Enduro World Series 2014 – шести кръг, Уислър, Канада

Crankworx Whistler е най-големият МТБ фестивал в света и от самото създаване на Световните ендуро серии включва състезание и в тази дисциплина. Тази година шестият кръг в Уислър, макар да бе в еднодневен формат, се превърна в един от най-големите и тежки стартове в сериите. Стотиците участници трябваше да преодолеят общо 5 специални етапа, което им отне над 8 часа, съпроводени от страхотни горещини, 2500 м изкачване и някои от най-техничните пътеки в Северна Америка.


Класирането в този кръг зависеше в голяма степен от избраната тактика – като се започне от хидратирането и избора на екипировка и се стигне до разпределянето на силите в рамките на отделните етапи. Всеки елемент имаше значение за представянето на атлетите и това си пролича в резултатите.

Младият Мартин Мейс (GT Factory Racing) водеше в класирането преди последния етап, но там се размина напълно с победата след повреда на велосипеда, която го запрати чак на 10 място. Точно по обратния начин се развиха нещата за Джаред Грейвс (Yeti/Fox) – австралиецът започна първия етап с демотивиращи проблеми по байка и дори обмисляше да се оттегли от надпреварата, но в крайна сметка се качи на подиума като победител. Най-голямата част от този му успех се дължи на петия етап, където Грейвс записа страхотно време. „За мен в психологическо отношение това беше един от най-трудните дни в живота ми“, сподели той след състезанието. „През цялото време имах технически проблеми, с които трябваше да се справям, и почти се отказах след първия етап, защото не знаех дали изобщо ще мога да продължа. Трябваше обаче да се опитам и да се старая да не губя много време заради повредите. Можех да се боря истински едва в последния етап и там дадох всичко от себе си – исках просто да вляза в топ 3 и не можах да повярвам, че спечелих състезанието“.

Нико Лау (Cube Action Team) зае второто място, а Къртис Кийн (Specialized) успя да се качи за пръв път на подиума в EWS на трета позиция.

По сходен начин се развиха нещата и при жените. Ан-Каролин Шасон (Ibis) водеше през целия ден, докато не спука гума в последния етап и това я лиши от първото място. Французойката бе изпреварена от Сесил Раванел (GT/Pulse Session), за която това бе първа победа в сериите, и Трейси Моузли (Trek Factory Enduro Racing Team), която по този начин запази комфортната си преднина във временното класиране за 2014 г.

Себастиан Клакин (Giant France) спечели надпреварата в категория юноши, а в отборното класиране Trek Factory Racing Enduro Team продължава да води пред Rocky Mountain Urge bp Rally Team и Yeti/Fox Shox.

До края на Световните ендуро серии остава само още един кръг – Финале Лигуре в Италия, на 4 октомври. При жените е ясно, че титлата ще се решава между Моузли и Шасон, а при мъжете фаворит е Грейвс, но тази година непрекъснато сме свидетели как в рамките на ден нещата могат напълно да се обърнат за всеки един състезател. 

За пълни резултати, временно класиране, снимки и репортажи на Dirt TV посетете www.enduroworldseries.com.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>