Sram представя XX1 Eagle и X01 Eagle

Пионерите в задвижването с един венец отпред правят следваща голяма крачка, представяйки две скоростни системи с 1х12 предавки и по-голям обхват

Слуховете се бяха промъкнали отдавна в публичното пространство, но друго си е човек да види официално задна касета с най-малък венец 10 зъба и най-голям… 50! Трябва да признаем, че тя никак не изглежда плашещо като размери, което вероятно се дължи и на факта, че в последните години индустрията премина към по-големите размери колела – 27.5 и 29 – и спрямо тях огромният заден венец за най-ниска предавка не стои смущаващо и се вписва добре. Касетата обаче е само част от новостите при сериите ХХ1 Eagle и X01 Eagle, затова нека подредим малко информацията…

Sram първи представиха 1х скоростна система за масовия пазар – това се случи през 2012 г. с групата ХХ1. Тези технологии промениха света на планинското колоездене в последните няколко години. С тях скоростната система стана по-лека, по-проста, по-надеждна и по-лесна за използване. Е, и по-скъпа, макар че постепенно 1х технологиите се промъкнаха и към средния клас компоненти в каталога на Sram, а и пазарът се изпълни с алтернативни продукти, които осигуряват различни възможности за 1х решения, включително и на по-достъпна цена.

През тези няколко години много хора станаха заклети фенове на задвижването с един венец отпред, а много други разбират чудесно предимствата му, но останаха и леко резервирани заради по-малкия обхват на тези скоростни системи (разликата между най-ниска и най-висока предавка). Признавам си, че аз съм от втората група. Работата на 1х задвижванията, особено тези на Sram, които са разработени като цялостна система, е безупречна, предимствата са много, но до момента не съм карал велосипед с такава скоростна система, който да не ми налага някакъв компромис – или с най-високата, или с най-ниската предавка. Така например, при най-често срещания размер за преден венец – 32 зъба – предавката 32/42 не ми е достатъчно ниска за най-стръмните изкачвания, особено ако вече съм натрупал умора в краката. Ако пък използвам преден венец с 30 или 28 зъба (особено за по-тежките АМ/ендуро велосипеди), тогава нещата с ниските предавки изглеждат добре, но пък високите понякога се оказват недостатъчни (например при спускане по асфалт или хубав черен път). При много хора това изобщо не е проблем, защото са се специализирани в точно определен тип каране много рядко излизат извън неговите рамки, така че лесно могат да подберат правилните компоненти на подходящата за тях скоростна система. Но ако човек иска да има наистина максимално универсален велосипед (откъм обхват на скоростната система), може да се спори дали това бе постижимо до момента със задвижване 1х.

Оттук нататък обаче подобни спорове като че ли стават излишни, защото с технологиите Eagle Sram залага на 12-скоростна система с 500% обхват, т.е. с най-малък венец на касетата 10 зъба и най-голям 50 зъба. Тези параметри осигуряват на практика обхват, който е почти идентичен със скоростните системи 2х10 и 2х11, което ще направи велосипедите със задвижване 1х наистина универсални, без значение от посоката и степента на наклона. За да постигнат този резултат, инженерите на Sram са преосмислили и разработили наново всеки отделен компонент, използвали са максимално леки материали и иновативни технологии, тествали са продуктите с помощта на някои от най-добрите състезатели, и сега всичко това се появява под формата на две нови групи в най-високия клас – XX1 и Х01, с добавката Eagle към името.

Преди да разгледаме отделните компоненти, нека кажем още няколко общи думи за двете серии. Като цена ХХ1 Eagle и X01 Eagle са доста близки, с лек превес на първата, като някои от компонентите дори са споделени между двете групи. Условно ХХ1 Eagle е насочена главно към състезателни ХС велосипеди и към най-леките ХС-АМ байкове, докато X01 Eagle е фокусирана в по-голяма степен върху АМ/ендуро сегмента, но както сами ще видите, разликите са наистина минимални.

Ето накратко кои са основните технологии, чиито имена е добре да запомните:

FLOWLINK™ – зад това наименование се крие цялостния дизайн на 12-скоростната верига Eagle, която е оптимизирана не само за плътен и надежден контакт с венците, но и за намаляване на шума и по-голяма износоустойчивост. Вътрешните звена на веригата са проектирани и изработени с изцяло обли форми, без никакви остри ръбове, което води едновременно до по-тиха и прецизна работа, до по-малко триене и износване и на веригата, и на венците. Допълнителното твърдо покритие на повърхностите също увеличава живота на веригата и свързаните с нея компоненти. Макар че е оптимизирана за зъбния профил на новите предни венци, веригата Eagle е съвместима и с тези от предишното поколение, които са за 1х11 предавки. Това обаче не важи за задните венци – там новата верига може да работи единствено с 12-скоростната касета Eagle.

X-SYNC™ 2 Eagle™ е второ поколение на технологията с широки-тесни зъби на предния венец за задвижване 1х. Наред с обичайните „легла“ за звената на веригата, при X-SYNC™ 2 виждаме още по-задълбочено и прецизно оформяне на зъбците, което осигурява още по-голяма стабилност на веригата и по-тиха, по-надеждна работа. Наред с това Sram са положили усилия да направят новите венци още по-износоустойчиви, т.е. да осигурят на системата още по-дълъг живот чрез намаляване на триенето и подобряване на самоочистването от кал и други частици.

CARBON TUNED™ – специфични технологии, използвани от Sram при изработката на карбоновите курбели в сериите ХХ1 Eagle и X01 Eagle. Според производителя това е довело до създаването на изключително корави, здрави и леки курбели, които да заемат водещо място на пазара по споменатите критерии.

X-GLIDE™ 2 засяга оформянето на венците в задната касета, така че да осигуряват стабилност на веригата, бърза и прецизна смяна на предавките и добра износоустойчивост. Второто поколение на тази технология е оптимизирано за 12 предавки отзад.

ХХ1 Eagle

Компонентите от серията ХХ1 Eagle ще се предлагат в две основни разцветки – черно-златисто и черно-сиво.

Курбелите са с куха конструкция на карбоновите рамена и директен монтаж на предния венец. Теглото им е само 465 грама (с 32 зъба венец), без да се включва средното движение обаче. Вариантите за ос, които се предлагат при ХХ1, са два – 24 и 30 мм, съвместими съответно с GXP®/PressFit™ GXP и BB30/PressFit 30™ за рамки с широчина на средното движение 68 или 73 мм. По отношение на дължината потребителите ще могат да избират между 170 и 175 мм, а освен стандартния вариант с линия на веригата 49 мм ще има и Boost версия с 52 мм линия на веригата. Препоръчителната цена за Европа е 463 евро.

Задният дерайльор не е по-различен в конструктивно отношение от досегашното поколение, но като размери и детайли е променен, за да осигури по-голям капацитет заради най-големия заден венец. Долната ролка вече е с цели 14 зъба, а бутончето за заключване на рамото в отворено положение е преместено зад ставата на рамото, където е по-защитено. Стабилизаторът в ставата на рамото е Type-3 с подобрени характеристики за още по-тиха и плавна работа. Конструкцията X-HORIZON™, при която тялото на дерайльора се движи само по хоризонтал, е добре позната от досегашния модел. За да се постигне ниско тегло – 264 грама, външната част на рамото е изработена от въглеродни нишки, а пружината е титанова. Подобрена е и конструкцията в зоната на захващане на дерайльора към рамката. Цената на този компонент е 304 евро.

Палцовата команда ХХ1 Eagle също е с карбонов капак, титанови болтове и дава възможности за фин реглаж на ергономията – първо, чрез две позиции за захващане към скобата за кормилото, и второ, чрез промяна на ъгъла на закрепване на изтеглящото лостче, което също е карбоново. Вътрешният механизъм е променен, за да приюти още една предавка. Теглото е 122 грама, а цената – 170 евро.

За любителите на Grip Shift също има лека, карбонова, прецизно работеща команда (140 грама) с познатите от другите скъпи серии технологии и с цена 155 евро.

Както споменахме, касетата XG-1299 EAGLE™ е може би най-важният компонент в новата серия. Тя използва технологията X-DOME™ (фрезоване от цяло парче Cro-Mo стомана) за основния блок с 11 зъбни колела, към който с нитове е прикрепен най-големият венец, който е от закалена алуминиева сплав. Както стана ясно, обхватът на касетата е от 10 до 50 зъба, подредени по следния начин: 10, 12, 14, 16, 18, 21, 24, 28, 32, 36, 42, 50. Касетата е съвместима само с главини с тяло на свободното движение от типа XD Driver – иначе най-малкият венец няма как да бъде 10 зъба. Теглото на касетата е 355 грама, а цената – 458 евро.

Венците са споделени между двете серии – изработени са от алуминиева сплав чрез коване и последващо фрезоване, монтират се директно към основата на курбелите (без паяк) и се предлагат само в черен цвят. Възможните размери са 30, 32, 34, 36 и 38 зъба с цена на отделен венец 103 евро.

За основните характеристики на веригата вече стана дума – остава да споменем теглото (250 грама) и цената (между 66 и 92 евро), както и това, че се предлага в цели три цвята – златист, черен и сив, като първите два са с покритие от титанов нитрид.

Теглото на цялата група компоненти ХХ1 Eagle е 1456 грама (без средно движение), а цената 1524 евро.

X01 Eagle

Както казах, при другата серия цената е малко по-ниска – 1306 евро, но пък теглото е малко по-високо – 1502 грама, което се дължи и на предназначението ѝ – за АМ/ендуро велосипеди. Разбира се, 50 грама са пренебрежима разлика за цялата скоростна система, а спестяването в цената е постигнато чрез използването на по-малко карбон при някои от компонентите. Няма да изреждаме отново характеристиките на всеки един от тях, а само някои разлики спрямо ХХ1, плюс тегло и цена:

Курбелите са с тегло 495 грама и не са с кухи рамена, а със сърцевина от лек порест материал. Цена: 426 евро.

Задният дерайльор също е малко по-тежък – 276 грама, защото и двете части на рамото му са от алуминиева сплав. Цена: 240 евро.

При палцовите команди капачката е от композитен материал, но не карбон, а изтеглящото лостче е алуминиево. Теглото е само с 4 грама по-високо (126 грама), а цената е145 евро.

Подобно е положението и при Grip Shift командите – малко по-евтин композит, минимално увеличение на теглото (143 грама) и цена 134 евро.

Касетата XG-1295 Eagle™ на хартия има същите характеристики, но е по-евтина – 392 евро.

Както се вижда от снимките, групата X01 Eagle се предлага в черно-червено и черно-бяло.

Компонентите ще бъдат на пазара още през месец юни 2016 г.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>