Двудневен учебен лагер в Узана – 23-24 май 2016

За втора поредна година Велоучилище МТБ-БГ и Gabrovo Plus ви канят на двудневен учебен лагер в местността Узана над Габрово.

Учебният лагер се провежда в дните след Карнавала и в тази връзка каним всички на Карнавал в Габрово още на 20.05.2016 или най-късно на 21.05.2016 г. Подробности за това интересно събитие ще прочетете по-надолу.


Датите са 23-24 май 2016 г., но засега ги обявяваме под условие, защото  през месец май метеорологичната обстановка в цялата страна е много променлива и неустойчива. Една седмица преди събитието, на 17 май, лагерът ще бъде окончателно потвърден или отложен, в зависимост от прогнозата за времето и наличието или липсата на достатъчно участници. Молим всички, които се регистрират, да имат предвид тази възможност, защото при прогноза за сериозни дъждове, няма смисъл да провеждаме лагера. 

НИВО: начинаещи и напредващи
Как да определите нивото си е обяснено ТУК.
Напреднали колоездачи също има какво да научат, но ще караме предимно по терени със средна трудност, а не с висока, така че хората с развити вече умения може малко да скучаят.

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 12

МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 20

ТАКСА: 40 лв./човек
Таксата за участие се заплаща на място в първия ден, преди започване на обучението.

Таксата включва участие в упражнения с инструктор за усвояване на основните техники за каране на планински велосипед (два дни).

Таксата НЕ включва застраховки, транспорт, настаняване, храна и други подобни услуги.

За съдействие и препоръки за настаняване в Узана вижте информацията по-долу: МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И НАСТАНЯВАНЕ.

Габровският Карнавал е единствен по рода си в България. Той е от типа на карнавалите-маскаради, а примери за такива маскаради са известните в цял свят карнавали в Рио де Жанейро, Санта Круз (Тенерифе), Виареджо, Кьолн, Майнц, Венеция и други.  Повече за Празници на Габрово и Карнавал – Май 2016 можете да видите тук: https://www.facebook.com/events/986209708136100. Ако желаете да бъдете гости на карнавала и имате нужда от съдействие за настаняване или съвети за свободното време, пишете ни на [email protected] и можем да ви бъдем полезни.

ПРОГРАМА:

Понеделник, 23 май

09:00 – 10:00 – Регистрация (местност Узана, паркинга при информационния център)

10:00 – 12:30 – Упражнения за завиване, усвояване на базови умения и отстраняване на вредни навици
Упражненията се провеждат на асфалт с подредени конуси и са фокусирани върху следните неща:
– Правилна стойка при каране на планински велосипед
– Как да завиваме
– Къде да гледаме
– Как и кога да спираме (с оглед на завиването)
Тези упражнения в последните години се доказаха като отличен начин за изчистване на техниката на каране при контролирани/безопасни условия, за изчистване на грешки и повишаване на увереността с оглед последващо прилагане по пресечен терен.

12:30 – 13:30 – Обедна почивка 

13:30 – 19:00 – Каране и упражнения по пътека №1
Коя ще бъде тази пътека ще можем да обявим едва на място, защото в предишните дни ще потърсим из района най-подходящите терени за тези първи упражнения по пресечен терен.

Вторник, 24 май

09:00 – 16:00 – Каране и упражнения по маршрут Узана – хижа „Мазалат“ – Узана
Карането е с дължина 32 км, отиване и връщане, като включва най-разнообразни терени – гладки черни пътища, изровени и стръмни черни пътища и пътека с трудност Т3, но и с някои доста технични участъци.
По обяд при хижа „Мазалат“ ще направим обедна почивка.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:
– Да са на възраст 18 години или повече. 
*Участници от 12 до 17 години ще бъдат допускани в обучението само в присъствието на родител, който да ги наблюдава.
– Да носят каска и ръкавици по време на упражненията – задължително!
– Препоръчително е да носят и допълнителна защитна екипировка – очила, наколенки, налакътници и др. 
– Да участват с изправен планински велосипед.
– Да са заплатили таксата за участие (заплаща се на място преди започване на обучението). 
– Да подпишат пред организаторите Декларация за освобождаване от отговорност. 
С общото съдържание на декларацията може да се запознаете ТУК, но някои редове в нея ще са индивидуални за всяко обучение, така че конкретните декларации ще се подписват на място.
– Препоръчително е всеки участник да има Планинска застраховка и застраховка „Злополука“. 
*Тези застраховки могат да ви спестят разходи в случай на травма, оказване на първа помощ, спасяване в планината и други неприятни ситуации. Организаторите на събитието не носят отговорност за каквито и да е разходи, възникнали за участниците във връзка с такъв инцидент.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ И НАСТАНЯВАНЕ

Местността Узана се намира само на 22 километра от Габрово, а дотам води асфалтиран и добре поддържан планински път. Надморската височина варира между 1220 и 1352 метра. Ако потърсите информация за местността, възможно е да се натъкнете на понятието „курортен комплекс Узана“. Не си представяйте обаче нищо подобно на класическите планински курорти като Боровец, Пампорово и т.н.

По време на лагера ви препоръчваме настаняване в хижа. С удоволствие ще направим обща резервация, а изборът на конкретната хижа ще зависи от броя на участниците/нощувките и възможността да ползваме групова отстъпка при най-добро съотношение цена-качество. Очакваната цена е в диапазон 10-15 лв. на човек на вечер и не включва изхранване.

Ако предпочитате удобството на почивните домове и/или хотели и имате въпроси към конкретен обект, пишете ни на [email protected]. Можем да направим резервация от Ваше име и договорим цената в зависимост от броя на участниците/нощувките.

ЗАПИСВАНЕ

Желаещите да участват в мероприятието трябва да се запишат най-късно до 17 май чрез попълване на следния формуляр: http://goo.gl/forms/uLWpDBSa25

Посочват се трите имена на участника, e-mail и телефон за обратна връзка. Посочете дали имате желание за настаняване в хотел/почивен дом, хижа или не желаете настаняване.

Местата са ограничени, така че побързайте! Събитието ще се проведе само при достигане на определен брой участници, което предполага сериозно и навременно записване. Записване след 17 май ще е възможно само при наличие на останали свободни места и до достигане на максималния брой участници.

За допълнителна информация следете също страницата на събитието във Facebook: https://web.facebook.com/events/1614087722246004/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>