Sram DB1, DB3 и DB5

Ако следите продуктовите линии на големите производители, може да ви е направило впечатление, че Sram постепенно прехвърли повечето модели дискови спирачки от марката Avid към марката Sram. Даже „прехвърли“ не е най-точната дума, тъй като това бе свързано с промяна и на някои ключови елементи и характеристики. От друга страна, в най-ниския ценови клас остана едно дублиране в имената, което може дори да доведе до объркване – моделите DB1 и DB3 можем да намерим и под двете марки, като става дума на практика за един и същи спирачки, които са наследници на някои от моделите Elixir. Над тях като цена и спецификация е поставен моделът DB5. И за трите спирачки ще споделя впечатления в следващите редове.

Още в самото начало ще кажа, че основният акцент ще бъде върху DB5, защото тя ми бе предоставена за тестване самостоятелно. За двата по-евтини модела имам впечатления, придобити чрез карането им като част от окомплектовката на цели велосипеди – Ram XC1.3, Ram HT2.3, Sprint Addicted и др. И макар че тестването на тези спирачки не е било толкова целенасочено, сметнах че ще е полезно да споделя мнението си за цялата серия, за да можете по-добре да се ориентирате при покупката на нов байк или само на спирачки. Заради тази особеност обаче при DB1 и DB3 се позовавам за теглото на данни от сайта Bikelab.bg, тъй като не съм ги измервал лично.

DB1

Продукт: Хидравлични дискови спирачки Sram/Avid DB1
Размер:
Тегло: 425 грама по данни на производителя
Цена: 85 лв. (за спирачен лост + спирачен апарат, без диск и преходник)
Продължителност на ползването: 3 месеца / 300 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипеди Ram XC.One 29, Ram HT.Two 27.5

В момента това е най-достъпната спирачка в каталога на Sram/Avid. Лесно се забелязва приликата с моделите Elixir – както при спирачния апарат, който използва същите накладки, така и при спирачния лост, който е с познатата форма и в общи линии със същото устройство. Има все пак и някои разлики спрямо старите Elixir-и, особено по-евтините им варианти – резервоарът в лостчето е с увеличен обем, буталото в него също е променено с цел добавяне на повече мощност и модулация.

Основната цел на тази спирачка е да осигури прилична спирачна сила и добра модулация на достъпна цена и мисля, че тя се справя с всичко изброено. При 85 лв. за спирачка е трудно човек да се надява на чудеса, но всъщност при каранията си с DB1 (пробвал съм я върху два различни велосипеда) нямах никакви проблеми с нея, а спирачната сила бе напълно достатъчна за начален клас велосипед и за ХС каране. Признавам, самите велосипеди бяха такива, че не съм ги карал продължително по някакви много тежки терени с постоянен наклон надолу, но пък опитът ми с Elixir 5, каквито все още имам на личния си велосипед, ме кара да смятам, че DB1 ще се справят прилично дори и при по-сериозна експлоатация.

Едно от нещата, които винаги са ми харесвали при Avid, е удобното спирачно лостче, по-конкретно широката му ръкохватка. Модулацията също е доста добра спрямо някои други спирачки от начален клас. За спирачната сила вече споменах, че ми бе напълно достатъчна за типа каране, за което е предназначен продуктът, като правя уточнението, че отпред бях със 180 мм диск.

Имайте предвид, че понастоящем комплектите за крайния пазар включват само спирачен апарат, маркуч и спирачен лост. Диск и преходник се купуват отделно.

Като стана дума за теглото, то не е ниско като абсолютна стойност, но е много добро в сравнение с повечето спирачки от начален клас. В случая правя предположението, че производителят е имал предвид теглото на предна спирачка с диск 160 мм и директен монтаж без преходник – то се базира на това, че теглото за DB5 (виж по-долу), която имах възможност да измеря лично, е посочено именно за такава конфигурация.

Нещо, по което се познава евтината спирачка, е скобата за кормилото с един болт, която не позволява независим монтаж/демонтаж – трябва първо да махнете ръкохватките (евентуално и командите), преди да свалите или да сложите спирачния лост на DB1. Реглажът на отдалечеността се прави с шестогран, който не е на най-удобното място, но като се има предвид, че тази настройка обикновено се прави еднократно, това не е голяма беда. От друга страна, лостчетата са обръщаеми, т.е. могат да се ползват и като ляво, и като дясно, което не винаги се среща в този ценови сегмент.

DB1

+

Ниска цена.

Достатъчно спирачна сила и добра модулация.

Много добро тегло за този ценови клас.

Обръщаеми лостчета.

Скобата за кормилото не позволява независим монтаж/демонтаж.

Настройката за отдалечеността не е от най-лесно достъпните.


DB3

Продукт: Хидравлични дискови спирачки Sram/Avid DB3
Размер:
Тегло: 405 грама по данни на производителя
Цена: 115 лв. (за спирачен лост + спирачен апарат, без диск и преходник)
Продължителност на ползването: 3 месеца / 230 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипед Sprint Addicted Elite

С тази спирачка се срещнах при тестването през зимата и пролетта на велосипеда Sprint Addicted Elite. И при него бяха заложни 180 мм диск отпред и 160 мм отзад, което винаги е добро решение. В сравнение с DB1, спирачният апарат на „тройката“ е с 2 мм по-голям диаметър на буталата, което трябва да води и до по-голяма спирачна сила. Пресилено ще е да твърдя, че съм усетил това в реални условия, поради простата причина, че и двете спирачки са напълно достатъчни като мощ за ХС каране, за каквото бяха предназначени оборудваните с тях велосипеди. Все пак трябва да отбележа, че с DB3 си позволих и някои по-трудни и дълги спускания, по време на които тя се държа безпроблемно и определено не ми липсваше сила в нито един момент.

Модулацията също е на познатото от Elixir ниво, т.е. спирачната сила идва с едно приятно, меко и плавно усещане, контролирането ѝ не бе проблем.

Проблем обаче беше наличието на въздух в едната спирачка, явно фабрично беше попаднал там. Поради това лостчето от време на време променяше твърдостта си, но така и не се занимах с обезвъздушаването ѝ, защото беше задна и не ми пречеше особено. С предната нямаше никакви „ядове“, въпреки че се случваше да обръщам велосипеда и нагоре с колелата при транспортиране или ремонти на пътеката.

Според данните на производителя DB3 e малко по-лека – 405 грама. Това отново е добро тегло с оглед на цената.

Лостчетата са обръщаеми, а скобата е с два болта, което позволява независим монтаж/демонтаж, както и комбиниране с командите чрез комбинираща монтажна гривна MatchMaker. Пак за разлика от DB1, настройката на отдалечеността спрямо кормилото е без инструменти, което на теория е плюс, но на практика пластмасовият регулатор не ми хареса особено, тъй като се въртеше трудно.

DB3

+

Достъпна цена.

Достатъчно спирачна сила и добра модулация.

Добро тегло.

Обръщаеми лостчета.

Скобата за кормилото позволява независим монтаж/демонтаж и комбиниране с други компоненти.

Регулаторът за отдалечеността се върти трудно.

Едната спирачка фабрично имаше въздух.


DB5

Продукт: Хидравлични дискови спирачки Sram DB5
Размер:
Тегло: 410 грама по данни от производителя (предна с директен монтаж, вкл. диск 160 мм)
286 грама – предна спирачка с преходник и болтове за него, без диск и без скоба за кормилото
Цена: 150 лв. (за спирачен лост + спирачен апарат, без диск и преходник)
Продължителност на ползването: 2 месеца / 260 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипед Ram AM.One

При цена 150 лв. „парчето“, при това без диск и преходник, DB5 заема твърдо място в средния ценови клас за подобни продукти. Това обаче далеч не е единствената разлика спрямо DB1 и DB3.

Макар че използва същия спирачен апарат с по-голям диаметър на буталата като DB3 и с накладки за Elixir, съществено за DB5 е спирачното лостче, което е заимствано от по-скъпите модели Guide. То се отличава с няколко ключови технологии, които значително подобряват възможностите на спирачката. Един такъв елемент е големият обем на резервоара за спирачна течност, който помага да се намали ефекта от прегряване на флуида. Налице е и защита от вредното влияние на въздух в спирачките чрез специална мембрана, която пропуска евентуално образувалите се мехурчета в едната посока, така че да ги отведе извън системата. Изцяло ново е и буталото в спирачния лост, както и точката на захващане, така че да осигурят повече спирачна сила и по-добра модулация. Как се отразява всичко това на представянето на спирачките в реални условия?

Първото, което ми направи впечатление, е лекото и много приятно усещане при натискане на лостчето. „Перото“ (ръкохватката) е с по-различна форма и движение спрямо Elixir, но е все така удобно и ергономично, особено при спиране с един пръст (то повече не е и необходимо), като правя уточнението, че аз не съм особено капризен по отношение на този елемент.

Тази спирачка вече бе монтирана на велосипед, изискващ сериозна спирачна мощ, и DB5 я осигури от самото начало, при това в комбинация с хубава модулация, под което визирам възможността за добро и прецизно дозиране на спирачната сила. Минималното усилие, необходимо за натискане на лостчето, би могло да заблуди някого при опит в спряло положение, но при каране спирачната сила винаги бе на разположение, в точното количество и без усещането за включена/изключена спирачка. Че има още по-мощни спирачки на пазара, има (включително и в каталога на Sram); че има и хора, които имат нужда от повече спирачна сила, също е вярно. Във всички случаи обаче за нуждите на моето каране, което е доста разнообразно (от лежерни ХС карания до ендуро състезания) DB5 бе напълно достатъчна. Което ще рече, че ако човек търси добра спирачка на достъпна цена, този модел на Sram е подходящ избор.

Реглажът за отдалечеността е с шестогран, който обаче е разположен на много по-удобно място в сравнение с Elixir, т.е. достъпен е от външната страна на лостчето. Наред с това има и защита срещу удари и небрежност под формата на свободен обратен ход на ръкохватката – в началото заради това лостчето ми изглеждаше малко „хлабаво“, но е въпрос на свикване и след първите 2-3 карания изобщо не забелязвах тази подробност.

Скобата за кормилото, макар и с един болт (но и с панта), позволява независим монтаж/демонтаж и дава възможност за комбиниране с други компоненти чрез MatchMaker X – още една индикация за по-високия клас на спирачката. Обърнете внимание че болтът е с глава за ключ Torx Т25 – повечето мулти-инструменти имат такъв. И тук лостчетата са обръщаеми.

По отношение на теглото DB5 не е шампион, но и не изостава от повечето си конкуренти. Производителят не е посочил за каква конфигурация са данните, но като измерих предната спирачка без диск, но с преходник и болтове за монтаж, везната отчете 286 грама. От тях преходникът е около 20 грама – ако го махнем и добавим диск Centerline 160 мм (114 грама по данни от интернет, подкрепени със снимки) и болтове за него (12 грама), ще получим дори по-ниско тегло от каталожното.

За надеждността на спирачките в дългосрочен план, което включва неща като необходимост от поддръжка (по-често или по-рядко), гълтане на въздух, течове от уплътнения, блокиране на буталата и други такива периодът за проба, който аз отделям, не е достатъчен. Факт е, че за краткото време, в което я ползвах интензивно, DB5 бе напълно безпроблемна. Усещането в лостчето не се промени (освен че стана малко по-силна след първите 1-2 карания, в които се разработи), въздух не се появи, за течове или други лоши неща да не говорим. Присъдата в това отношение обаче ще могат да я дадат единствено потребителите и то след поне един сезон на пазара.

DB5

+

Много удобно и леко за натискане лостче.

Много добра спирачна сила.

Чудесна модулация.

Скобата за кормилото позволява независим монтаж/демонтаж и комбиниране с други компоненти.


За контакти:
Уан АД
тел. (02) 9791828
[email protected]
www.bikelab.bg

{gallery}products_test/2015/test-2015_sram-db-series_pics{/gallery}

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>