Banff Mountain Film Festival – Световно турне 2013/2014 ще гостува и в София

20 ПЛАНИНАРСКИ ФИЛМА ОТ BANFF MOUNTAIN FILM FESTIVAL WORLD TOUR ИДВАТ В СОФИЯ

Първото издание на XCo Film Fest ще е българският принос на кино форума

Най-големият и един от най-престижните планинарски кинофестивали в света –  Banff  Mountain Film Festival, идва в България! Всяка година, след изданието му в Канада, организирано от Banff Centre, тръгва и световна обиколка на филмите от програмата, наречена Banff Mountain Film Festival World Tour. Тази година тя идва и в София с 20 от най-награждаваните и харесвани от публиката филми!

Със спирки в над 400 общности и в 40 страни по света, турнето е брилянтна колекция от вдъхновяващи екшън, приключенски и насочени към природата филми от фестивала. Пътуванията до екзотични пейзажи и отдалечени култури, както и приобщаването на публиката към екстремните спортове с много адреналин, правят от Световното турне 2013/2014 свеж и провокативен начин да опознаете света на планината.

От над 360 филма, участващи в годишния фестивал, по света пътува селекция, която включва лентите, отличени с награди, и тези, които канадската публика е оценила най-високо. Вижте трейлъра с някои от уникалните кадри, които очакват зрителите на форума:

Спирката от Световното турне на канадския фестивал в София ще бъде съчетана с  първото издание на XCo Film Fest! Новият кино форум, организиран от XCoSports, ще представи четири филма за уникални проекти и събития, реализирани от български спортисти през изминалата година.

Двудневното събитие  ще донесе духа на приключенията на открито в София, Cinema City Paradise, на 18 и 19 февруари 2014  година, от 19.00ч!

Това ще е първият в България планински фестивал, организиран в модерен киносалон, с изключително качество на звука и картината!  Програма за събитието по дни и заглавия можете да намерите тук!

Филмите

Международната фестивална обиколка докарва в София филми като „Последният търговец на лед” (The Last Ice Merchant). Портретът на последния носител на традицията за добив на глетчерен лед в Еквадор бе отличен като най-добър филм в категория „Планинска околна среда и природознание”.

„35” е предизвикателен филм за отбелязването на 35-ти рожден ден с изкачване на 35 маршрута в един ден. Продукцията получи наградата за най-добър планинарски филм от тазгодишното издание на канадския филмов фестивал.

Високо напрежение” (High Tension) е носител на приза за най-добър филм в категория „Планинарска култура”. 36-минутната лента представя нашумелия инцидент от 2013 г., в който известни алпинисти като Ули Щек, Симоне Моро и Джонатан Грифит се наложи да бягат, за да спасят живота си. Лентата задава въпроса дали раздаването на юмруци и грубостите са новата реалност под Еверест.

Както се вижда по-горе, в програмата са включени и три байк филма –  макар и по-кратки, става дума за известни заглавия като Not Bad и Sea of Rock.

Сред българските заглавия  от XCo Film Fest е премиерата „5 за 24”, която представя пробега на Кирил Николов-Дизела от това  лято. Тогава ориентировачът изкачи с бягане най-високите върхове на петте най-високи планини в България за по-малко от 24 часа. По време на кинофеста, атлетът ще представи и новото предизвикателство, което си поставя за 2014 година.

Другата българска премиера е  „Проект Аляска” –  филм с уникални кадри за свободното ски каране в снежното безбрежие на американския щат.

Ще бъде представен и вторият епизод с популярната сред фрирайдърите у нас серия Hunting Lines Вр. Муратов”. За екстремното спускане по едноименния връх и как то може да обсеби мислите на човека.

Екстремното състезание на България XCo Adventure Cup ще бъде представено с премиера на филма за тазгодишното издание, което предизвика над 35 отбора да оцеляват на открито в продължение на 3 денонощия в района на Осоговска планина и гр. Земен.

Билети за двудневния форум вече можете да закупите от www.cinemacity.bg или на място в Cinema City Paradise, град София, бул. Черни връх 100.

Повече за Banff Mountain Film Festival ще намерите тук: www.banffmountainfestivals.ca

Повече за цялото събитие ще намерите тук: www.xcosports.com и на www.facebook.com/XCoSportsBulgaria


За организатора XCoSports:

XCoSports България е водещ вносител на висококачествена екипировка за спортове на открито и представител за България на марките: GoPro Cameras(USA), Scarpa (Italy), Silva (Sweden), Gerber (USA), DirectAlpine (Czech Republik), Genuine Guide Gear G3 (Canada), ABS Airbag (Germany), Blue Ice (France), Ortik (Portugal), NST Labs (France), Point 65 Kayaks (Sweden), Black Diamond (USA), MontBell (Japan), Point 6(USA), Ryders (Canada), Smartwool (USA), Chimpanzee (Czech Republic), LyoFood (Germany). За допълнителна информация – www.xcosports.com и facebook.com/XCoSports.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>