Европейско първенство по спускане и 4Х – Пампорово 2013 – ден 3

Вече са известни шампионите по 4Х на Европа за 2013 г. и те бяха излъчени в България, на чисто новото трасе в Пампорово. Състезанието беше зрелищно, а борбата до последно, така че въпреки малкия брой участници, публиката зад лентите имаше какво да види!

Това е Якоб Риха, новият европейски 4Х шампион, в действие по време на полуфиналния кръг.

На финала той срещна сънародника си Ян Уруба, който остана четвърти, словенеца Миран Ваух, който бе пръв във вчерашната квалификация, но днес завърши трети, и италианеца Джовани Позони, който бе един от най-бързите и агресивни карачи и заслужено стигна почти до върха. Всъщност всички тези карачи бяха достатъчно добри, за да са на върха, и горната снимка го потвърждава, тъй като е от втората половина на трасето и сами виждате колко близо са съперниците.

Ще продължа с още няколко интересни момента от състезанието по 4-крос, тъй като именно то бе основният акцент в програмата днес.

При мъжете стартираха 16 души, сред които имаше само един българин – Боби Крумов.

На стартовата права Боби успя да спринтира най-бързо, но в първия (широк десен) завой той мина по външната линия, което позволи на двамата му съперници да го изпреварят отвътре.

На този етап се бях разположил в горната част на трасето, където всички гонки изглеждаха оспорвани.

От жените стартираха всичките седем участнички, като двете българки, Ева Димитрова и Ани Томева, се паднаха в тройка с французойката Емелин Раго, победителка в квалификацията. Това бе едновременно лошо, доколкото трудно биха успели да я преборят, но и добро, доколкото поне една от тях със сигурност щеше да продължи напред към финала. Това бе Ани, която успя да влезе първа в стръмния шикан, което почти винаги предопределяше изхода на борбата. Всъщност Ева я следваше много близо, понякога даже я изравняваше, но и двете нямат никакъв опит с тази дисциплина и бе трудно да очакваме някакви нестандартни и по-агресивни движения.

Точно такова пък опита чехът Милан Мисик в полуфинала. Този младеж определено бе сред най-добрите участници в състезанието, но по стечение на обстоятелствата във въпросния кръг бе останал на трета или дори четвърта позиция. С излизането от шикана Мисик явно реши да атакува и при достигането на тройния скок вече бе ускорил значително, беше се изравнил със съперниците си и се опита да ги изпревари във въздуха с мощен скок…

…който завърши със зловеща човка, 2-3 метра каране на предна гума, падане, 2-3 метра влачене и след всичко това чехът веднага стана, метна се на колелото си (което също се влачеше до него) и продължи да гони тримата, които го бяха задминали отново! Макар този момент да продължи само 2-3 секунди, на всички ни се стори сякаш времето е спряло – нямахме време дори да си отдъхнем облекчено, защото Мисик вече бе изчезнал от погледите ни. На малкия финал той отново кара и бе най-бърз, заемайки по този начин пето място.

При жените резултатът изглеждаше предопределен, тъй като двете французойки, Емелин Раго и Морган Чар (всъщност по-правилното произношение на фамилията ѝ май е Шар), нямаха конкуренция като бързина и опит в карането. Очаквано Раго спечели златния медал, а Шар остана втора. Трета завърши Тереза Вотавова (Чехия).

Ето го и пълното класиране в дисциплината 4-крос:

Що се отнася до спускането, ще съм кратък, защото откъм снимки денят бе пълен провал и не искам да си го спомням. 🙂

Шегата настрана, но няма какво ново да кажа спрямо петък – днес беше слънчево, температурите леко се повишиха, но в гората трасето си остана заледено на много места и там дори най-добрите караха доста внимателно или направо бедстваха. Където нямаше лед, имаше кал, но в нея по се караше.

Много от българските участници са контузени след два дни каране и за някои не е ясно дали ще карат утре, а дори и да могат, едва ли ще е на 100%. Мартин Бочуков вчера си пресрещна палеца и днес се разхождаше с превръзка и допълнителен компрес с найлонов плик и извара… доста гадно звучи, ама дано да му помогне утре да кара! Росен Ковачев днес падна в долната част, където равните завои с корени в гората са и заледени, което ги прави особено трудни и коварни, и е с контузия на глезена. По време на 4Х състезанието видях, че и Христо Тодоров е с бинтована китка – лек удар при падане вчера се оказал не толкова лек. Митко Гайдов, който вчера се размаза доста лошо на тройния скок във 4Х квалификацията си, днес караше, но с доста болки и далеч от най-добрата си форма.

Неделя ще е основният ден за спускане, но никой не знае дали ще можем да наблюдаваме наистина оспорвано състезание, или по-скоро игра на късмета, в която всеки ще е застрашен да изтегли късата клечка. С тези ледени нощи пътеката просто не може да се „разтопи“, въпреки усилията на организаторите, които още вчера разбиваха и премахваха ледени плочи от някои участъци. Във всички случаи не можем да се оплачем, че не е интересно, макар че на всички ни се иска да видим бързаците да натискат до дупка, а не да оцеляват – това обаче ще зависи изцяло от условията утре следобед.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>