Santa Cruz обяви официално новия V10

Ако трябва да посоча един велосипед, който е емблематичен за марката Santa Cruz, това е V10. Не го казвам заради пристрастия към спускането – моите „любимци“ в каталога на компанията са други, но ако погледна обективно на нещата, с този модел започна ерата на окачването VPP, което и до момента се ползва от почти всички „меки“ велосипеди на американския производител, а многобройните победи и подиуми на един от най-силните отбори по спускане в СК допълнително „бетонира“ позициите на V10 не само сред състезателите, но и за всеки, който се интересува от продукцията на Santa Cruz.

Новият V10 e колкото различен, толкова и последователен спрямо досегашния модел със същото име. Не бях ги броил, но се оказва, че това е шестото поколение на рамката и като се има предвид, че Santa Cruz не винаги бързат с нововъведенията, но пък ги правят винаги, когато вярват, че дадено решение е трайно и води до подобрение, то приемствеността не е изненада. Затова няма да се спирам за пореден път с подробности на окачването VPP, на конструкцията на ставните връзки с портовете за гресиране, нито дори на начина, по който са изработени карбоновите на компанията – за всичко това е ставало дума в предишни статии, които можете да видите като свързани с тази в специалния панел под банерите вдясно. В следващите редове ще се спра само на най-важните разлики и нововъведения в DH байка на марката.

Най-очевидната промяна, напълно закономерна и очаквана, е преминаването към размер 27.5 за колелата на велосипеда. Santa Cruz започват експериментите с този размер още през 2013 г., но едва през 2014 г. пускат подобни велосипеди в СК, където май е излишно да припомням какво направи Джош Брайсленд. Няма да твърдя, че талантливият британец е станал по-бърз заради размера на колелата, но е очевидно, че не е станал и по-бавен! Независимо на кого му харесва, и на кого не, 27.5 е актуалният размер за повечето АМ и за много от DH велосипедите, така че V10 не е изключение.

Друга много важна подробност е наличието на два вида рамки – Carbon CC и Carbon C. Производителят твърди, че и двата вида са правени по едни и същи способи, отговарят на едни и същи стандарти за здравина и коравина, но СС използват сертифицирани платове от по-висок клас, което позволява да се постигне по-ниско тегло при същите параметри. Разликата е от порядъка на 250 грама за рамка, но моделите Carbon C са със значително по-ниска цена, поне когато говорим за цели велосипеди, тъй като са окомплектовани и с по-евтини компоненти. Това деление важи не само за V10, но и за още три модела, включително новия 5010, който замести в каталога друг легендарен модел – Blur. При всички тези 4 модела Carbon CC са рамките на всички окомплектовки с движение XT или X01 и нагоре, както и рамките, които се продават отделно. Връщайки се конкретно към V10, рамката (Carbon CC) струва 3599 долара, стандартната окомплектовка с движение X01DH е 8799 долара, но ако смятате че не е достатъчно скъпа, можете да добавите и колела Enve в три разцветки, достигайки цена 10799 долара. И понеже за всеки нормален човек това са дооооста пари, съотнесени към велосипед, икономичният вариант е V10 Carbon C с движение Shimano Zee за „скромните“ 5699 долара.

Достатъчно с тези плашещи числа, нека погледнем едни други – тези за геометрията. Както и предишното поколение, новият V10 се предлага с две настройки, висока и ниска. Разликите са в челния ъгъл, височината на средното движение и още 2-3 произтичащи от това разстояния. Важно е да отбележа, че като цяло Santa Cruz и техните състезатели намират досегашната геометрия добре балансирана, така че стремежът е бил към запазването ѝ, включително и по отношение на стойките на веригата, само че в унисон с общите тенденции и предпочитания на съвременните карачи малко е увеличена дължината на рамката.

Иначе сами виждате, че общите форми като цяло остават същите. Има, разбира се, еволюция и производителят твърди, че каквото е спестил от едни места като тегло, вложил го е в други, така че за намаляване на грамажа не става дума, но пък коравината и здравината са на още по-високо ниво.

Ходът на окачването е 216 мм, като потребителят може да избира между два задни амортисьора – Fox DHX RC4 или Rock Shox Vivid RC2.

За пълни детайли и окомплектовки посетете страницата на модела в сайта на производителя: http://www.santacruzbicycles.com/en/us/v10

Както обикновено, на новия модел е посветен и кратък, но въздействащ видеоклип, с който ще завърша статията:

The All New V10 from Santa Cruz Bicycles on Vimeo.

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>