Santa Cruz Andes Pacifico 2016 – видео и кратък репортаж

Почитателите на дисциплината ендуро стават все повече, предизвикателствата също. Мнозина от нас знаят какво е двудневно ендуро състезание, колко добро е карането, но и колко трудно е физически. А какво ще кажете за пет дни, някои от които на доста висока надморска височина?

photo: Sven Martin

От 9 до 13 февруари 2016 г. в Чили се проведе за трети път състезанието Santa Cruz Andes Pacifico – в типичен ендуро формат с трансферни етапи (нагоре) и състезателни отсечки (предимно надолу), който обаче продължава не един, не два, а цели пет дни, и прекосява голяма част от Андите от изток на запад, започвайки на височина 3600 м и завършвайки на океанския бряг.


photo: Sven Martin

Организаторите от Montenbaik Enduro стоят и зад кръговете на Световните ендуро серии, проведени в Южна Америка. Колкото и невероятно да звучи обаче, като физическо натоварване Andes Pacifico може би е по-трудно от повечето уикенди в EWS. Поради това участието в надпреварата е ограничено до 100 човека, които се подбират след подаване на заявления с въпросник относно възможностите, уменията и подготовката на участниците, за да са сигурни организаторите, че няма да дойдат случайни хора, които да бедстват в далечни и труднодостъпни местности. Участието в състезанието не само, че не е лесно, но не е и евтино – таксата е 1665 щатски долара, но за подобна активна ваканция сумата звучи приемливо.

През 2016 г. победител при мъжете стана Франсоа Баи-Метре (Франция), следван от Марк Скот (Великобритания) и Джером Клементс (Франция). При жените най-бърза бе Трейси Моузли (Великобритания), а при ветераните Клаус Плаут (Чили). С това обаче не искам да ви развалям удоволствието от следващите пет видеорепортажа – по един за всеки от дните. За повече информация, включително пълно класиране и галерии с хубави снимки, посетете сайта на състезанието: http://en.andespacificoenduro.com/

Santa Cruz Andes Pacifico 2016 Day 1 from Montenbaik.com on Vimeo.

Santa Cruz Andes Pacifico 2016 Day 2 from Montenbaik.com on Vimeo.

Santa Cruz Andes Pacifico 2016 Day 3 from Montenbaik.com on Vimeo.

Santa Cruz Andes Pacifico 2016 Day 4 from Montenbaik.com on Vimeo.

Santa Cruz Andes Pacifico 2016 Day 5 from Montenbaik.com on Vimeo.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>