Стефания и Добри от Champions Racing караха в първия кръг на iXS Rookies Downhill Cup

Хората, които следят редовно състезателната сцена по спускане, със сигурност са чували за веригата от състезания на iXS. Най-важно място сред тях заема iXS European Downhill Cup – това е една от най-престижните серии в Европа, доближаваща се като ниво до Световната купа. Наред с тези огромни като размер и високи като статут състезания се провежда и специална серия за новобранци и младежи, която също е много сериозна като ниво, организация и участие – тя се нарича iXS Rookies Downhill Cup. Именно в първия кръг на тази серия Добри Добрев от Сливенския клуб Champions Racing, самият той успешен състезател в България, реши да заведе децата си, за да усетят що е то сериозна конкуренция. И те не само я усетиха, но се и представиха доста добре.

Домакин на този първи кръг бе германското градче Щайнах, а датите – 10-11 май 2014 г. В състезанието участваха Стефания Добрева (13 г.) във втора възрастова група U15, където момичета и момчета са смесени и участват на равни основания, и Добри Добрев (11 г.) в категория U13.

Важно е да се отбележи, че трасето за всички възрастови групи беше еднакво – няма никаква разлика между най-малката група U13 и най-голямата 17+, в която има и лицензирани състезатели. Освен това по думите на Добри то е „абсолютно професионално, с много висока трудност и преобладаващи участъци с огромни корени и скокове. Като сравнение мога да използвам Боровец, но не съм сигурен дали в Щайнах не е по-трудно“.

Наред с всичко това нашите млади състезатели е трябвало да се борят и с времето, което „беше от лошо по-лошо. Валя дъжд и през трите дни, периодично, и дума не можеше да става за сухо трасе. На финалното спускане падна даже и градушка“.

Въпреки тези не толкова често срещани в България условия, въпреки непознатото трасе и съперници, Добри и Стефания направиха доста прилично каране. Отново ще цитирам Добри: „За наше голямо съжаление, според регламента на състезанието участниците стартират през 30 секунди и Добри имаше малшанса да застигне предния състезател в най-тясната част на трасето още при първото спускане. Същото се случи и на втория манш със Стефания. Тя пък застигна двама участника. Тези факти ме амбицират още повече и и ме навеждат на мисълта, че нашите деца са напълно конкурентни“.

За крайното класиране в състезанието се взема по-бързото време от двата манша,но иначе и двете спускания носят точки за купата. По този начин Добри, който завърши на пето място в единия манш, на шесто в другия и в крайното класиране, спечели общо 42 точки. Стефания остана по-назад в своята група, на 29 място, но не бива да забравяме, че повечето ѝ съперници са били момчета, а и самата категория е по-голяма (почти 40 участници).

Освен тях двамата, по трасето като форлойфер се е спуснал и трети българин – Румен Белезирев.

Следващият кръг от купата е във Винтерберг, Германия на 29 май, но за съжаление в него Стефания и Добри няма да могат да се включат. За сметка на това Champions Racing имат сериозно намерение да участват в последния кръг Serfaus-Fiss-Ladis (AUT) #3 iXS Rookies Cup на 9-10 август, като амбициите им за там са по-големи. Още повeче, че освен за iXS купата там ще се направи и отделно класиране със статут на iXS първенство за новобранци. В него ще се вземе предвид само финалното спускане и ще бъде излъчен iXS Rookies шампион.

В тази връзка клуб Champions Racing ще е много благодарен на евентуални спонсори, които биха желали да подкрепят едно такова участие, тъй като желанието на Добри е да включи не само Стефания и Добри, но и още 3-4 деца, но това увеличава значително разходите. „Лично аз имам голямото желание да водя повече деца, защото нивото там е доста по-високо и по този начин бихме вдигнали и нивото на българските състезания като цяло“, отбелязва той. Ако се намерят желаещи за това, могат да се свържат с него на тел. 0896 866906 или на е-mail: [email protected]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>