Велопреход в епицентъра на Априлското въстание

Тридневен велотрип по маршрут Панагюрище – Копривщица – х.Бунтовна – Панагюрище
29.04.2016 – 01.05.2016 

Програма

Ден 1, 29.04.2016 г., Панагюрище – Копривщица

10:00 ч. среща на автогарата в Панагюрище, намираща се срещу градската баня. 🙂 Гр. Панагюрище, ул. „Хаджи Димитър“ №15, GPS 42.500701,24.185203

Когато групата се събере, поемаме на север от града, където се намира широк черен път, който се вие по течението на река Луда Яна в средновековна букова гора. Достигайки билото на Същинска Средна гора, продължаваме да караме на запад, отново по черен път, откъдето се откриват и вълшебни гледки към Стара планина на север и към Пловдивско поле на юг. Следва приятно и разнообразно спускане към възрожденския град Копривщица, където ще останем за нощувка и ще може да разгледаме града и неговите забележителности.

През днешния ден карането е по добре утъпкан черен път, на места каменист, с немалка положителна денивелация – около 1000 метра. За този ден дължината на прехода е 35 км. Предвидено време за изминаване от 4 до 6 часа.

За съжаление по този маршрут има вода само в крайните отсечки. Препоръчваме да носите минимум 1 литър.

Ден 2, 30.04.2016 г., Копривщица – хижа „Бунтовна“

Тръгваме, когато закусим и групата се събере, но не по късно от 11 часа.

През днешния ден в зависимост от групата може да предложим два варианта: по-лек, включващ асфалт и черен път, и по-разнообразен и труден, включващ едни от най-добрите пътеки в Същинска Средна гора. Ще тръгнем по черен път в посока връх Богдан, с рязко изкачване и разнообразен терен, не след дълго ще достигнем билото на планината. Предстои ни каране около 50 до 60 минути по относително равен терен, където ще се насладим на красиви и интересни планински гледки на север към Стара планина, а на юг към вр. Голям Богдан. Ще се движим през цветни Средногорски поляни, докато пътят ни достигне до голяма и широка букова гора, която се намира в северното подножие на най-високия за тази планина връх. Продължаваме по широк черен път, подсичайки северните склонове на върховете Богдан и Шилигарка и достигаме до хижа „Средногорец“ (1370 м надморска височина), където ще спрем за почивка и бира. В следобедните часове ще тръгнем към хижа „Бунтовна“, карайки по интересни и забавни за планинско колоездене пътеки. Достигайки хижата с една от най-невероятните гледки, ще останем за нощувка. На това място по традиция палим голям лагерен огън. 

Карането за днешния ден е до 30 км. Отново е добре да се знае, че и в този ден има около 900 м общо изкачване. Вода по този маршрут има на няколко места.

Ден 3, 01.05.2016 г., хижа „Бунтовна“ – Панагюрище

За закуска ще се чукаме с яйца, а на обяд ще хвърлим поглед към тържествата и честванията по случай 140 годишнината от Априлската епопея, които се провеждат традиционно на таза дата в Панагюрище.

Ще тръгнем около 10 ч на изток от хижата в посока гр. Стрелча. Ще се насладим на красиви гледки, вече от южните части на вр.Богдан и други върхове на величествената Стара планина. В първите 20-30 минути ще се движим по билото, след което ще се насладим на продължителни, приятни и шеметни спускания към гр. Стрелча. Там ще отделим време за бира и обяд. Последната отсечка до изходната точка в Панагюрище е с възможни варианти по избор – асфалт или черни пътища. В днешния ден преобладават повече спускания по пътеки и пътища и изкачванията са незначителни.

За този ден карането е около 25-36 км, в зависимост от последната отсечка Стрелча – Панагюрище, с очаквана продължителност 3-4 часа.


Организационната такса за събитието е 90 лв. и включва: 
2 нощувки, едната от тях в туристическа спалня в гр.Копривщица, а другата на х.“Бунтовна“, водач/и, застраховка “Злополука“, съпътстващ транспорт по маршрута за багаж, екипировка и извънредни ситуации.
Таксата не включва храна, която всеки сам си подсигурява. В Копривщица предвиждаме да вечеряме в местни ресторанти, но не е проблем да си приготвим нещо в базата. На х. „Бунтовна“ може да си приготвим или да си поръчваме супи и аламинути.

Таксата може да бъде платена в брой на място или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF

Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеорологични условия и дъжд).

Транспортът от София до Панагюрище и обратно можем да организираме при предварителна заявка и допълнително заплащане.

Записването става задължително с изпратен мейл с три имена, ЕГН и тел. на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.

Краен срок за записване 25.04.2016 г.

Събитие във Facebook: https://web.facebook.com/events/1570407996585439/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>