Гергьовска двудневна обиколка на Витоша – 6-7 май 2016

За тези, които ще са в София по Гергьовден и искат да се разходят с велосипедите някъде наблизо, Biking Tours организират тази двудневна обиколка на планината, от която по-високо нЕма.


ПРОГРАМА

Ден 1 (06.05.16) Бояна- с. Боснек 

Честит Гергьовден!
Среща в 10 ч. на паркинга пред резиденция Бояна (София)
След като се съберем пред резиденция „Бояна“, поемаме по асфалта в посока “Златни мостове“. Пътят ни ще премине покрай чешмата “Белята вода”, от която ще може да си допълним бидоните с вода. Следва стръмно изкачване по каменисто-чакълест път, който не след дълго ще ни изведе до “Тихия кът” (1050 м. н.в.), един от небезизвестните за онова време “мотели“ на софиянци. Следва спускане по алея към село Владая. След достигане до първите къщи на селото, ще завием наляво по черен път в борова гора. Предстои известно изкачване, което ще ни изведе до хоризонтална и много приятна пътека, която минава високо над селата Мърчаево и Рударци. След около 15 км ще достигнем до входа на с. Кладница, където на около 300 м след табелата ще направим по-голяма почивка за събиране на групата. В близост до това място има магазинче, където ще можем да си купим нещо за хапване и да изпием първата за деня си бира. Когато групата се събере и се убедим, че всички са хапнали и отпочинали, продължаваме по асфалтов път в посока яз. Студена. Минаваме покрай един от заливите на язовира и достигаме до асфалтов път, където е и началото на с. Боснек (белия дроб на Перник), където ще се установим за нощувка и да подишаме от чистия въздух на перничани. 

Карането за деня е около 36 км. Вода и бира има! 🙂

Ако стигнем навреме и имаме желание, предвиждаме да посетим “Живата Вода“, която е една от забележителностите за района на селото и това ще ни отнеме около 1-2 часа допълнително каране за деня. 
––––––––––––––––––––––––––––-

Ден 2 (07.05.16)с. Боснек – Бояна

Сутринта на 7 май продължаваме пътя си по асфалтов път към с. Чуйпетльово, от което поемаме по черни пътища с изкачване и страхотни гледки към Рила планина и стръмно спускане до с. Ярлово. Пътят минава през центъра на селото, където има чешма и магазинче, където ще спрем за почивка и събиране на групата. Следва продължително изкачване по почвен път, който излиза на шосето София–Белчин – и на този път има чешма (Ярема). След кратко спускане по асфалта, достигаме почти до първите къщи на с. Железница в близост до махалата Чемерник (чик чирик) и завиваме наляво в дъното на голямо автобусно обръщало. В близост има и ресторант и ако решим, може да спрем за обяд. От тази местност, наречена “Брезите“, нашият път продължава по приятна пътека, която минава над с. Железница, с. Бистрица, кв. Симеоново и кв. Драгалевци и достига до кв. Бояна, където се връщаме до изходната точка. 

Дължината на днешното каране се равнява на около 50 км. 
––––––––––––––––––––––––––––-
Организационната такса за събитието е 40 лв. и включва: водачи и застраховка “Злополука“, съпътстващ транспорт по маршрута за багаж, екипировка и палатки.

Организационната такса не включва храна и нощувка.

Нощувката е в къща за гости в стаи с 2, 3 и 4 легла на цена 20 лв. на легло ! 
Има възможност и за разполагане на палатки.

Храна може да си приготвим сами – в къщата има оборудвана кухня с посуда. Може да се храним и в две от наличните за селото кръчми, които са в непосредствена близост до къщата. 

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF

Записването става само на мейл: [email protected] или на тел.0888881245 Нено.
Краен срок за записване 05.05.2016 г.

https://www.facebook.com/events/985221731569394/