Две български участия в гръцки DH състезания през 2014 г.

Сезон 2014  е към края си, но информацията за различни състезания не спира да пристига до МТБ-БГ. След като отразих колкото можах от българските и чуждестранни състезания, време e да споделя малко подробности и за две събития в Гърция, в които взеха участие няколко български състезатели.


Преди всичко, не си мислете, че те са попаднали там случайно. През 2014 г. Светлин Гатев, баща на един от най-бързите състезатели по спускане в момента, покрай желанието си да подпомогне развитието на Стиви и други момчета и момичета като него, организира няколко пътувания зад граница с цел посещение на чуждестранни спортни прояви. Благодарение на това някои български спускачи тази година се пробваха дори и в кръг от Световната купа, но сега ще стане дума за някои по-близки (в чисто географски, а и като ниво на участниците) стартове.

Оказва се, че в Гърция има цяла серия от DH състезания, носещи точки и чрез тях се излъчва победител за целия сезон. През 2014 г. тази серия включваше осем прояви. Българите успяха да се включат в две от тях. „Участвахме само в две състезания, защото другите са МНОГО далеко, а наградният фонд е много малък“, обяснява Гатев-старши. Като редовен посетител и на българските състезания той споделя още едно наблюдение: „Добра организация, но не колкото напредналото благодарение на КОНСЕПТ КРЕАТИВ ниво в България“.

Ето какво споделя Светлин и за самите серии: „Откога е така и дали са участвали състезатели от други страни, не знам, но знам, че ние участваме вече в две състезания и те много се радват, че участват българи и се отнасят към нас с голямо уважение. По време на двете състезания ние бяхме единствените чужденци.“ Общият брой на участниците и в двете събития е по около 170 човека, т.е. съпоставимо с българската DH сцена.

Първото състезание, в което взимат участие български състезатели, е в Пелион на 7 септември (може би си спомняте, че там имаше и ендуро състезание, в което също се включиха българи). Участници от наша страна, организирани от Светлин Гатев,  са: Стивиан Гатев, Владимир Чакърски, Стивън Стефанов, Александър Русев, Пресиян Нанев, Йоан Нейчев и Лъчезар Савов. Отделно от тях пътуват и Христо Тодоров с Андрей Димов. Ето части от разказа на Светлин за тази надпревара:

„Започнаха квалификации и първият спускач е познатият от Пампорово Константинос Андриотис. Естествено, даде супер време – 3.10 минути. Следващите гърци даваха времена около 4 минути и в този момент заваля такъв дъжд, все едно небето и земята се сляха. Всички гърци започнаха да дават времена около 5 минути. И изведнъж започнаха нашите момчета и се видя, че сме на по-високо ниво в подготовката с времена под 4 минути. Въпреки дъжда!“
„На другият ден, поради непредвидимото време, на старта са им казали който когато иска, тогава да стартира. На финала нямаше табло, на което да следиш времената в движение, а имаше един малък монитор, него гледаха само по-нахалните. И в един момент контрастираше уникалното време на само един грък, което беше близо с минута от всички останали и дори се забелязваше учудването на самите гръцки фенове, като видяха огромната времева пропаст между него и останалите.“

Въпросният грък е Йоанис Йоану (bike30-specialized), който също е участвал в български състезания и се е качвал на почетната стълбичка в отворения клас. Иначе казано, доброто каране не му е чуждо, и обикновено той е сред най-бързите състезатели от южната ни съседка. Въпреки това, времето му наистина повдига въпросителни, тъй като Стивиан Гатев (Go Ride Kona), който завършва на второ място, е назад с цели 28 секунди, а за останалите участници да не говорим. Каквото и да се станало с времеизмерването обаче (звучи познато и от някои български състезания, нали?), нашите се завръщат с добри позиции, а Стиви получава и парична награда 200 евро. Андрей Димов (True Riders) се класира на 4 място, Христо Тодоров (True Riders) и Йоан Нейчев (Drag) падат в калта, но въпреки това Ицето взима 10 място, а Пресиян Нанев се класира на 6 място при юношите, въпреки че сам си признава, че карането не му се е получило. На седмо място при юношите е Лъчо Савов (Gravity). Александър Русев от Варна (Велос) се класира на 20 място, а Владимир Чакърски от Gravity с падане взе 22 място. Единствено Стивън Стефанов имаше злата участ да строши ухо и обтегач в чужда държава и този му технически проблем не му позволи да участва във финалното спускане. Пълното класиране можете да видите тук: http://sportstiming.gr/live/results/bike/dh/DH14PAN6PIL/

Второто състезание се провежда съвсем наскоро, на 1-2 ноември в Ореокастро. „Времето беше топло и слънчево, събитието се разви в горите на богаташкият квартал на Солун – Ореокастро“. Списъкът на българите, организирани от Светлин за този старт, включва Стивиан Гатев (Go Ride Kona), Валентин Илков, Стивън Стефанов, Александър Русев (Велос), Пресиян Нанев (True Riders), Йоан Нейчев (Drag Zone), Лъчезар Савов (Gravity), Марио Велков, Мартин Войнов, Милан Димов, Бехти Чауш и Атанас Димитров. Освен тях идват и трима от отбора на Ram Bikes – Боби Крумов, Иван Колев и Мартин Бочуков. Оформя се и българска агитка край трасето, включваща десетина души, все роднини на участниците.

И в това състезание българите записват добри класирания. Стиви Гатев отново е най-бърз сред нашите сънародници и се качва на третото стъпало на подиума (за жалост този път парични награди няма, само дървен трофей), а Мартин Бочуков е през едно от него – на пета позиция. Трети сред българите е Иван Колев, който заема 10 място в категория елит. При юношите Йоан Нейчев се разминава съвсем за малко (30 стотни) с третото място и остава четвърти, а веднага след него се нарежда Лъчо Савов на 5 позиция. По-назад остават Марио Велков (9 място), Пресиян Нанев (10 място), Валентин Илков (12 място) и Бехти Чауш (17 място). Марто Войнов не успява да вземе участие във финалното спускане. Пълните резултати можете да видите тук: http://sportstiming.gr/live/results/bike/dh/DH14PAN8THE/.

Благодаря на Светлин Гатев не само за предоставената информация, но и за това, че изобщо прави възможни подобни участия на повече български състезатели зад граница. Успех и занапред!

Добра организация но не колкото в напредналото благодарение на КОНСЕПТ КРЕАТИВ ниво.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>