Календар на UCI за 2015 г.

Календарът на Международния колоездачен съюз за Световната купа през 2015 г. бе публикуван още през месец август, но в разгара на сезона обикновено съм зает с текущите събития и няма особен смисъл да се занимавам с бъдещите такива. Сега обаче, с наближаването на зимата, е време да погледнем смело към следващия сезон и да си пожелаем той да е поне толкова интересен, колкото беше през 2014 г.

Водещата серия състезания по планинско колоездене ще включва 6 кръга в дисциплината ХСО и 7 кръга по спускане, на които домакини ще бъдат общо 9 места. Най-голямо впечатление прави отсъствието на дисциплината ХС елиминации, която бе включена в сериите преди 2 години. При обявяването на календара UCI не каза нищо по този повод, а по-късно обясни, че имало много логистични причини, свързани с отпадането на ХСЕ. Този формат обаче ще се запази като част от Световното първенство, което ще се проведе във Валнорд, Андора от 31 август до 6 септември. За публиката това по-скоро е лоша новина, тъй като елиминаторът определено бе интересна дисциплина и подходяща за ТВ излъчване. За организаторите тази стъпка по-скоро е облекчение, защото специфичният формат изисква доста допълнителна работа. За повечето състезатели вероятно ще е все едно, тъй като мнозинството от топ-карачите в ХСО така и не се включиха масово в ХСЕ. 

Сезонът започва на 11-12 април с първи кръг по спускане на ново място – Лурде, Франция. Редовен домакин на френската купа по спускане, Лурде разполага с 2.5-километрово трасе, което преодолява 600 м височина.

Друг нов домакин през 2015 г. ще бъде Лензерхайде, Швейцария. Там ще бъде организирано двойно събитие (спускане и крос-кънтри) на 4-5 юли, и това ще е само първият от три поредни кръга в периода 2015-2017 г., в които швейцарският курорт ще се подготви за домакинство на Световното първенство през 2018 г.

Първият кръг в дисциплината ХСО ще е в едно от най-популярните за нея места – Нове место на Морава, Чехия. Събитието на 23-24 май ще служи като генерална репетиция за Световното първенство в дисциплините ХСО и ХСЕ през 2016 г. Седмица по-късно в Албщад, Германия ще се проведе вторият ХСО кръг, а той ще бъде последван от други два кръга по спускане – във Форт Уилям, Великобритания и Леоганг, Австрия.

Двата кръга в Северна Америка също ще са в последователни уикенди през август и по традиция ще включват и двете дисциплини. Домакини, както и в предишните години, ще са Мон-Сен-Ан, Канада и Уиндъм, САЩ. 

Заключителният кръг ще е във Вал ди Соле, Италия, на 22-23 август. По този начин краят на СК отново ще изпревари Световното първенство, в което състезателите ще могат да се включат без задни мисли и притеснения за оставащи след него международни стартове.

Ето как изглежда обобщено календарът:

2015 UCI Mountain Bike World Cup
11-12 април: DHI#1, Лурде (Франция)
23-24 май: XCO#1, Новем место на Морава (Чехия)
30-31 май: XCO#2, Албщад (Германия)
6-7 юни: DHI#2, Форт Уилям (Великобритания)
13-14 юни: DHI#3,Леоганг (Австрия)
4-5 юли: XCO#3 & DHI#4, Лензерхайде (Швейцария)
1-2 август: XCO#4 & DHI#5, Мон-Сен-Ан (Канада)
8-9 август: XCO#5 & DHI#6, Уиндъм (САЩ)
22-23 август: XCO#6 & DHI#7 Вал ди Соле (Италия)

Световно първенство по планинско колоездене – 31 август – 6 септември – Валнорд, Андора.

Световно първенство по ХС маратон – 27 юни – Селва Вал Гардена, Италия

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>