Home Mountain Bike Cup 2015 – репортаж

Като се започна с дъжда, който се изля по време на финалното спускане в Боровец, тази природна стихия продължи да съпровожда състезанията от Българските даунхил серии и в Златица (трети кръг), както и в София, където над Драгалевци на 10-11 октомври се проведе четвъртият кръг, познат под името Home Mountain Bike Cup, защото за организаторите от Concept Creative (а и за много от участниците) Витоша се явява домашната планина. Този път обаче домът не бе особено приветлив и гостоприемен, защото още от средата на седмицата дъждовен фронт започна да превръща пътеките в кална баня.



Снимка: Стоян Пейчинов

Особено в събота времето бе толкова неприятно и синоптиците с такава непоколебимост предричаха цял ден дъжд, че аз лично, признавам си, изобщо не си и помислих да се упътя към планината. Как са го направили участниците в състезанието, които въпреки „мизерните“ условия не бяха малко на брой, не зная – мога само да ги поздравя за това, че предпочетоха мъжки да карат, вместо да пазят комфорта на леглото например.

В неделната утрин нещата не изглеждаха по-оптимистично, но при наличието на квалификация и финал, нямаше как да си остана вкъщи. Докато стигна до долната лифтова станция над Драгалевци обаче, метеорологичната обстановка бързо се подобри и дори се оказа, че повечето дрехи, които взех със себе си, останаха неизползвани в колата. Като по поръчка над Витоша изгря слънчев есенен ден, може би малко прохладен, но в никакъв случай студен, което направи условията за публиката перфектни, а такава не липсваше. Ако София има някакво предимство като домакин на МТБ състезания, то се крие най-вече в наличието на много жители в столицата, които се вълнуват от този спорт и се качват да погледат как карат най-добрите в него. А най-добрите бяха налице и имаха да доказват доста неща…


Снимка: Стоян Пейчинов

На първо място всички участници, независимо къде са във временното класиране, имаха трудната задача да оцелеят невредими в калта. Хлъзгави корени, локви, кални коловози, запотени маски, подгизнали крака – това са само част от „удоволствията“, които предлага карането в подобни условия. Дъждобраните се вееха зад летящите между дърветата състезатели, създаващи необичайна звукова атмосфера, и обичайната шарения на спортните екипи бе заменена от далеч по-еднообразна дегизировка, подчинена на строгата функция да опази опакования в нея колоездач сух.

Освен с мокрите корени, състезателите трябваше да се отърват невредими и от острите камъни, които са запазена марка на драгалевското трасе. Не един и двама слязоха със спукани гуми, като особено зрелищно бе финалното спускане на Тодор Киров (Riders United), при когото гумата се беше увила около главината и бе станала на непотребна и пречеща топка. Друг фаворит за челни позиции, само че при юношите – Денислав Ангелов (Extreme Motion) – също бе сполетян от подобен късмет и въпреки третото си място в квалификацията, карайки със спукана гума още от горната част на трасето, завърши едва на 10 позиция.

Ако човек съдеше само по скоростта, с която минаваха някои от състезателите, не би казал, че трасето е хлъзгаво – те обаче просто си го могат, а най-хубавото в този уикенд беше това, че въпреки тежките условия, сериозни инциденти липсваха, което винаги е добра новина.

Добри са новините и за Теодор Мавродиев от клуб Vivo, който с четвърта поредна победа вече е недостижим във временното класиране при младежите в Българските даунхил серии. Тедо има 400 т. и над 100 т. аванс пред всички останали, така че в последното състезание по спускане за сезона, което ще е в родния му град, на трасето с умопомрачаващи скокове, наречено „Летище Конгур“, той ще може да кара без напрежение, изцяло за свое удоволствие и за радост на публиката. Близо, много близо до него завърши и Лъчо Савов (Gravity), който обаче пропусна финала в Златица заради падане и поради тази причина в момента е на трето място във временното класиране. Втори там и трети в Home Mountain Bike Cup 2015 e Ивайло Ставрев, също отлично каращ младеж с постоянство в резултатите. Не случайно започнах с тази група, тъй като освен изявен лидер, в нея ще има и най-сериозна борба за крайното класиране, тъй като трима човека (Ивайло Ставрев, Лъчезар Савов и Денислав Ангелов) са се „сгъчкали“ рамките само на 20 т. във временното подреждане и това означава, че всеки от тях може да е втори, трети или четвърти след последния старт за сезона.

При мъжете, които са най-бързи, положението не е по-малко напечено, само че там структурата на класирането е по-различна и от това идва напрежението. Стивиан Гатев (Go Ride Kona) отново бе най-бърз по трасето, с което категорично показа, че през 2015 г. той е основният фаворит за първото място. В три от кръговете до момента Стиви дава най-добро време сред българите, но тъй като в Боровец най-бърз бе Йоан Нейчев (Drag Zone), сборът от точките на Стиви е 380. Росен Ковачев (Gravity) засега е с няколко втори места и съответно с 305 т. Йоан обаче, който завърши трети в Драгалевци и има 277 т. в актива си, му „диша във врата“. Преднината на Стиви е голяма, комфортна, наречете я както искате, но все пак не е достатъчна, за да го застрахова напълно срещу лош късмет, така че за него най-важно остава да кара стабилно и сигурно в последния кръг, без да поема излишни рискове, ако иска да спечели голямата игра. От друга страна, Йоан има реални шансове да се пребори дори за второто място в сериите, но Росен не е човекът, който ще се даде толкова лесно, така че състезанието в Петрич ще е повече от интересно!

При ветераните Теодор Тодоров (Gravity), който отскоро се завърна по състезателните трасета, бе номер едно в Home Mountain Bike Cup 2015, но заради малкото си участия през сезона, във временното класиране е чак на пета позиция. Първи там и трети в Драгалевци е Милан Димов (Vivo), а втори и в двата списъка е Николай Пешов.

Пак представител на Vivo оглави класирането и при твърдаците – това е Николай Георгиев. Имам чувството, че петричкият тим, който отдавна не включва само живеещи в „Калифорния“, се разраства буквално с всяко следващо събитие… Ако бяха политическа партия, щяха да са постоянно в новините, а Миланката щеше да е президент, примерно. 🙂 Както и да е, втори при твърдаците, без много шум, с бързо и чисто каране, е Павел Георгиев (Underground Riders), а трети остана Станимир Меразчиев (Riders United, Вело Ателие).

Да си призная, не очаквах в това състезание да се включат жени и по време на тренировките едва ги различих изпод дъждобраните, но да, имаше две смели девойки – Виктория Генова (Shore Invaders) и Маргарита Христова – които караха в бруталните условия и завършиха успешно.

Все повече стават и момчетата до 14 г., които се спускат наравно с възрастните по сложните DH трасета. В Home Mountain Bike Cup 2015 тези „малки“ участници бяха цели 8 човека, а най-бърз за пореден път бе Румен Белезирев (Vivo), чието време е сравнимо с това на много от младежите и мъжете. Втори остана съотборникът му Йордан Анчев, а трети Петър Апостолов.

Как ще завърши 2015 г. в спускането? Това ще разберем на 6-8 ноември в Петрич!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>