Backcountry 2.0 с Феърклоф, Рейнолдс, Уилкинс и приятели

Това видео наглед е просто и почти аматьорско, но всъщност ме докосна по много причини и се чудя с коя да започна.

Макар че материалът е почти суров, той е заснет и монтиран от Том Грънди – човек, който с това си изкарва хляба и очевидно знае какво прави. Тук обаче е много интересен подходът, защото Backcountry 2.0 не е заснет с комерсиална цел, а само и единствено за удоволствие. Поради това авторът не е имал никакви ограничения, изисквания или съображения от друго естество, освен собственото си виждане как да отрази един забавен ден в гората.

И тук стигаме до същността на занятието, до основната идея не само на видеото, а преди всичко на събирането на тези няколко човека на едно място, сред които двама са професионални карачи на най-високо ниво – Брендан Феърклоф (спускане, фрийрайд) и Сам Рейнолдс (слоупстайл, dirt jump, фрийрайд). Както показва заглавието, Backcountry 2.0 е продължение на нещо, което същият състав (плюс/минус един-двама) е сътворил през 2013 г. (тогавашния клип можете да гледате ТУК). Та каква е идеята? Събират се няколко приятели на един кратък, стръмен склон с много рохкава почва, хващат лопатите и за няколко часа изкопават кратко, игриво трасе с няколко възможни линии, хитри връзки между тях и остри виражи; след което се „разцепват“ от каране, както е изразът, съревновавайки се приятелски по различните линии, включително и за това кой ще измисли най-находчива комбинация или кой ще направи най-много падания в целия този процес.

Освен че е забавно, освен че карането е толкова добро, все едно човек гледа Световната купа, Backcountry 2.0 е силен най-вече с внушението, че добрите умения се развиват с каране и че не е необходимо да имаш големи планини (действието се развива във Великобритания), курорти с десетки лифтове, нито дори най-скъп велосипед (някои от хората са с твърдаци), за да се забавляваш и да напредваш в карането. Важно е да имаш желание, енергия и приятели, с които да го правиш. Важно е да използваш всички налични възможности, а не да чакаш „планината да дойде при теб“. 

Повече информация, както и снимки от Backcountry 2.0, можете да прочетете в Pinkbike: http://www.pinkbike.com/news/s4p-backcountry-20-with-fairclough-reynolds-and-wilkins-video.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>