Enduro World Series 2013 – последен кръг във Финале Лигуре, Италия

На 20 октомври, след като приключи седмият, заключителен кръг от първите Световни ендуро серии, вече можем да преминем към обобщенията. Най-важното сред тях е, че този формат се радваше на огромна популярност през изминалия сезон и със сигурност ще се утвърди на МТБ сцената, съчетавайки издръжливостта, необходима за ХС каранията с уменията, подходящи за спускане по трудни и технични пътеки. Кръгът във Финале Лигуре  доказа многоликостта на тази дисциплина, събирайки на едно място професионални спускачи и ХС състезатели от най-високо ниво, както и типичните ендуро карачи, като общият брой на участниците надхвърли 500 души! За това допринесе и късната дата – за много от професионалистите сезонът вече бе приключил и те решиха да опитат нещо ново. Така наред с изявените „ендуристи“, в стартовия кюп можеха да бъдат забелязани Стив Пийт, Джош Брайсленд, световния ХС шампион Нино Шуртер, Марко Аурелио Фонтана (друг много силен ХС състезател, който завърши на 20 място!), Брендан Феърклоф и много други.

В предишните кръгове нещата се стекоха така, че победителите в крайното класиране бяха известни още преди началото на състезанието. Въпреки това никой не очакваше това да повлияе на нивото на каране и действително видяхме толкова оспорвана надпревара, колкото бе и в самото начало на сезона. Така Джером Клементс (Cannondale Overmountain), Трейси Моузли (TREK Factory Racing) и Мартин Маес (GT Factory Racing) спечелиха не само шампионските титли за 2013 г. (съответно в категориите мъже, жени и младежи), но го направиха с победа и в последното състезание от сериите.

Победителите получиха ръчно изработени трофеи, символизиращи емблемата на сериите и съдържащи в основата си няколко отделения, по едно за всеки кръг, като във всяко от тях бе поставено нещо за спомен от съответното място: почва от Пунта Ала, скални парчета от Вал Д’Алос, малка бутилка с ликьор Женепи от Двете Алпи, кора и листа от трепетлика от Уинтър Парк, мъх от Уислър, бяло ленено платно за Вал Д`Изер, символизиращо снежните условия там, и пясък от Финале Лигуре.

Ето го и класирането до трето място в отделните категории:

МЪЖЕ
1. Джером Клементс
3,640 т.
2. Джаред Грейвс 2,898 т.
3. Фабиен Барел 2,181 т.

ЖЕНИ
1. Трейси Моузли –
4,000 т.
2. Сесил Раванел 2,735 т.
3. Ан-Каролин Шасон 2,560 т.

МЛАДЕЖИ
1. Мартин Маес
4,100 т.
2. Аурелиен Демали 1,780 т.
3. Брайс Либрехтс 1,730 т.

Следват още няколко страхотни снимки, предоставени любезно от организаторите, а ако искате да гледате 20-минутен видеорепортаж, ще го намерите във видеосекцията на сайта им: http://www.enduroworldseries.com/videos/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>