Сагата с БКС и съдебната система – част 3

Понеделник, казват, е ден за работа, а Софийски градски съд свърши своята още миналия понеделник, 1 февруари, когато постанови определението по спора за възстановяване на срока, поискан от ищеца („Софийски колоездачен клуб“) по делото за отмяна решенията на Общото събрание на Българския колоездачен съюз от март 2014 г.

Ко? Ако встъпителното изречение ви се струва трудно смилаемо, проблемът не е във вашия приемник – юридическата материя не е тъй приятна за ухото и вълнуваща за окото, както планинско-колоездачната. Но в някои случаи втората зависи от първата, поне малко…

Основното и най-важното в съдебната сага, която най-общо можем да наречем борба между старото и новото ръководство в БКС, макар юридически нещата да изглеждат по-завоалирано, можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/otherother/3862-other-2016-bks-delo-160126. Продължавам с последните новости по темата:

Както бе съобщено още в съдебната зала, съдът се произнесе по искането за възстановяване на срока на 1 февруари 2016 г. С определението си Софийски градски съд отхвърли молбата за възстановяване на срока, което на практика означаваше и край на делото. В резултат на това бе отворен пътят за вписване на промените, произтичащи от решението на Общото събрание на БКС, сред които промени са:
– приемането на няколко нови клуба като пълноправни членове, повечето от тях свързани с планинското колоездене
– ново ръководство на съюза в лицето на г-н Евгений Димитров и много други хора, включително от средите на планинското колоездене, които ще влязат в Управителния съвет или ще оглавят специализирани работни комисии.
Впрочем, какво бе решено на онова далечно заседание можете да си припомните тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/sportnews/2692-sportnews-140315-bks-novo-rakovodstvo.

По информация на МТБ-БГ вписването вече е извършено, за което свидетелства и едно съобщение, появило се в сайта на БКС: http://www.bcu.bg/read_news.php?language=1&choice_news=127.

Какво следва оттук нататък за Българския колоездачен съюз и българското спортно колоездене на този етап е трудно да се каже. Първо, не е ясно с какво наследство ще трябва да се борят новите хора в управлението. Последния път, когато се сблъсках с информация за финансовото състояние на БКС, то изглеждаше отчайващо – с дългове за стотици хиляди лева и с висяща ревизия от Министерството на спорта. Дали сега положението е по-добро или по-лошо, можем само да гадаем, тъй като тази ревизия така и не бе довършена и оповестена, нито пък ми е известно да е назначавана друга. А и като оставим настрана финансовата рамка, новото ръководство тепърва ще трябва да доказва, че е кадърно, работоспособно и наистина загрижено за проблемите в колоезденето, които не са един и два. От друга страна, ако то намери диалогичната форма в отношенията с клубовете по планинско колоездене и с организаторите на Българските състезателни серии, то ако не тази година, поне за 2017-а можем да си пожелаем най-сетне единен, официален спортен календар, включително и международен статут (отново) за някои от състезанията.

Затова от МТБ-БГ пожелаваме на новото ръководство успех и сериозна работа!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>