XCo Adventure Cup 2014 – регистрацията започна!

Отворена е регистрацията за най-тежкото планинско състезание в България – XCo Adventure Cup!

За пета година надпреварата тип ‘adventure race’ събира най-добрите в оцеляването на открито.

Сега интригата е голяма – европейският вицешампион по ориентиране и досегашен победител Кирил Николов-Дизела прави трасето и няма право на участие като състезател.

Кой ще се пребори да го замести на първото място? 

16.07.2014г. Първите 20 отбора вече се записаха за участие  в петото издание на XCo Adventure Cup. Екстремното състезание на България ще се проведе традиционно от 19 до 22 септември. Феновете на приключенията на открито могат да се регистрират в уебсайта на събитието до 31 август 2014 г.

След четири победи в предишните издания на XCo Adventure Cup, тази година най-силният участник Кирил Николов-Дизела получи покана от организаторите да отговаря за маршрута. Това увеличава интригата, защото досега европейският вицешампион по ориентиране от 2012 г. и съотборникът му Иван Сираков неизменно се класираха на първо място, а за второ и трето място имаше оспорвана борба между отбори с много близки резултати и възможности.

Състезанието е отворено за всеки, който има добра физическа подготовка, умее да работи с карта и компас и да се придвижва сигурно в планински терени. Регламентът изисква основни познания в скално катерене, спускане на рапели, колоездене, плуване и гребане. Всички екипи са от двама души, като фокусът е върху партньорството – никой не може да финишира сам, нито да се отделя от съотборника си на повече от 100 м по време на надпреварата.

За ранна регистрация е предвидено намаление от таксата за участие – до 31 юли тя е 75 лв. за участник. След това, всеки състезател ще трябва да заплати по 100 лв.

В рамките на 3 дни спортистите ще се опитат да преминат дълго над 200 км трасе някъде из страната. Миналата година, от 29 стартирали отбора едва 7 успяха да преминат през всички изпитания по маршрута и да финишират успешно. Подробностите за трасето ще се пазят в тайна до самия ден на състезанието, предварително ще бъде обявен само регионът, в който ще се проведе състезанието.

XCo Adventure Cup за втора година влиза в календара със събития на международната мрежа за екстремни спортове – www.sleeepmonsters.com. Очаква се участие на близо 40 български и чужди отбори.

Проявата се организира с подкрепата на водещи световни марки екипировка за спортове на открито: Silva, Gerber, Scarpa, Ryders, GoPro, DirectAlpine.

Регламент, видео и снимки от XCo Adventure Cup 2013, 2012, 2011 и 2010 можете да намерите на уебстраницата на състезанието http://www.adventure-cup.xcosports.com.

За XCo Adventure Cup:

От 2010 г. XCo Adventure Cup възстанови екстремните планински състезания от Adventure Race тип в България. В световен мащаб тези състезания са изключително популярни – емблематични примери са Discovery Eco Challenge, Abu Dhabi Adventure Challenge, XTerra.

Миналата година победители станаха ориентировачите Кирил Николов и Иван Сираков, които преминаха трасето от 210 км в района на гр. Земен и планина Осогово за чисто време 29 часа и 25 минути. Живото проследяване в уебсайта на състезанието – http://www.adventure-cup.xcosports.com позволи на над 5 000 почитатели от 38 страни да знаят къде и как се движи всеки отбор, кога се е загубил и кога финишира.

За изминалите четири години над 160 състезатели преминаха успешно по трасетата на състезанието и усетиха тръпката от борбата за оцеляване сред природата.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>