Велопреход в епицентъра на Априлското въстание – 1-3 май 2015 г.

Нено Делирадев и Biking Tours ви канят на преход в Средна гора в началото на месец май

ПРОГРАМА

Ден 1, 01.05.15 г., Панагюрище – хижа „Бунтовна“
10:00 ч. среща на автогарата в Панагюрище, намираща се срещу градската баня. 🙂
Когато групата се събере, поемаме в посока северозапад и ще преминем покрай паметника „Априлци“. Следва историческата местност „Маньово Бърдо“, откъдето ще видим Панагюрище на длан и може да присъстваме на честванията по повод 139-ата годишнина от Априлската епопея. Пътят ни поема по интересен черен път, водещ към западното подножие на връх Буная, където с малко късмет може да видим орли, пуснати за размножаване в района. Следва спускане по интересна и вълнуваща пътека, пресичаща главния път между гр. Стрелча и гр. Копривщица, откъдето ще поемем към хижа „Бунтовна“ (1200 м н.в.). Там ще се установим за нощувка и ще се отдадем на заслужена почивка. За този ден дължината на прехода е 36 км, от 4 до 6 часа каране. На няколко места има вода.
Маршрутът минава и през тракийски култов комплекс Скумсале, където се предвижда по-дълга почивка.

Ден 2, 02.05.15 г.
След като установим, че сме се наспали, закусили добре и изпили сутрешното си кафе/чай, ще направим преглед на велосипедите. Пътешествието през втория ден продължава по посока гр. Копривщица. По черни пътища в подножието на върховете Богдан и Малък Богдан ще се спуснем до най-богатия на исторически забележителности в района град Копривщица. Там ще отделим време за разходка и почивка и възможност да присъстваме на традиционната възстановка на Априлското въстание.
В ранния следобед поемаме по пътека, която ще ни върне на хижа „Бунтовна“. Вечерта ще отпразнуваме годишнината от въстанието, наслаждавайки се на прекрасните нощни светлини на Пловдивското поле.
За този ден карането е около 30-40 км. Има чешми с вода по маршрута.

Ден 3, 03.05.15 г.
Тръгване най-късно в 11:00 ч. Пътят започва със спускане по екстремна пътека в широколистна гора, която ще ни изведе в гр. Стрелча. Там при желание ще отделим време за разходка и обяд. Последната отсечка е до изходната точка в Панагюрище с възможни варианти по избор – асфалт или пътека.
За този ден карането е около 25-36 км, в зависимост от последната отсечка Стрелча – Панагюрище с очаквана продължителност 2-5 часа. По пътя има вода.

Общата трудност на маршрута определяме като:
R2 – Черни пътища с променлива настилка и среден наклон.
Т3 – Пътеки със средна трудност.

Като коефициент за физическо натоварване – „средно“.

Спане: хижа Бунтовна 15 лв. на легло. Стаите са уютни и чисти, със собствен санитарен възел и 2 до 4 легла.

Храна: за преходите през деня си носим храна (сандвичи), за вечеря има възможност да си поръчваме в хижата или да си сготвим.

Организационна такса за събитието 55 лв., включваща: водачи, съпътстващ транспорт за багажа и застраховка „Злопулука“.

Записване до: 26.04.2015 на тел.0 888 881245, Нено Делирадев или на e-mail: [email protected].

Допълнителна информация за събитието и на www.bikingtours.eu и www.mtb-bg.com.

Очакваме Ви!

Събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/1628982273998610/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>