Първи впечатления от Ram HT2 27.5, Ram XC2 29 и Ram AM 27.5

Повечето ни читатели може би са забелязали, че колекцията на Ram Bikes за 2014 г. вече се появи в обновения им сайт. А ако сте разгледали моделите по-подробно, сигурно ви е направило впечатление, че повечето от тях са с размер на колелата 27.5 или 29, в тази връзка има и доста нови рамки – изобщо, все интересни неща!


За моя радост, имах възможност да пробвам три от новите модели още преди официалното настъпване на пролетта. Това се случи в рамките на едно четиридневно каране в околностите на Мелник, за което вече ви разказах подробно с много снимки. И ако в онази статия обърнах повече внимание на приключенията ни по пътеките, то в настоящата ще ви представя накратко впечатленията си от трите нови велосипеда, които пробвах, макар и само за по едно каране.

Моля да се има предвид, че тези впечатления за момента наистина са още съвсем повърхностни. Базирани са на един ден каране по терен, който не винаги бе достатъчно разнообразен, и с настройки на велосипеда (най-вече на окачването), които бяха приблизително точни, но не идеални (идеалните се постигат обикновено в рамките на 1-2 карания и с отделяне на повече време за експерименти, докато ние предпочетохме да използваме времето за каране, а част от него отиде и за лепене на вътрешни гуми). През следващите месеци с някои от тези велосипеди ще имам и по-дълги срещи, така че след тях можете да очаквате пълни подробности и задълбочени наблюдения върху поведението на байковете в различни условия. Сега просто се придържам към принципа, че някаква, макар и предварителна информация, е по-добре от никаква и може да е от полза за хората, които обмислят покупка на някой от тези модели.

Моделите, както казах, бяха три – НТ TWO.3 27.5, AM ONE.2 27.5 и XC TWO.1 29. Освен тях имаше и четвърти велосипед – HT TWO.1 29 – който обаче ми бе добре познат от миналата година, затова не го карах изобщо. Мнението ми за него можете да прочете в тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/test/2348-test0101-ram-ht2-29er. Окомплектовката в статията не е едно към едно с тази в каталога, но са доста близки. При останалите модели също имаше някои дребни разлики спрямо каталога – например колелата и гумите на моделите 27.5 бяха различни, защото по време на сглобяването все още се е чакала доставка на компонентите, но в общи линии повечето части бяха такива, каквито ще са и в магазина. Затова нека ви ги представя с по няколко думи:

НТ TWO.3 27.5

Това бе велосипедът, който карах през първия ден, и е един от най-достъпните като цена в каталога на Ram Bikes. За жалост обаче, в цялата суматоха на пътуването през първия и последния ден, не остана време да му направя хубави снимки, а по време на фотосесията за другите два модела този беше в хотела… Така че за по-детайлни фотографии ще трябва да почакате по-подробното представяне, каквото със сигурност ще има, защото байкът вече е у мен за по-сериозно тестване.

Единствената разлика при велосипеда, който аз карах, бяха колелата (главини Novatec с капли Rigida Taurus 2000).


Както казах, срещата ми с този велосипед бе най-кратка, защото го карах през първия ден в рамките на 20-километров маршрут, който обаче се оказа доста разнообразен – изкачване и спускане по асфалт, провиране през храсталаци, газене в наводнен пясък, каране по равен черен път, леко изкачване по друг такъв и за финал, почти по тъмно, изкачване и спускане по кратка, средно технична пътека.

На първо място, останах учуден от теглото и лекия вървеж на колелото – не очаквах това от велосипед в този ценови клас. Чувството е много приятно, особено при изкачване по асфалт или хубав черен път. Байкът имаше и страхотна инерция надолу, в което се убедих при шеметното асфалтово спускане към Рожен.

Откъм геометрия новият HT TWO е с типично ХС усещане. Рамката е доста компактна, но без да е къса,  ниска е, но с достатъчно дълга горна тръба. Общото тегло не е никак високо предвид цената и байкът е лесно повратлив и доста игрив.

Вилката е начален клас и със сигурност не е шампион по качество на работата, но всъщност се справи по-добре от очакванията ми. Може би защото те не бяха много високи. 🙂

Със скоростите нямах никакви проблеми – вярно е, че са само 24, но какво пък – преди няколко години се справяхме без проблеми и с толкова.

Като за начален клас ХС велосипед, HT TWO.3 ми хареса повече от очакваното, но както казах, тепърва предстои да го карам повече, така че му предстои да се доказва и в по-тежки условия.


XC TWO.1 29

С този велосипед карах през втория ден по хубав, дълъг маршрут, съставен предимно от черни пътища, но и с една лека пътека, прекъсната на едно място от по-техничен участък.

{gallery}products_test/2014/test-2014_ram-bikes-first-impression-april/ram_xc-two-1{/gallery}

Беше ми доста интересно да видя какво е усещането от 29-цолови колела + задно окачване. Това, което установих за себе си е, че по отношение на газене, стабилност и цялостно поведение усещах в много по-голяма степен ефекта на големите колела, отколкото този на окачването.

Окачването е с малък ход, като за ХС велосипед, и е достатъчно ефективно, че да не хаби излишно енергията ви по баирите нагоре. Надолу почти не го усещах как работи, но не защото не го правеше, а защото самият терен рядко поставяше някакви сериозни препятствия пред него.

Новият ХС.TWO има характерната за 29ките стабилност и мека возия, подпомогната още повече от окачването, но в сравнение с 29-цоловите твърдаци на Ram, които пробвах миналата година, е доста по-инертен и тромав велосипед и точно това според мен се дължи на окачването, добавено към ефекта от големите колела. Казано най-просто, окачването до голяма степен „убива“ по-резките и агресивни намеси на ездача, особено при техники като изпомпване, скачане и т.н. В този смисъл велосипедът е по-малко повратлив и по-малко игрив. Редно е все пак да кажа, че това са впечатления от каране с висока седалка и по пътеки, които така или иначе не предлагаха кой знае какви заигравки. Може да се окаже, при по-сериозни проби по-нататък, че тази ми предварителна оценка не е съвсем справедлива.

Иначе XC TWO е доста бърз велосипед. Стабилността при каране е напълно сравнима с тази на 26-цолов дългоходов АМ велосипед и това позволява смело да се залетите по всякакъв терен и да газите уверено всичко по пътя си.

Нагоре байкът вървеше малко по-тежко по стръмни баири, но това се дължеше най-вече на предавките – 2х10 с предни венци 26/39. Както и в статиите от 2013 г., продължавам да настоявам, че 29ките имат нужда от по-лека комбинация отпред – минимум 24/38 или дори 22/36. Иначе на равно и надолу вървежът на колелото е страхотен – завъртах веднъж-два пъти курбелите и след това сякаш сам вървеше.


AM ONE.2 27.5

Отново разликите между тестовия байк и окомплектовката горе са при колелата и гумите.

{gallery}products_test/2014/test-2014_ram-bikes-first-impression-april/ram_am-one-2{/gallery}

Макар че този велосипед го карах два поредни дни, именно на него останах най-голям длъжник, или той на мен. 🙂 Имам предвид това, че при него като че ли останаха най-много неща за доизясняване при следващи проби. Защо така?

Най-вече заради извитата седалкова тръба, която не позволяваше да сваля седалката за спусканията. На всичкото отгоре и самата седалка в известна степен ми беше неудобна за изтегляне зад нея и всичко това ми попречи да си поиграя както трябва с велосипеда на по-технични пътеки, макар че точно за неговата проба такива имаше. За мен лично тази рамка трябва задължително да върви с регулируем кол за седалка – за хора, които обичат да спускат с високи седалки, това не би имало значение, но за мен има голямо и то точно при АМ велосипедите, които обичам да карам по-агресивно и по технични, трудни пътеки.

Иначе, в ХС/АМ окомплектовката си (поне аз я определям като такава), AM ONE беше много приятен за каране както нагоре, така и при спускане по черни пътища или бързи пътеки. Теглото му бе добро, вървежът бе лек, а окачването изглаждаше добре неравностите по терена.


Може би ще ви е интересно и сравнението между XC TWO и АМ ONE – и двата велосипеда са със сходни детайли по рамката и окачването, разликата е в хода, геометрията и размера на колелата. Управлението на АМ ONE (със сравнително къса лапа) бе отчетливо по-бързо и повратливо от това на 29ката XC TWO, макар че като стабилност и увереност при каране на скорост двата велосипеда бяха равностойни. При АМ-а се усещаше повече дълбочина на хода, по-мека работа на окачването, докато при XC TWO най-осезаем бе ефектът от големите колела и чак след това от окачването. Всъщност точно при сравнение между тези два модела се усещаше най-добре как стабилната возия идва в единия случай от колелата, а в другия от окачването. Ако ме питате кое бих избрал, за моя стил на каране бих предпочел по-игривия велосипед и точно затова ме беше яд, че не си взех личния кол за седалка с променлива височина, та да натисна максимално АМ-а на техничната пътека към Кърланово. Нищо, следващия път! 🙂 От друга страна, при спускане с висока седалка по стръмни терени 29-ката ми бе по-удобна и вдъхваща увереност, така че за чисто ХС каране мисля, че именно това би бил по-подходящият модел.

Всички модели и окомплектовки на Ram Bikes за 2014 г. можете да видите в уебсайта им: http://www.ram-bikes.com/

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>