Огражден 2.0

Огражден е една от възможните спасителни дестинации в месеците на късна есен и ранна пролет, когато на повечето други места за каране вече е студено, кално и неприветливо, а при липса на много сняг там вероятно може да се кара дори и през зимата, особено в по-ниските части. След последното ни посещение там през втората половина на ноември имаме все повече свидетели, че тази дестинация е меко казано добра – както за по-начинаещи колоездачи, търсещи забавни черни пътища, така и за напреднали любители на технични и трудни пътеки. Доказателствата са приложени по-долу под формата на десетки отделни отсечки и множество варианти за сглобяване на маршрути от тях.


За Огражден, както и за Беласица, сме писали не веднъж. През май 2012 г. с група приятели най-сетне успяхме да осъществим и големия маршрут с изкачване (почти) до вр. Билска чука (Голак) – най-високият в планината (1644 м), което ни даде и малко по-пълен поглед върху нея. През ноември същата година добавихме към колекцията още няколко страхотни пътеки. Преди да пристъпя към описанието на отделните отсечки и възможните маршрути чрез комбинирането им, предлагам ви няколко общи характеристики за района:

– В Огражден е горещо и то много! Растителността е ниска и рехава, плътна сянка се среща рядко, а специално южните склонове, където сме карали до момента, са изложени целодневно на безпощадно слънчево нагряване. Поради това е препоръчително карането в по-ниските и средни части на планината (до 1000 м н.в.) да приключва до обяд или да се изберат по-прохладните месеци на ранната пролет и късната есен, когато времето варира от прохладно до приятно топличко.

– Според мен най-добрите месеци за каране там са октомври и април. През май и септември температурите там вече достигат 30-тина градуса, но все още е приятно за каране. През ноември-февруари условията варират много в зависимост от наличието или не на сняг, но със сигурност това е една от най-подходящите планини за каране през зимата, стига да имате подходяща екипировка.

– Маршрутите, изкачващи вр. Билска чука са дълги и уморителни, но далеч не са най-интересното, което тази планина предлага, поне за мен. Самият връх е объл и горист, така че дори да се качите на него, едва ли ще видите нещо особено. Освен това, макар да е парадоксално донякъде, във високите части на Огражден има много по-малко пътеки, отколкото в средните и ниски части.

– Така стигаме и до най-интересното за мен – пътеките. Между многото малки села и махали в Огражден има цяла плетеница от черни пътища и пътеки, като повечето от последните изглежда се ползват достатъчно често, защото са в прилично състояние.

– Поради всичко, казано дотук, моята лична препоръка е за маршрути с дължина 20-30 км, разгърнати в ниските и средни части на планината. Там е всичко по-интересно от нея – запустелите села, в които животът сякаш е замрял от жегата, населявани от планинци, които аз лично не се наемам да обрисувам с думи; специфичните хълмисти пейзажи с рехави горички от странно окастрени дървета; десетките дерета, пътеки и пътища. Подобни карания биха отнели тъкмо половин ден – за предпочитане е това да е първата половина.

– Не мога да кажа еднозначно, че в Огражден преобладават леките баири и наклони. Отдалеч планината изглежда обла и полегата, но в действителност е набраздена от дълбоки дерета и съвсем не липсват стръмни черни пътища. От друга страна, всеки любител на по-лежерните и леки карания сравнително лесно може да си сглоби поне няколко маршрута с изкачване по асфалт или хубави черни пътища и спускане по пътеки или други черни пътища. Не подценявайте обаче деретата и гънките на Огражден, защото ако се наложи да излизате из някой пущинак в знойна жега, няма да е най-приятното преживяване.

А след тази обобщаваща информация, нека хвърлим поглед и към конкретните проучени до момента възможности за каране в Огражден. Като цяло най-удобната изходна точка за всички карания е Самуиловата крепост, където има и автомобилен паркинг, но не пречи да изберете и друго място.

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален):

Ograjden_2.0.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Последно обновяване – 27.12.2013 г.

Списък на промените във версия 2.0:

  • Добавени са няколко нови следи на пътеки и черни пътища в района между селата Гега, Кукуряхцево, Баскалци, Зойчене, Вално, Долна Крушица и международния път за ГКПП „Златарево“. По този начин възможните маршрути и комбинации от отсечки в тази част на планината стават още повече и позволяват всевъзможни комбинации за половин или за цял ден.Новите следи са от Track036 до Track043.
  • Добавени са два маршрута с новата пътека от с. Волно към с. Баскалци
  • Добавени са два маршрута (един за начинаещи – по асфалт и черни пътища, и един за по-напреднали – със спускания по пътеки), които използват връзката между с. Зойчене и с. Гега.
  • Добавени са връзки към една галерия и една статия със снимки, отразяващи карането по новите отсечки.

Списък на промените във версия 1.5:

  • Добавени са няколко нови следи на пътеки и черни пътища в района между селата Гега, Кукуряхцево, Баскалци, Долна Крушица и международния път за ГКПП „Златарево“. По този начин възможните маршрути и комбинации от отсечки в тази част на планината стават още повече и по-забавни. Новите участъци са от Track023 до Track035.
  • Актуализирана следа на черния път от Track013 – добавена е още малко дължина в посока към билото и границата, но пътят продължава и нагоре.
  • Добавен е трети вариант (с два подварианта за второто спускане) на маршрута „Долна Крушица и Гега“
  • Добавен е много забавен полудневен маршрут „Гега – Кукуряхцево – Баскалци“
  • Добавена е връзка към още една галерия със снимки, отразяващи и карането по новите отсечки.

Описание на отделните отсечки в GPS следата:

Track001_R1
Дължина: 12.6 км
Асфалтов път от с. Струмешница до с. Гега. Това е една от основните пътни артерии в Огражден, тъй като нагоре продължават черни пътища към още три села, наляво се отклонява шосе към с. Долна Крушица, а от Гега има и връзка през дерето по черен път към съседния рид, по който са наредени още няколко села. Пътят за Гега е предимно открит, наклонът на повечето места не е много стръмен и ако се изкачвате по него в сутрешните часове, карането е доста приятно.

Track002_R2
Дължина: 6.1 км
Основният черен път, който продължава от с. Гега нагоре, води до селата Чурилово, Кукуряхцево и Баскалци (най-високо разположеното). Пътят е хубав, широк, добре утъпкан и с умерен наклон.

Track003_R1
Дължина: 3.2 км
Асфалтов път, отклоняващ се от този за Гега към с. Долна Крушица. Може да се ползва и в двете посоки, като и в двата случая дерето, което пресича, е най-ниската му точка, т.е. по него има и изкачване, и спускане.

Track004_R2
Дължина: 5.0 км
Черен път от шосето Петрич-Златарево до с. Долна Крушица. Може да се използва както за изкачване, така и за спускане. Най-стръмните и изровени участъци са в долната част.

Track005_R2
Дължина: 4.6 км
Още един хубав черен път от с. Долна Крушица до международния път в долината на р. Струмешница. В долната си част пътят излиза съвсем близо до ГКПП „Златарево“. Може да се ползва и в двете посоки.

Track006_R1_R2
Дължина: 10.2 км
Смесен път от Самуиловата крепост и с. Струмешница през с. Кладенци до с. Долене. В началото е асфалт, после тази настилка изчезва, но пътят остава здраво утъпкан и подходящ за леки автомобили, като след с. Кладенци асфалтът отново се появява и е наличен до с. Долене. Това е друга основна пътна артерия на планината, тъй като над Кладенци има асфалтова връзка и към с. Вишлене, а нагоре от Долене има още три села – Горчево, Зойчене и Волно.

Track007_R2
Дължина: 9.5 км
Черен път от с. Долене към селата над него – Горчене, Зойчене и Волно. Волно има две махали – пътят минава над долната и стига до горната махала. Внимавайте при т.009, където се отклонявате в обратна посока надясно по затревен черен път, а основният продължава направо към една голяма кошара (или нещо подобно), която се вижда на няколкостотин метра. Ние ползвахме този път за излаз към главното било и към вр. Билска чука, но има и различни възможности за ползването му в рамките на по-кратки маршрути, които обаче все още не сме минавали.

Track008_R3
Дължина: 1.5 км
От горната махала на Волно до билото има стръмен и изровен черен път, който на места прилича по-скоро на широка пътека и би бил проходим само за сериозни офроуд машини с опитни водачи. И за велосипедисти разбира се, макар и с бутане тук-там.

Track009_R2
Дължина: 5.0 км
Хубав черен път по билото, който при т.012 излиза на още по-широк и голям черен път – по него се кара на северозапад към вр. Билска чука. Така се заобикаля дълбокото дере на р. Градешница.

Track010_R3
Дължина: 2.3 км
Стръмен и доста изровен на места черен път, изкачващ се по източния склон на вр. Билска чука.

Track011_R2
Дължина: 3.6 км
Предимно хубав черен път, който от началото си при т. 014 (където вдясно се отклонява стръмен път към самия вр. Билска чука) в първия километър подсича равно върха, след което започва да се спуска по западния му склон. Внимавайте за няколко по-изровени участъка тук и там, но като цяло състоянието на пътя е добро.

Track012_Т3
Дължина: 4.3 км
Пътека с червена туристическа маркировка, която се отклонява вляво от билния черен път и слиза в посока с. Баскалци. В началото пътеката всъщност е тесен затревен черен път, слабо използван. От един момент нататък се превръща в широка пътека с няколко линии и коловози – ако се кара бавно, избирането на по-лесен път не е проблем; ако пък се кара бързо, става доста интересна и изисква бързи реакции. След слизане в едно дере пътеката продължава рязко наляво и нагоре, стеснявайки се значително. След това още няколко пъти променя характера си, ту е тясна, ту е по-широка. Като цяло върви предимно надолу, но в гънките на склона прави и леки изкачвания. През цялото време в близост до нея (малко по-нагоре) минава и черен път, но не знам кой би предпочел него. В крайна сметка пътеката излиза на него при т. 016, където наляво има и черен път към Баскалци, а направо и надясно продължава Track013.

Track013_R2
Дължина: 2.0 км
Черен път по един ръб на билото, минаващ през висока махала на с. Кукуряхцево и излизащ на основния черен път между него и с. Баскалци (Track002). Пътят е стръмен, с много завои, някои от които с естествени виражи. Изключително приятен за спускане. Маркиран е и с червена туристическа маркировка.

Track014_Т3
Дължина: 1.7 км
Пътека от основния черен път за селата над Гега към манастира „Св. Георги“, известен още като Чуриловски манастир. Пътеката започва от т.006, която се намира между селата Кукуряхцево и Баскалци. В тази точка се отклонява и червената туристическа маркировка към/от вр. Билска чука. Пътеката следва един билен ръб, като в най-стръмните му части прави и серпентини. В началото започва като черен път, след това се превръща в широка пътека / коларски път и достига така една поляна (т.018), където трябва да проявите доста внимание, за да намерите продължението й. Излизайки на поляната, се завива рязко вляво и в долния ѝ край пътеката продължава в обратна посока (югоизток).

Track015_Т4
Дължина: 170 м
Пряка технична пътека, сечаща широката пътека към Чуриловския манастир (Track014).

Track016_R2
Дължина: 640 м
Черен път от Чуриловския манастир към основния път между селата над Гега. Съединява се с него точно под с. Чурилово.

Track017_Т3
Дължина: 1.8 км
Пътека от с. Гега в посока с. Долна Крушица. Всъщност по-точно е да се каже сбор от няколко пътеки, някои от които са били черни пътища. Особено внимание е необходимо при достигане на една самотна къща с ливада около нея – т.034 – тук пътеката за момент се губи, трябва да минете отдясно на къщата и след това вляво през дерето на малък поток – пътеката продължава от другата му страна.

Track018_R3
Дължина: 620 м
Стръмен и изровен черен път, на който излиза пътеката от Track017. По него се слиза до един завой на пътя между Долна Крушица и Гега.

Track019_R2
Дължина: 4.8 км
Черен път от центъра на с. Боровичене към международния път Петрич-Златарево. Може да се ползва и в двете посоки, но за изкачване ще е малко стръмен, особено в началото. В средната част е и малко обрасъл, тъй като не се ползва твърде често. От т.26 до т.27 има кратък участък, където пътят е прекъснат, но има пътека в тревата.

Track020_R2
Дължина: 1.2 км
Черен път от с. Гега в посока с. Струмешница.

Track021_Т3
Дължина: 1.6 км
Черният път от предишния трак прераства в широка пътека, тъй като е занемарен и не се ползва. Пътеката пресича едно дере, след това трябва да се внимава при т.031, където се отклонява и обрасла пътека наляво – трябва да се следва обаче широката пътека (стар черен път) надясно и нагоре.

Track022_R2
Дължина: 2.6 км
Черен път, който излиза на шосето за Гега, между с. Струмешница и с. Боровичене.

Track023_R2
Дължина: 3.3 км
Черен път от шосето за ГКПП „Златарево“ към с. Долна Крушица. Малко преди селото се слива с пътя от Track004.

Track024_T3
Дължина: 290 м
Кратка пътечка, пресичаща напряко черния път отTrack004. Можете да я ползвате, ако карате надолу от с. Долна Крушица.

Track025_T5
Дължина: 1.3 км
Технична пътека под с. Долна Крушица, която се спуска към международния път за ГКПП „Златарево“. Кратка, но много съдържателна. Както виждате, пътеката е категоризирана с най-висока степен на техническа трудност, но реално това се отнася само за последните 200-300 м, които изобилстват от големи и остри нестабилни камъни, остри серпентини и почти пълна липса на сцепление. Преди това обаче пътеката е с трудност Т4 и на много места е широка по няколко метра и осеяна с големи, но стабилни камъни и скали, така че имате огромен избор от линии и препятствия.

Track026_R2
Дължина: 1.9 км
Черен път от с. Долна Крушица към международния път за ГКПП „Златарево“. Все още не е записан в цялата си дължина, тъй като го ползвахме само като връзка към пътеката от Track027. За спускане е бърз и забавен, без да е много изровен или труден.

Track027_T5
Дължина: 950 м
Кратка, технична пътека между с. Долна Крушица и международния път за ГКПП „Златарево“. В горната си част пътеката е бърза, гладка и едва забележима по стръмен открит склон. След това влиза в гората и става по-трудна, а в един участък много трудна – поредица от остри серпентини върху ронлив скален склон и настилка от дребни и средно големи търкалящи се камъни. Последните 200-300 м са все в този дух.

Track028_R2_T2
Дължина: 2.0 км
Нещо средно между черен път и пътека в гънките над с. Кукуряхцево. Започва като черен път и си личи, че някога в цялата си дължина е било такъв, но сега на много места е по-скоро широка пътека. Наклонът е променлив.

Track029_T3
Дължина 1.4 км
Забавна и на места доста занемарена пътека, която е обслужвала няколко вече изоставени къщи високо в планината. На много места пътеката представлява улей, но може да се кара дори и нагоре. Наклонът е променлив. Свързва се с пътеката с червена туристическа маркировка от Track012.

Track030_R3_T4
Дължина: 1.7 км
Пътека над с. Баскалци. В горната си част съвпада със стар черен път, който на места все още е такъв, а на други се е превърнал в пътека. При т.042 окончателно напускате черния път в посока една самотна кошара, от която надолу има технична пътека с предизвикателни серпентини в края.

Track031_R2
Дължина 770 м
Част от един основен черен път, изкачващ се от с. Гега към граничното било.

Track032_T4
Дължина: 1.2 км
Много забавна пътека в района между с. Гега и с. Долна Крушица.

Track033_R3
Дължина: 570 м
Занемарен дърварски черен път, който се спуска стръмно към едно дере.

Track034_F
Дължина: 150 м
Кратък участък без пътека, или поне без ясна такава. Просто това е най-лесният начин да се излезе от края на предходния черен път към следващата пътека. Спускате се стръмно към дъното на дерето, където покрай потока има нещо като пътека в тревата до излизането на по-голяма пътека 50-тина метра по-нататък.

Track035_Т2
Дължина: 1.3 км
Пътека, обслужваща няколко отделни къщи/кошари в гънките между с. Гега и с. Долна Крушица. При т.046 има точно такава кошара, от нея пътеката тръгва надолу, после излиза на изоставен дърварски път, който е предимно равен или с лек наклон надолу, поради което се е превърнал в приятна, лесна пътека. На едно място се пресича с пътеката от Track017, а по-късно излиза на изровения стръмен дърварски път от Track018.

Track036_R2_T3_F
Дължина: 1.0 км
Комбинация от черен път, който преминава в пътека, излиза на друг черен път и след това с кратко спускане без пътека се излиза на друга такава. Отсечката свързва два от черните пътища между с. Долна Крушица и международния път към ГКПП „Златарево“.

Track037_T4
Дължина: 1.2 км
Пътека, спускаща се от черния път Track023 до международния път към ГКПП „Златарево“.

Track038_T5
Дължина: 0.5 км
Тясна и много стръмна пътечка, на места почти некараема, която се спуска от черния път Track019 през насаждения от корков дъб към международния път към ГКПП „Златарево“.

Track039_R2
Дължина: 3.5 км
Черен път, свързващ селата Гега и Зойчене. Може да се ползва и в двете посоки. Макар че преодолява немалка денивелация, спускайки се в дълбоко дере, пътят е с плавен и постоянен наклон, така че се кара по-лесно от очакваното.

Track040_T4
Дължина: 440 м
Пряка пътека, сечаща пътя от Track039 в началната му част след Гега.

Track041_R2
Дължина: 690 м
Продължение на черния път от Track007, което води до една изолирана колиба (все още обитаема).

Track042_R2_T3_T4_X
Дължина: 2.7 км
Комбинация от занемарен черен път и подсичаща пътека, следваща хоризонтала в посока с. Баскалци. Това е първата част на връзката между с. Волно и с. Баскалци. Отделена е като самостоятелен трак, тъй като това е по-дивата и храсталива част, в която има и носене тук-там, както и по-трудни за намиране и каране участъци.

Track043_T3
Дължина: 4.5 км
Това е ясната и много приятна за каране втора част на връзката между с. Волно и с. Баскалци. Като цяло посоката е тази – в обратната може би също може да се кара, но доста по-трудно. Минава се през една разпръсната, но обитаема махала.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.

 


Примерни маршрути:

с. Струмешница – с. Гега

Вариант 1

Описан е подробно ТУК с показателното име „Жега до Гега“.

Дължина: 21 км
Денивелация: 700 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 5

За повече подробности е най-добре да прочетете маршрута от връзката горе, но като цяло представлява комбинация от следните отсечки: Track001 + Track020 + Track021 + Track022 и обратно надолу по Track001.

Вариант 2

Подобен е на първия, само че при излизането на шосето за Гега се изкачвате повторно към с. Боровичене и оттам се спускате по черния път от Track019.

Дължина: 27 км
Денивелация: 800 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 6

Вариант 3

Дължина: 26.3 км
Денивелация: 730 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 5

При този вариант изкачването до Гега е все същото, но спускането се развива изцяло на запад от шосето, плюс малко спускане обратно по него. От центъра на Гега се тръгва обратно и точно след последните къщи вляво има хълм с параклис, а вдясно тръгва пътеката в посока с. Долна Крушица (Track017). По нея и по стръмния път от Track018 излизате на шосето между Гега и Долна Крушица. Изкачвате се по него наляво в посока с. Гега, но при достигане на пътя за него продължавате по него надясно и надолу до с. Боровичене. От него се спускате към международния път Петрич-Златарево по черния път от Track019 и след това се прибирате до Самуиловата крепост, където е началото на маршрута.

Долна Крушица и Гега

И тук имате няколко варианта, затова заглавието не е съвсем конкретно.

Вариант 1

Дължина: 22.5 / 25.6 км
Денивелация: 650 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 5

Началото отново е при Самуиловата крепост. Изкачвате се по шосето до с. Гега (Track001). Оттам се спускате по пътеката и стръмния път в посока с. Долна Крушица (Track017 и Track018). При излизането на асфалта (Track003) продължавате надясно до с. Долна Крушица. Оттам вече имате два варианта за спускане – единият е по черния път от Track004 (в обратна посока), който излиза по-близо до Самуиловата крепост. Другият е по черния път от Track005, който завършва при ГКПП „Златарево“, откъдето имате около 5 км връщане до Самуиловата крепост (по международния път).

Вариант 2

Дължина: 22 км
Денивелация: 700 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 5

Тук по-удобната изходна точка е ГКПП „Златарево“. Правите осморка през селата Долна Крушица и Гега. Първо се изкачвате до Долна Крушица по черния път от Track005. След това продължавате по асфалт към с. Гега – Track003 и Track001 в горната му част. От Гега се спускате обратно по пътеката към Долна Крушица – Track017 и част от Track003. След това се спускате към международния път за ГКПП „Златарево“ по черния път от Track004 и се прибирате по шосето до изходната точка.

Вариант 3

Дължина: 21.8 / 21.5 км
Денивелация: 750 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, Т2, Т4, T5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 5

Изходна точка отново е ГКПП „Златарево“. Правите осморка през селата Долна Крушица и Гега. Първо се изкачвате до Долна Крушица по черния път от Track023 и после по този от Track004. След това продължавате по асфалт към с. Гега – Track003 и Track001 в горната му част. От Гега се изкачвате малко по черен път – Track031. От него се отклонявате по забавна пътека (Track032), която приключва на изоставен дърварски път (Track033), а в края му ще трябва да спуснете дори 150 м без пътека (Track034). След това продължавате по пътека и занемарени черни пътища обратно до шосето между Гега и Долна Крушица – Track035 и долната част на Track018.
От Долна Крушица можете да избирате между две технични, трудни пътеки:
1) Първият вариант е да се спуснете обратно по части от Track004 и Track023, като ползвате и пряката пътечка от Track024, след което да завършите карането с пътеката от Track025 (започва при т.036).
2) Вторият вариант е спускане по черния път от Track026 (той започва при т.038) и завършек по пътеката от Track027 (започва при т.039).

с. Струмешница – с. Баскалци

И този маршрут може да бъде направен в много варианти, които можете и сами да измислите на база на горните маршрути. Тук ще ви представя само най-хубавия от моя гл.т. вариант.

Дължина: 35 км
Денивелация: 1100 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 7

Тръгва се от Самуиловата крепост. Изкачвате се по асфалта до с. Гега (Track001), продължавате по черния път до с. Баскалци (Track002). Връщате се пак по него до т. 006, откъдето се спускате по пътеката към Чуриловския манастир – Track014 и Track015 (напряко за любителите на технични пътеки). От манастира се връщате до с.Гега по Track016 и част от Track002 в обратна посока. След Гега спускането продължава по пътеката и пътищата към Долна Крушица – Track017, Track018 и част от Track003. До международния път слизате по черния път от Track004 и се прибирате по шосето до изходната точка.

Гега – Кукуряхцево – Баскалци

Дължина: 20.9 км
Денивелация: 930 м
Ниво на техническа трудност: високо (R2, R3, Т3, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 6

Акцентът в този кратък маршрут са пътеките над с. Гега, като се минава и през Чуриловския манастир. На пръв поглед изглежда кратък и лек, но това е измамно, тъй като има едно брутално изкачване и още няколко кратки, но много стръмни и интензивни баирчета по пътеките.
Началото е в центъра на Гега, откъдето се продължава към с. Кукуряхцево (Track002), а след него се хваща стръмният път към билото от Track013. Когато излезете над Кукуряхцево и Баскалци, продължавате по пътеките от Track028 и Track029, след което се спускате обратно до същата точка по пътеката с червена туристическа маркировка – Track012. Следва още една пътека, доста технична в крайната си част – тази към с. Баскалци (Track030). Оттам се връщате малко към Кукуряхцево, за да спуснете и пътеката към Чуриловския манастир (Track014 и Track015). Следват две кратки, но стръмнички изкачвания, и приключвате карането отново в Гега.

с. Струмешница – Билска чука

Дължина: 53.5 км
Денивелация: 1900 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, T3)
Ниво на физическо натоварване: високо, КФН: 9

Това е най-дългият и тежък маршрут в Огражден, който сме правили до момента. Представлява изкачване по черни пътища почти до най-високия връх на планината и спускане обратно по пътеки и черни пътища. Препоръчително е за преминаването му да изберете втората половина на месец май или първата на месец юни. Трябва ви голям ден. Бъдете готови за лошо време на върха, включително за гръмотевични бури. Колкото по-рано тръгнете сутринта, толкова по-добре – ще се изкачите по хлад и може да изпреварите купесто-дъждовната облачност.

Изходната точка отново е Самуиловата крепост. Изкачването до главното било е през с. Кладенци, с. Долене, с. Зойчене и с. Волно – Track006, Track007 и Track008. След това се заобикаля дълбокото дере на р. Градешница по хубав черен път (Track009) и се изкачвате до подножието на вр. Билска чука по стръмен и изровен на места път – Track010. Ако желаете, можете да се качите и до самия връх – към него се отклонява стръмен черен път от т.014. Аз лично не виждам нищо твърде интересно в него.

Спускането започва по черни пътища, като първо подсичате хоризонтално вр. Билска чука и след това започвате бързо да губите височина – Track011. Следва спускане по технична, но не много трудна пътека с дължина 4.3 км – Track012. Е, на места пътеката върви и стръмно нагоре, така че е доста натоварваща като цяло. Обозначена е с червена туристическа маркировка. От т.016 се продължава по червената маркировка по страхотен черен път – Track013, който излиза на пътя между селата Кукуряхцево и Баскалци. Тук ви очаква още една пътека (но вече не е маркирана) към Чуриловския манастир – Track014 и Track015 (напряко за любителите на технични пътеки). От манастира се връщате до с.Гега по Track016 и част от Track002 в обратна посока. След Гега спускането продължава по пътеката и пътищата към Долна Крушица – Track017, Track018 и част от Track003. До международния път слизате по черния път от Track004 и се прибирате по шосето до изходната точка.

Гега – Волно – Баскалци

Дължина: 24.2 км
Денивелация: 900 м
Ниво на техническа трудност: високо (R2, Т3, T4, X)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 6

Смело мога да кажа, че това е един от най-хубавите маршрути в тази част на Огражден. По-подробно описание можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/2570-gpstrack0047-volno-baskaltsi.

Струмешница – Долене – Волно – Баскалци – Гега – Долна Крушица – Самуиловата крепост

Дължина: 45.0 – 50.0 км
Денивелация: 1400-1500 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т3, T4, Т5, X)
Ниво на физическо натоварване: високо, КФН=8

Този маршрут също използва връзката между с. Волно и с. Баскалци, но е доста по-дълъг, подходящ е за целодневни карания в по-големите дни. Ще се хареса на всеки напреднал планински колоездач с множеството си варианти, включващи различни пътеки.

До с. Волно се изкачвате от с. Струмешница през с. Долене и с. Зойчене – Track006 и Track007. Оттам продължавате по пътеката към с. Баскалци – Track041 + Track02 + Track043. Оттам можете да се спуснете до Гега или по черния път (Track002 в обратна посока, това е по-бърз и лесен вариант), или по пътеката през Чуриловския манастир (започва се по Track002, после Track014, Track015 и Track016 – този вариант е малко по-дълъг и с няколко метра допълнителна денивелация, но и с каране по пътека). Между Гега и Долна Крушица също имате поне два варианта (освен ако не откриете сами някой допълнителен) – по-краткият е по Track017, а по-дългият – по Track031-Track035. От Долна Крушица до международния път имате поне три пътеки и още повече черни пътища – ще трябва сами да си изберете, тъй като всички те са забавни за каране.

Струмешница – Долене – Зойчене – Гега – Долна Крушица – Самуиловата крепост

Този маршрут може да се направи в два варианта – един по асфалт и черни пътища (за начинаещи) и един с повече пътеки при спусканията (за напреднали).

Вариант 1 (начинаещи)

Дължина: 29.0 – 32.0 км
Денивелация: 900 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

От Самуиловата крепост, където е най-удобно да оставите колата, се изкачвате по асфалт и черен път през с. Долене до с.Зойчене (Track006 + част от Track007). Оттам се спускате в дерето и се изкачвате от другата страна до с. Гега (Track039 в обратна посока). От Гега по асфалт се придвижвате до с. Долна Крушица (част от Track001 и целия Track003 в обратна посока). От Долна Крушица към международния път за ГКПП „Златарево“ слизат няколко черни пътя – изберете си такъв според това колко по-близо до Самуиловата крепост искате да излезете – Track004, Track005 или Track023.

Вариант 2 (напреднали)

Дължина: 28.0 – 33.0 км
Денивелация: 900-1000 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, T3, T4, T5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

До с. Гега маршрутът съвпада с горния. След това към с. Долна Крушица имате поне два дварианта -по-краткият е по Track017, а по-дългият – по Track031-Track035. От Долна Крушица до международния път започвате по някой от черните пътища, но можете да завършите с някоя от трите пътеки (по ваш избор) – Track025, Track027 или Track037.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Снимки:

Освен в посочения маршрут „Жега до Гега“, снимки от Огражден можете да видите и в тези галерии и статии на МТБ-БГ:
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/belasica-ograjden-may2011
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/spring-2012
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/ograjden-november-2012
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/ograjden-november-2013
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/2558-travel077-ograjden-november-2013

Дължина: 27 км
Денивелация: 800 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 6

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>