Световни ендуро серии 2016, 3 кръг

Photo: Duncan Philpott, enduroworldseries.com

Калахан и Моузли за втори път взеха златото в ирландския кръг на Световните ендуро серии.

Ако миналогодишното издание на това състезание бе като приказка за Грег Калахан (Cube Action Team), то повторната му победа в Ирландия, където на 14-15 май се проведе третият кръг от EWS, вероятно е сбъдната мечта. Още през 2015 г. Калахан записа няколко добри класирания, доказвайки че победата му не е била случайна, но сега с подкрепата на екзалтираната публика край трасето той отново достигна върха на родна земя.


Photo: Duncan Philpott, enduroworldseries.com

Emerald Enduro presented by Biking.ie бе почти пълно копие на миналогодишното състезание – слънце, огромни тълпи и същите победители – Грег Калахан при мъжете и Трейси Моузли (Trek Factory Racing) при жените. 

С надпревара, в която нещата се променяха във всеки от седемте специални етапа, Уиклоу отново доказа, че дори една малка планина може да създаде голяма драма. Всичко изглеждаше обичайно след първия етап, в който Ричи Рууд (Yeti/Fox Shox) поведе пред Мартин Мейс (GT Factory Racing), преди да настъпи първият обрат в етап 2. И Рууд, и Мейс спукаха гуми, същото се случи и на Джош Карлсон (Giant Factory Off Road Team), Никола Вуйо (Lapierre Gravity Republic), Анеке Беертен (GT Factory Racing) и много други. Лошият късмет запрати всички тях назад в класирането, далеч от точките. Всички без един…


Photo: Duncan Philpott, enduroworldseries.com

В едно от най-драматичните завръщания, които сме виждали в сериите, Рууд успя да се „издърпа“ от плачевното 34-то място след етап 2 до трета позиция в края на състезанието. С победи в пет от седемте етапа той показа, че дори не може да го отдалечи твърде много от победата.


Photo: Duncan Philpott, enduroworldseries.com

Това не бе единствената изненада. Сам Хил (Chain Reaction Cycles Paypal) може би ще започне да се оглежда за кариера и в ендурото, след като завърши на престижното второ място – по-добре от това за новак в дисциплината, здраве му кажи!


Photo: Duncan Philpott, enduroworldseries.com

При жените нещата изглеждаха тъй, сякаш Трейси Моузли изобщо не се е оттегляла от състезанията. Тя спечели всички етапи без последния, в който отстъпи пред Изабеу Корудрие (SUNN). Временната водачка в сериите Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro Team) бе принудена да се задоволи с второто място. За нейно щастие включването на Моузли бе само епизодично – състезателката на Trek сложи край на професионалната с кариера в края на 2015 г. и сега участва само за удоволствие в някои стартове.

Както Калахан, така и Моузли не пропуснаха да засвидетелстват признателност към възторжената публика, която ги подкрепяше през цялото време.

Както обикновено, добра представа за състезанието дава официалният видеорепортаж:

Във временното класиране Ричи Рууд е очевиден фаворит с 1420 т., следван от Дамиен Отон и Джером Клементс с равен брой точки в актива си – 1100. При дамите Сесил Раванел е с 1150 т., Кордурие с 960 т., а Инес Тома е трета с 880 т.

http://www.enduroworldseries.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>