Производителите на окачване преминават към метричната система

Признавам си, това е една от по-странните новини, които съм писал. За хората, живеещи в Европа, едва ли има нещо по-нормално от това някой да използва метричната система при посочване на дължина например, но е факт, че до момента пропорциите и размерите на задните амортисьори бяха базирани върху т.нар. имперски единици, каквато е инчът. Да, човек лесно можеше да си ги обърне в милиметри или сантиметри, даже и производителите посочваха такива стойности в скоби, но все пак оригиналният размер се посочваше в инчове и се предпоставяше от това. Например, един от най-популярните размери за заден амортисьор при DH велосипеди е 9.5×3 инча, което е 241х76 мм.

На 31 март шест от основните производители на окачване – Cane Creek, DVO, Manitou, Rock Shox, SR Suntour и X-Fusion обявиха, че от 2017 година ще предлагат задните си амортисьори в размери по метричната система и че това ще доведе до съществени улеснения при оразмеряването и съвместимостта на шоковете и рамките, както и при самото проектиране и конструиране на рамките. Последното сякаш насочва към мисълта, че не става дума просто за посочване на размерите в милиметри, а по-скоро за изцяло нови размери, базирани изначално върху метричната система, може би използващи предимно кръгли числа.

Засега това са само спекулации – подробностите всеки производител ще съобщи отделно при бъдещи представяния на продуктите си. Копираме оригиналното прес-изявление, пък всеки да си прави каквито изводи иска от него:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>