Календар на UCI за 2016 г.

В началото на годината е време да погледнем към предстоящите събития, не само у нас, но и по света. Ето къде и кога ще са някои от най-големите международни състезания през 2016 г. – кръговете за Световната купа, Световното първенство и други избрани събития от календара на Международния колоездачен съюз (UCI).

Както се вижда, и през 2016 г. Световната купа ще включва 6 кръга в дисциплината ХСО и 7 кръга по спускане, на които домакини ще бъдат общо 9 места.

Интересна новост през 2016 г. е разделянето на Световното първенство на две (даже три) части, всяка от които с различен домакин и дати. Първо в разгара на лятото, от 28 юни до 3 юли, в Нове место, Чехия, ще се проведе Световното първенство в дисциплините крос-кънтри олимпик (ХСО), крос-кънтри елиминатор (ХСЕ) и крос-кънтри щафети (XCR). След това, в обичайния период от 6 до 11 септември във Вал ди Соле, Италия, ще можем да гледаме Световното първенство по спускане (DHI) и Форкрос (4X). Ще има и Световно първенство в дисциплината крос-кънтри маратон (ХСМ) – на 25-26 юни в Лесак, Франция.

Най-важното събитие за UCI през 2016 г. обаче са Олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия, където на 20-21 август ще бъдат стартовете в дисциплината ХСО.

Освен посочените горе дати обаче, има и още някои новости. Едната засяга логото на UCI, което виждате в началото на статията – то е леко освежено и променено.

Другата обаче не е толкова „безобидна“ и може да засегне пряко дори амбициите на някои български състезатели. Заради големия наплив от участници в дисциплината спускане, считано от 2016 г. UCI предприема мерки за ограничаване броя на участниците в стартовете за Световната купа. Това се прави с идеята трасетата да бъдат изравяни по-малко, карачите да имат повече време за тренировки, а организаторите да имат по-голяма гъвкавост и толеранс в програмата, включително и заради евентуални спирания в случай на инцидент. Тези мерки обаче означават, че на практика за състезатели, които са извън най-високото (професионално) ниво достъпът до тези най-престижни серии ще е по-труден, а като се има предвид организационното състояние в българското колоездене, изгледите да видим скоро наши участници в Световната купа стават съвсем плачевни.

www.uci.ch

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>