Pamporovo Bike Fest 2015 – репортаж от организаторите

Много адреналин и силни емоции белязаха първия по рода си Пампорово Байк Фест

Три състезания, кино премиера и ново трасе бяха само част от изненадите, подготвени от организаторите за официалното откриване на сезон лято 2015 в курорта

С голям велофестивал този уикенд беше даден официален старт на летния туристически сезон в Пампорово. Над 170 състезатели от цялата страна, както и стотици други колоездачи, посетиха курорта и караха по отлично подготвените над 30 км специализирани трасета и маршрути за практикуване на планинско колоездене.

По време на Пампорово Байк Фест се състояха три зрелищни байк състезания в различни дисциплини: състезание по форкрос, състезание за деца на възраст от 10 до 14 години, традиционното състезание по спускане – Pamporovo Bike Cup, както и премиерата за България на един от най-очакваните байк-филми – UnReal.

Събитията се проведоха в три поредни дни, като началото беше дадено с надпреварата в атрактивната дисциплина форкрос. Форкросът представлява спускане на четирима човека едновременно по специално изградено трасе включващо в себе си много големи скокове, бабуни и виражи. Първенец в дисциплината стана Георги Радев, който беше почти без конкуренция и показа много скоростно и стабилно каране по техничното трасе. След него се наредиха Никола Христов, Димитър Мънев и Станимир Меразчиев.

В състезанието за деца на възраст от 10 до 14 години се включиха над 20 малчугани, които показаха завидни умения и много потенциал за развитие. Организаторите за събитието бяха избрали трасето „The Flow” на Велопарк Пампорово за арена на надпреварата, защото то е изключително подходящо както за начинаещи, така и за професионалисти. Най-добре в малката възрастова група от 10 до 12 години се представи Йордан Анчев, следван от Николай Желев и Михаил Петрински.

При по-големите от 13-14 годишни младежи категорична победа завоюва една от бъдещите надежди на планинското колоездене в България – Румен Белезирев, следван от Иван Борисов от отбора на Riders United и Григор Вълчанов от Тритон Екстийм.

В състезанието по спускане Pamporovo Bike Cup 2015 конкуренцията беше най-оспорвана.

То беше първи кръг от Българските даунхил серии, които ще се провеждат през цялата година на няколко различни дестинации. Всички състезания ще бъдат обединени с общо класиране и ранкинг система. Повече за проекта можете да научите на www.race-series.com.

Pamporovo Bike Cup 2015 се проведе по изцяло новото състезателно трасе за даунхил на Велопарк Пампорово, което е изключително разнообразно и включва в себе си много технични участъци и препятствия като корени, скали, скокове, стръмни части, завои с обратен наклон, както и един Нисан X Trail позициониран на финалния дървен скок.

За най-кратко време със сложното двукилометрово трасе успя да се справи представител на Гърция – Константинос Андриотис, с голяма преднина пред всички родни състезатели.

На второ място след него успя да се класира Стивиан Гатев, следван от националния ни шампион по спускане Росен Ковачев.

При юношите най-добре се представи Теодор Мавродиев от петричкия отбор Виво. До него на почетната стълбица се качиха Лъчо Савов от отбора на Гравити и Денислав Ангелов от Екстрийм Моушън Велико Търново.

При жените най-бърза бе Ани Томева (Свободно измерение), а при Мъже 30+ Антон Настев (Ram Bikes).

И така с много адреналин и приятни емоции беше даден официален старт летния туристичеки сезон в курорта и четвъртата година на Велопарк Пампорово. С новите попълнения от трасета тази година паркът се превърна в най-големия специализиран парк за маунтин байк не само в България, но и в региона.

И тази година гостите на Пампорово отново ще могат да се възползват от три работещи лифта: Лифт №1 Байк център 1 – Студенец, Лифт № 2 Байк център 2 Студенец – вр.Снежанка и Лифт № 4 Смолянски езера – връх Снежанка.  Лифтовете ще работят без почивен ден от 9:15 до 16:45, а цените на лифт картите остават без промяна от миналата година. Повече информация на www.pamporovo.bike и www.pamporovo.me