Медиен преглед: Йога упражнения срещу болки в долната част на гърба

Имате ли проблеми с болки в кръста (което всъщност в повечето случаи означава в долната част на гърба)? Ако отговорът е не, това е чудесно за вас, но аз лично познавам доста хора, които изпитват подобни проблеми, като в това число слагам и себе си, особено в последните години. Някои веднага биха казали, че това се дължи на възрастта, други биха обвинили карането на колело, макар че аз лично от самото каране не съм имал неприятни усещания, но ако се заседя по-дълго пред компютъра, без да правя почивки и упражнения, болката много бързо се появява и изостря. Наблюденията ми бяха потвърдени и от увода на статията, която искам да ви представя, където е обяснено защо и кои точно мускули предизвикват неприятностите при редуването на интензивно каране на колело с продължително застояване в офиса, дълго шофиране и други подобни дейности, които могат да доведат до това, че в един момент човек, ставайки от леглото, има чувството, че трябва директно да се нареди пред лекарския кабинет.

Впрочем за всеки, който изпитва подобни болки и напрежения, това е направо задължително, за да провери дали всичко с гръбначния стълб е наред, но от опит мога да кажа, че дори когато лекарите кажат, че няма нищо нередно или увредено, болката не спира, ако човек не намери воля да изпълнява редовно подходящи упражнения.

Кои са подходящи? Отговорът не е прост и най-добрият вариант би бил да се консултирате с физиотерапевт. Разбира се, човек винаги може да намери информация и в интернет и да експериментира (внимателно!) с една или друга програма упражнения. Точно затова реших да ви запозная с една статия в Pinkbike, която се появи в края на месец февруари 2015 г. и в която са показани няколко техники от йога, някои по-лесни, други за по-напреднали, които в цялост имат за цел да облекчат болката в кръста, да подобрят гъвкавостта, да изправят и освободят гръбнака от напрежения и да усилят определени мускули. Някои от тези упражнения съм пробвал лично в рамките на други програми, други още не съм, но във всички случаи си струва хората с болезнена долна част на гърба поне да знаят за тях.

http://www.pinkbike.com/news/short-yoga-routine-lower-back-pain-2015.html

А и инструкторката си я бива! 😉

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>