Байкария организират Обиколка на Пирин в началото на месец май

Разполагате ли със седем свободни дни в един от най-хубавите периоди на пролетта? Байкария имат идея как да ги запълните! Ето какво копирах от техния сайт:

Файнали му дойде времето на това каране. От години му се точим и ни текат лигичките и нейсе, тази година да сме живи и здрави, имаме намерението да се врътнем около планината на планините. В първата седмица на май, когато долу в ниското са цъфнали цветята и птиците пеят, а билата са все още обилно покрити със сняг, ние ще си караме, ще си свиркаме, ще се къпем по разни минерални води, ще се разговорим с Панчо и т.н. Ето и подробности.

ПРОГРАМА

Ден 1. (01 Май). Честит празник на труда 🙂 Този ден манифестираме с коли, автобуси и самолет, т.е. кой както намери, до седловината Предел, свързваща планините Рила и Пирин. Това е началното място на карането т.е. оставяме колите и ще си ги вземем след седмица. 
От Предела се отправяме на запад по горски път, обикалящ склоновете на връх Пирин. В началото катерим докъм 1500 метра и спускаме до село Брежани. От Брежани следва ново изкачване, което ни извежда до село Сенокос и отново спускане до финалната точка за деня – Ощавската баня. Възможност за настаняване има в екоселище Дебели Даб (при с. Стара Кресна) и на палатки. Карането за деня е около 40 км.

Ден 2. (02 Май). От Ощава се връщаме обратно към планината. Следва поредица от изкачвания и спускания, докато излезем на пътя от Кресна към Синаница. Продължаваме в южна посока, преминаваме през ловната хижа и се спускаме до околностите на селата Плоски и Илинденци, където оставаме за нощувка. Карането за деня е около 42 километра.

Ден 3. (03 Май). Продължаваме през село Плоски и в югоизточна посока, следвайки горски пътища с лек наклон, достигаме село Лиляново, разположено в долината на река Санданска Бистрица. Продължаваме за кратко нагоре по долината и започваме изкачване към местността Влаховица. Оттам поемаме на изток, траверсирайки на височина около 1200 – 1300 метра, докато достигнем пътеката от хижа „Пирин“ към Рожен. Следва спускане до село Рожен и Любовище, където оставаме за нощувка. Карането за деня е около 54 км.

Ден 4. (04 Май). Започваме със спускане в южна посока. Преминаваме през село Златолист и достигаме градчето Катунци, разположено в долината на река Пиринска Бистрица. От Катунци поемаме на запад и следвайки долината на Калиманска река се изкачваме до небезивестното село Голешово, където ни очаква Голешовкият Приятел. Нощуваме в селото. Карането за деня е малко над 30 км. Това не е случайно 🙂

Ден 5. (05 Май). От Голешово, което е и най-южната точка по маршрута продължаваме към Парилската седловина, която се явява и географска граница между Пирин и Алиботуш. От седловината катерим по билен път в северна посока, навлизайки в Южен Пирин. Целта ни е да достигнем местността Папаз чаир, разположена на 1400 м.н.в. От Папаз чаир се спускаме до китното село Делчево, където оставаме за нощувка. Карането за деня е около 35 км.

Ден 6. (Гергьовден). Гошовците да почерпят 🙂 По този повод започваме с интересно спускане по въртелива пътечка до Гоце Делчев. Пресичаме града и продължаваме по горски пътища през селата Лъжница, Корница и Брезница. Над Брезница хвърляме по едно око на едноименните водопади и продължаваме по горския път към хижа „Гоце Делчев“ през местността „Харами Бунар“. Следва спускане и достигаме село Обидим, което е и целта за деня. Разстояние за деня: около 53 километра.

Ден 7. (07 Май). От Обидим се спускаме към манастира „Свети Панталеймон“ и оттам продължаваме надолу към Добринище. В последния етап от карането минаваме в подножието на Пирин, Банско и достигаме Предела.

НАСТАНЯВАНЕ

Във всяко от местата, предвидени за нощувка, има възможност за настаняване в къща за гости. Цените им варират в рамките на 20 – 25 лв. Ето и вариантите:

Ощава / Стара Кресна – екоселище „Дебели Даб“ – www.debelidab.com
Илинденци – артцентър „Илинденци“ – http://www.artcenterilindentci.com/accomodation.html
Любовище / Рожен – „Динчова къща“ – www.dinchovakushta.com
Голешово – къщата на Панчо
Делчево – етнографски комплекс „Делчево“
Обидим – къща за гости „Обидим“

Ако желаете да нощувате на закрито в някое от посочените места, моля да ни пишете най-късно до 10 април!

Палатковите лагери ще бъдат разположени в близост до посочените населени места, а когато е възможно и в непосредствена близост до мястото за настаняване, за да се ползват бани, тоалетни, храна и т.н. Възможно е на някои от местата да възникне такса за ползване на тоалетни/бани, която е в рамките на 2 – 3 – 4 лв.

ХРАНА

Всеки се грижи за прехраната си. На местата, където нощуваме, ще може да се поръчва храна. Това ще уточним допълнително и ще става със заявки. Разбира се, наличен е и вариантът с поръчване/пазаруване на храна от поддържащия транспорт.

ТРАНСПОРТ

До началната и от крайната точка на карането участниците пътуват самостоятелно. Местността Предел се намира на около 140 км южно от София по пътя Симитли – Банско. Колите ще могат да се паркират на неохраняем паркинг. Друг вариант за достигане на мястото е обществен транспорт. Дотам пътуват всички автобуси от София към Разлог, Банско, Гоце Делчев. Ако пътувате от Пловдив, можете да ползвате автобус, който пътува по линията Пловдив – Благоевград. 
По време на самото каране ние подсигуряваме транспорт, който ще превозва багажа ни и ще ни помага за пазаруването на храна.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ – 190 лв. Таксата е организационна и включва поддържащ транспорт, водачи и застраховка „Злополука“

ЗАПИСВАНЕ – въпроси, коментари и записване можете да направите на [email protected] или на 0885 184 342 – Васил Тодев. Записванията приключват на 20 април.

Сайт на Байкария: http://bikearea.org/obikolkata-na-pirin-1-7-mai-2015.html

Събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/757128811050746/

Календар на Байкария за 2015 г.: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/events-2015/3279-events-bg-2015-bikearea-calendar

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>