Обиколка на Алиботуш – 6-8 май

По Гергьовден по традиция е време за каране с Байкария – този път около планината Алиботуш (Славянка)

След обиколката на Пирин, дойде време и за обиколка на Алиботуш. Това ще бъде и първото ни „международно“ каране, при което ще започнем от България, ще минем през гръцка територия и ще се върнем обратно в България. Разбира се, няма да пропуснем академичните занятия в столицата на Алиботуш, а нищо чудно и да се натъкнем на някакво гергьовско тържество по трасето.

Ето и повече информация за програмата:

Ден 0 (05.05)
Ние ще пристигнем в село Илинден привечер на 5 май. Възможно е да пристигнете на място и сутринта на 6 май, но имайте предвид, че на 6-и тръгваме в 9:00 ч., за да имаме достатъчно време за каране този ден.

Ден 1 (06.05), Илинден (България) – село Каридохори (Гърция). Дължина – 44 км , денивелация +1400 м, -1400 м.
Стартираме в 9 ч от с. Илинден и по асфалтов път се придвижваме до с. Екзохи, преминавайки с велосипеди през ГКПП „Илинден“. Малко след селото се отбиваме по черен път и навлизаме в малката, но доста стръмна планина Стъргач. След като изкачим (или почти) едноименния връх (1250 м) , усилията ни са възнаградени с хубави гледки към първенците на Славянка. Следва много хубаво спускане по черни пътища и пътеки до с. Ватитопо. При желание на част от групата и/или преценка на водачите, планината Стъргач (и нейното стръмно изкачване, и не тривиално спускане) може да бъде заобиколена по много приятен асфалтов път! Почивка в селото, зареждаме вода и продължаваме към второто за деня изкачване. То е подобно като височина, но не толкова стръмно и по хубав за колоездене път. Този път прехвърляме планинско ребро, идващо директно от Гоцев връх, и отново стръмно се спускаме към малкото планинско село Каридохори.

Ден 2 (07.05), село Каридохори (Гърция) – село Голешово (България). Дължина 62 км, денивелация +1500 м, -1400 м.
Стартираме в 9 ч и се спускаме няколко километра по асфалт до следващото, по-голямо село Ахладохори. Оттам с плавно изкачване и дълго спускане по-хубав черен път стигаме до село Ангистро и после до село Промахонас, което пък е до самото ГККП Кулата. След като пресечем границата, по равни черни пътища в лозята достигаме село Катунци и през село Калиманци по познатия вече на мнозина път покрай Голешовска река достигаме заветната цел – село Голешово. Въпреки че разстоянието е малко повече от обичайните ни маршрути, денят не се очаква да е много тежък. Пътищата са хубави и единственото по-сериозно изкачване е в последния участък Калиманци – Голешово, което пък вече сме го правили. 🙂

Ден 3 (08.05), село Голешово – село Илинден. Дължина 31 км, денивелация + 1000 м, -1100 м 
Тръгваме от Панчо в 9 ч, изкачваме се до Парилската седловина, откъдето продължаваме… нагоре! Нещо, което поради независещи от нас причини не можахме да направим миналата година. Изкачваме се до 1500 м в полите на Пирин и по хубави пътчета и пътечки се спускаме до село Тешово. Следва придвижване по черни пътища и асфалт до село Илинден и колите. Този ден е малко по-кратък, за да има повече време за адаптация към следващия, вече работен такъв.

Настаняване:

Ден 0 (05.05) – село Илинден. Къща за гости – Четрафиловата къща –http://chetrafilovakashta.wix.com/chetrafilovakashta . Стаи с по 2 легла и спални, цена 30 лв./стая. Възможност за палакти на поляна с чешма в края на селото, на 5 минути пеш от къщата за гости.

Ден 1 (06.05) – село Каридохори/Кърчово (Гърция). Няма възможност за настаняване в къща за гости/хотел. Ще спим на палатков лагер в двора на училището с ползване на баня и тоалетна. При лошо време има възможност да се съберем в зала в самото училище. Там може и да се спи, но няма никакви мебели и легла вътре.

Ден 2 (07.05) – Панчо. Спане в къщата или на палатки в двора и над него.

Такса за участие: 90 лв. Включва водачи по маршрута, поддържащ транспорт и застраховка „Злополука“.

Заявки за участие и повече информация можете да получите на [email protected] или на 0885 184 342 – Васил Тодев

Заявки за участие се приемат до 30.04. Моля, при заявяване отбележете дали искате (и къде) да нощувате на закрито.

Събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/543719949170205/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>