Andalucia Bike Race 2014 – от 23 до 28 февруари

Уоутър Клепе отново ще участва в едно от най-бързо развиващите се и престижни многоетапни състезания в Европа. Макар че белгийският ни приятел вече не живее в България и за състезанието ще е в друг медиен отбор, сигурни сме, че многото негови приятели у нас отново ще следят надпреварата и представянето му етап по етап.

Всъщност въпросът не опира само до участието на Уоутър – то е по-скоро допълнителният гъдел от това да имаш познат човек, за когото да стискаш палци и чрез когото да усетиш надпреварата по-отблизо. Като оставим това настрана, Andalucia Bike Race само по себе си заслужава вниманието ни по няколко причини.

Макар че през 2014 г. то ще се проведе едва за четвърти път, Andalucia Bike Race вече е едно от най-престижните състезания в света. Още през първата си година то привлече състезатели от няколко държави, през втората влезе в международния календар на UCI, миналата година бе с ранг UCI Class 1, а през 2014 г. събитието ще е един от двата многоетапни  маратона в календара на UCI (от общо 18), които са с най-висок статус – т.нар. Hors Class, т.е. извън останалите три класа. Подобен статут се дава само на събития, които покриват определени критерии за брой на представените държави/националности и за ниво на състезателите, т.е. да са участвали определен брой елитни/професионални състезатели. Не случайно Уоутър миналата година сподели, че нивото на каране в испанския маратон е едно от най-високите в света.

За интереса към Andalucia Bike Race има предостатъчно предпоставки. Една от най-важните е местоположението на маршрутите – в южната испанска провинция Андалусия, около градовете Кордоба и Хаен. Този район се отличава с приятни температури дори през зимата, сухи и каменисти почви, красиви и достатъчно високи планини и, най-важното, десетки пътеки през тях, които допринасят за характерния облик на проявата.

Благодарение на климатичните условия в областта, испанското състезание на практика е една от първите сериозни прояви в европейския календар, което привлича много от топ-състезателите на Стария континент – те включват тази надпревара и като част от подготовката си за активния сезон. Освен това  Andalucia Bike Race привлича някои от участниците и с добър награден фонд, чиито общ размер за 2014 г. достига 14 000 евро. Водещо значение за популярността на състезанието обаче запазват пътеките и възможността за страхотно каране още през февруари – независимо дали говорим за професионалисти или за любители, търсещи бягство от зимата.

След споменатите първи години на растеж, изданието през 2014 г. ще включва и някои важни промени, направени с цел подобряване на организацията и оптимизирането ѝ за по-големия брой участници. През февруари организаторите очакват на старта да застанат 800 души в отбори по двама – толкова е ограничението, поставено за 2014 г. Маршрутите на отделните етапи също са променени, както и цялостната посока на движение, доколкото този път стартът ще е в Хаен, а финалът – в Кордоба (миналата година беше обратното). За всички участници отново ще се предлагат най-различни допълнителни услуги – рехабилитация, сервиз, храна, транспортиране на багаж и т.н. Някои от тях са осигурени безплатно от спонсори на проявата, други се доплащат, като в процеса на регистрация всеки може да избере кои екстри иска да бъдат включени в пакета му за участие.

Всеки участник получава и официалната фланелка на състезанието, която за 2014 г. изглежда така:

Записването за Andalucia Bike Race вече тече, а крайният срок е 10 януари 2014 г.

За повече подробности следете сайта на събитието: http://www.andaluciabikerace.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>