Български колоездачен съюз – нов сезон от един неприятен риалити формат

13.01.2015 г. Срещата, инициирана от БКС за 14.01.2015 г. в сградата на Макском в Пловдив се отлага поради неотложен ангажимент, възникнал за президента на съюза Петър Бончев. Очаква се в най-скоро време да бъде насрочена нова дата.

Неуредиците около Българския колоездачен съюз не са от вчера, но в последните 12 месеца нещата наистина се объркаха страшно много. Дори не знам колко точно, защото в момента се водят дела, а практическите последици за планинското колоездене в България са изцяло негативни – не се проведоха национални шампионати в нито една дисциплина, като дори това вероятно е по-малкото зло и е само индикатор за сериозната криза, в която се намира колоездачната ни централа.

Тъй като не всички читатели са запознати с тази „сага“, която бих могъл да оприлича единствено на сапунен сериал или на лош риалити формат, ще направя съвсем кратка ретроспекция на 2014 г., поне дотам, докъдето се простират собствените ми знания и като се опитвам да се придържам само към фактите:

Проблемите в БКС, както казах, са дългогодишни и това е добре известно на всеки, който се занимава с този спорт. В края на 2013 г. те явно бяха стигнали поредния си критичен праг, защото през пролетта на 2014 г., на свиканото Общо събрание на съюза, бе избрано ново ръководство и бяха приети (след чакане в продължение на няколко години) доста нови клубове. Оказа се обаче, че старото ръководство не приема това решение, позовавайки се на юридически нередности, и оттогава насам тече съдебен спор (заведен от един клуб) срещу решението на Общото събрание, поради което новото ръководство изобщо не успя да встъпи в длъжност и да започне да работи. Междувременно, докато се разиграваше този спор, 2014 г. се оказа „нулева“ откъм национални шампионати в МТБ дисциплините, не бе проведена и Колоездачната обиколка на България. Това е положението към днешна дата.

На 9 януари в сайта на БКС се появи следното съобщение:

„Покана за национално съвещание на колоездачните клубове
София, 09-01-2015, БКС

Българския колоездачен съюз кани всички колоездачни клубове на 14. 01. 2015 г. от 1200 ч. на национално съвещание на колоездачните клубове.

Съвещанието ще се проведе в гр. Пловдив в сградата на Maxcom, ул. „Голямоконарско шосе“ № 1

Дневен ред: 

1. Състояние на Българския колоездачен съюз;

2. Представяне на новата администрация на съюза;

3. Представяне на националните треньори;

4. Спортен календар;

5. Материална база;

6. Разни.

09. 01. 2015 г.

Гр. София

Президент .. Петър Бончев“

Аз лично научих за тази среща от позицията на Concept Creative, които са един от най-сериозните и дейни организатори на състезания в България, стоящи зад повечето международни състезания по спускане в последните години, провели през 2014 г. кръг от 4X Pro Tour и много други интересни надпревари в страната. Предлагам ви техния коментар, публикуван първоначално във Facebook:

Скоро ще стане една година от момента, в който изнесохме за първи път становището на Консепт Криейтив относно безобразията, които се случват в българското колоездене и в частност – в Българския Колоездачен Съюз (БКС). Скоро ще стане една година от извънредното Общо събрание и всички решения, взети там. Една година на шантажи и машинации, само и само шепа мънички хорица да прикрият следите си. Една година, в която 16 клуба, всячески спирани да не бъдат регистрирани в БКС по принцип, бяха приети, но все още чакат решението на българския съд и най-после официално да станат част от колоезденето в България. Една година без Държавни шампионати, една година без Обиколка на България. Една година на оправдания… Една година, в която приехме кръг от Световните серии по 4-крос… Една поредна година, в която някой друг плати, за да може БКС да се тупа в гърдите… Не ви ли е срам, бе???
Ето сега се подготвя новата схема – срещата в завода на, цитирам, „най-силните производители на велосипеди у нас”. Групичката отново се активизира… Явно има още за взимане… А вие, байкъри, и ние, организатори – нека го… духаме…
И ако от Максбайк или пък господин Бончев и онова лице от Казанлък си мислят, че номера им ще мине – жестоко се лъжат!!!
Мили схемаджии, управленска криза няма… Има липса на управление!
А най-много ощетени сме ние, които се занимаваме с планинско колоездене, защото нас въобще ни няма в сметките на тези хора… Както ни е нямало и преди, както явно никога няма да ни има, докато в БКС властва СХЕМАТА!!!
Затова си имаме решение – като на вас не ви пука за нас, така и на нас няма да ни пука за вас! Ние вече сме обединени – имаме решени по пет състезания в серия в дисциплините спускане и ендуро. Скоро ще са ясни и събитията в крос-кънтрито. Ще направим шампионат по 4-крос. Имаме ясни дати и локации. А вие къде ще правите събития? Ако въобще имате такива планове? Жалки сте… Не ви ли е срам, бе???
Като допълнение – Пампорово и Боровец ще оттеглят планираните 4 състезания, част от календара на Международния колоездачен съюз (UCI) – това ще урони имиджа на България отново, ще донесе на БКС глоби от UCI, но ние и всички наши приятели и колеги сме готови да го направим , защото ни е гнус от това, което се случва. Срам ни е от вас! Вас ни ви ли е срам?

Потърсих за мнение и организациите, свързани с планираната на 14 януари среща. До БКС изпратих писмо на посочения в сайта им e-mail адрес, но до момента не съм получил отговор и официално становище. За разлика от тях, Макском, които са домакини на срещата, изпратиха своя коментар, който също публикувам:

Официално становище на МАКСКОМ ЕООД

Във връзка с публикациите в медиите и социалната мрежа относно предстоящото национално съвещание на представителите на колоездачните клубове от страната, по инициатива на БКС, която ще се проведе в гр.Пловдив на 14.01.2015 г., сряда, от 12.00, в административната сграда на Макском ЕООД, ул.Голямоконарско шосе 1, компанията излага своето официално становище:

Съвещанието на представители на колоездачните клубовете е по покана от БКС и ще се проведе със следния дневен ред:
1.Състояние на Българския колоездачен съюз.
2.Представяне на новата администрация на съюза.
3.Представяне на треньорите на националните отбори.
4.Спортен календар
5.Материална база
6.Разни

МАКСКОМ ЕООД, като компания производител на велосипеди, има за своя мисия и цел не само производството на велосипеди, но и подобряването и развитието на колоезденето в България. Компанията предоставя домакинството, водена единствено от желанието да осигури подходяща среда за открита дискусия и откровено търсене на решения на проблемите, свързани със спорта сред възможно най-широк кръг от хора. Поради тази причина часът, мястото и дневния ред на мероприятието бяха публично оповестени на страницата на БКС и електронната медия за колоездене www.maxbike.bg. Отправяме покана към всички клубове, медии и любители на колоезденето да присъстват на така обявената среща. Целта е да се поставят основите за решаването на зародилите се проблеми в националното колоездене, които вече повече от година възпрепятстват неговото развитие и уронват велопрестижа на страната.

МАКСКОМ ЕООД

Дата: 12.01.2015

гр.Пловдив

Както казах още при началното публикуване на този материал, готов съм да допълня статията с всички коментари и мнения, които получа. Ще се радвам, ако някои от по-изявените клубове по планинско колоездене също ми изпратят позицията си, тъй като физически няма да ми е възможно да пиша до всеки един от тях.

Коментарите на читателите също са добре дошли!

Concept Creative вече са открили и тема във форума, където също може да се дискутира: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=169282

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>