Protective BIKE Four Peaks 2015 – ден 1

Четиридневното състезание започна с изненадващ победител при мъжете в първия етап. Уоутър Клепе е 17-и, Бойко Танчев е 75-и.

photo: © Henning Angerer

800 участници от почти 30 държави се записаха в третото издание на Protective BIKE Four Peaks, което тази година се провежда изцяло на територията на австрийската провинция Каринтия. През първия ден, 17 юни, маршрутът бе кръгов, с начало и край в Бад Клайнкирхайм и с дължина 49.37 км с 2349 м изкачване.

Най-много са участниците от Германия (около 270), следвана от Австрия и Холандия (с по 120 всяка), Белгия (52), Швейцария (43) и Дания (39). В надпреварата се включиха дори спортисти от Бразилия, САЩ, Лесото и ЮАР, както и един участник от България – това е Бойко Танчев от велоклуб „Мамут“, който участва във Four Peaks от името на MTB-BG.com и ще разказва после за преживяното в това голямо международно състезание.

Бойко, заедно с още почти 300 участници, е в категория мъже. Другата най-многолюдна категория е Master (40+ години), където също има почти толкова записани. Да се върнем към категория мъже обаче – там има още един участник, който силно би заинтересувал българската публика – Уоутър Клепе участва от името на румънската медия Freerider.ro и както обикновено се представя доста добре, завършвайки първия ден на 17 място. Бойко също се се справя чудесно с финал на 75 позиция.


photo: © Henning Angerer

Най-изненадващо обаче бе първото място в тяхната категория – спечели го италианецът Юри Рагноли от Team Scott. За мнозина той изглежда като случаен участник, тъй като до момента е имал успехи предимно в разни еднодневни италиански маратони, но явно формата му е достатъчно добра и за по-елитни състезания. Със сигурност не е лесно да изпревариш с 4 минути швейцареца Кристоф Заузер (Specialized), който винаги досега повеждаше още от първия етап и печелеше състезанието, който има в актива си и шампионски титли и през изминалото десетилетие неизменно е един от най-добрите ХСО/ХСМ колоездачи. Една от причините това да се случи обаче е това, че Заузер кара с 2 счупени ребра – контузия, която получи едва преди десетина дни и която е доста болезнена и при изкачванията, и при спусканията. Така че този път тактиката на швейцареца вероятно ще бъде просто да не изостава много от кандидатите за първото място и да чака търпеливо по-неопитните от него да сгрешат. Трети при мъжете завърши австриецът Уве Хоенвартер, който бе изключително щастлив от подобен резултат на родна земя.

Нова (спрямо предишни издания) победителка има и при жените, след като Зане ван Паасен (Холандия, Specialzed) показа изключителна борбеност и с блестяща атака при второто изкачване изпревари водачката към този момент Ангелика Тарцрайтер (Австрия). Корнелия Хуг (Швейцария), която също е претендент за челна позиция, зае трето място.

Двама австрийци оглавиха класирането в по-високите възрастови групи – Антон Вартер е пръв при 40+, а Ханс Цоервег при 50+.

Angelika Tarzreiter (AUT)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>