Световен рекорд за най-висок вертикален скок на равно

Дори и в този си вид заглавието има нужда от уточняване. Става дума за скок с велосипед от определена височина на равна повърхност. За целта се използва траял велосипед, тъй като и хората, които дръзват да опитат подобна каскада, са от този контингент.


През септември 2013 г. (какво да се прави, сега ми попадна) унгарецът Роланд Толози се опитва да подобри рекорда, като скача от 5.15 м. За целта той използва платформа, повдигната с мотокар до съответната височина, а на земята поставя за омекотяване на удара 3-4 гимнастически дюшека. Първият опит, поне от заснетите в клипа, е неуспешен, но при втория Роланд успява да се приземи успешно, без да изгуби баланс:

Оказва се обаче, че това не е достатъчно. Не зная дали преди това е чел невнимателно правилата на Гинес за този рекорд, или просто в еуфорията си напълно е забравил тази важна подробност, но изискванията за рекорд включват и това след приземяването колоездачът да се придвижи поне на 3 метра от точката на контакт със земята и едва тогава да слезе от велосипеда. В бързината обаче унгарецът захвърли байка почти веднага след приземяването, макар ясно да се вижда, че би могъл да продължи стабилно върху него.

Затова ще ви покажа още един клип, който разказва как е постигнат действащият рекорд, който е от височина 4.10 метра. Дело е на Уейн Махомет:

World Record Vertical Drop on a Bicycle OFFICIAL!! from Ian Drummond on Vimeo.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>