я лиши от второто място. Времето ѝ все пак бе достатъчно добро за трета позиция.

Класирането при жените изглежда така:

1 Рейчъл Атертън Великобритания TREK FACTORY RACING DH 5:11.219
2 Трейси Хана Австралия POLYGON UR +12.049
3 Манон Карпентър Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +20.889
4 Кати Кърд Великобритания +29.805
5 Морган Чар Франция BERGAMONT HAYES FACTORY TEAM +31.830

С трета поредна победа Рейчъл води убедително във временното класиране със 730 т., следвана от Карпентър с 540 т. и Хана с 505 т.

Грег Минар стартира от доста задна позиция, заради проблеми, които бе имал в квалификационното си спускане. На финала обаче той даде отлично време, детронира Реми Тирион от горещия стол с почти осем секунди и подобри времето от квалификацията на Джий Атертън с цели седем. Минар има няколко победи на това трасе, така че доброто му представяне не учуди никого – въпросът беше дали времето му ще издържи напора на още трийсетина участници…

Дани Харт бе една от основните заплахи за Минар, тъй като в тренировките за време той бе направил най-добро спускане. И наистина, при първата контрола британецът бе с една секунда по-бърз, но множество дребни грешки след това го забавиха, а и Минар е по-силен в секциите с педалиране, така че в крайна сметка Дани завърши с 4 секунди изоставане – това все пак се оказа един от най-добрите резултати за деня.

Почти никой от следващите състезатели не успя дори да се доближи до времето на Минар. Мнозина отчитаха минимална преднина на първата контрола, но оттам надолу губеха не стотни, а секунди! Адам Брайтън, пети в квалификацията, изненада мнозина с карането си и макар че на доста места изглеждаше на ръба, времето му бе достатъчно добро за 4 място в класирането. Когато Аарън Гуин тръгна по трасето, стана ясно, че шансовете на Минар стават все по-големи. Американецът бе близко на контролите, но не достатъчно, за да победи. Всички се питаха какво ще постигне новозеландецът Еди Мастърс, който бе с второ време от квалификацията, но за съжаление той падна още в горната част, след което повтори упражнението и в новата горска част!

След всичко това остана единствено въпросът дали Джий Атертън ще успее да подобри със 7 секунди времето си от квалификацията, за да измести Минар от върха. Отговорът дойде много по-рано от очакваното. След един от завоите в горната част предницата на Джий избяга под него и това бе краят на състезанието.

Грег Минар, въпреки неубедителните си класирания в първите два кръга, показа, че все още е във върхова форма и записа 19-а победа в СК. Това се казва класа!

Класиране при мъжете:

1 Грег Минар ЮАР SANTA CRUZ SYNDICATE 4:35.601
2 Аарън Гуин САЩ THE YT MOB +3.357
3 Дани Харт Великобритания MS MONDRAKER TEAM +3.995
4 Адам Брайтън Великобритания +4.046
5 Трой Броснан Австралия SPECIALIZED RACING +4.734
6 Лука Шоу САЩ SRAM/TLD RACING +6.086
7 Грег Уилямсън Великобритания CUBE GLOBAL SQUAD PROTECTED BY BLISS +6.187
8 Лори Грийнленд Великобритания MS MONDRAKER TEAM +6.285
9 Реми Тирион Франция COMMENCAL / VALLNORD +7.964
10 Конър Фиърън Австралия KONA FACTORY TEAM DH +8.524

Временно класиране за 2016 г.: Аарън Гуин – 560 т., Трой Броснан – 492 т., Дани Харт – 368 т.

Запис от прякото предаване можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/live/AP-1KR6H1G411W11/uci-mountain-bike-world-cup.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>